Sudan'ın başkenti Hartum'da, hayat pahalılığını protesto eden gostericiler, hukumetin istifasını istedi.
"Direniş Komiteleri" adlı sivil orgutun cağrısıyla toplanan gruptakiler, El Cireyf bolgesinde lastik yakarak başkent Hartum'u Doğu Nil bolgesine bağlayan Menşiyye Koprusu'nu trafiğe kapattı.

Ekonomi yonetiminde başarısız buldukları ve devrimin hedeflerinden saptığını ifade ettikleri asker yonetimindeki Egemenlik Konseyi ile Başbakan Abdullah Hamduk liderliğindeki hukumetin istifasını isteyen gostericiler, "Aralık 2018 Devrimi"nde hayatını kaybedenler icin kısas cağrısı yaptı.
Gostericiler, hayat pahalılığı ile ekmek, tup ve akaryakıt gibi bazı temel tuketim maddelerine erişmede yaşanan sıkıntıları protesto etti.
Polis, gostericileri goz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.
Direniş Komitelerinden yapılan yazılı acıklamada, gosterilerin hukumete bir mesaj olduğu belirtilerek, "Bu hukumeti askeri, sivilleri ve siyasi partileriyle devirmek icin kati kararlıyız." ifadesi kullanıldı.
Direniş Komiteleri, eylemlerde kitlelerin yonlendirilmesinde rol ustlendi
Sudan'da 19 Aralık 2018'de Cumhurbaşkanı Omer el-Beşir karşıtı gosterilerin başlamasının ardından mahallelerde orgutlenen Direniş Komiteleri, Beşir iktidarını deviren eylemlerde kitlelerin yonlendirilmesinde onemli rol ustlendi.
Ulkede 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gosterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere donuşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yonetime el koyduğunu acıklamış ve 30 yıllık Omer el-Beşir donemi sona ermişti.
Sudan ekonomisi, yuksek enflasyon ve devaluasyon gibi nedenlerden oturu zor donemden geciyor.
Sudan, darbeden bu yana hayat pahalılığı, akaryakıt ve ekmek sıkıntısının protesto edildiği gosterilere sahne oluyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Erdem