Bir donem bilgisayar dunyasında mizah malzemesi olarak bile yer edinmiş olan format, bilgisayarını temizlemek isteyen ve doluluğundan sıyrılmak isteyen kullanıcılar icin gerekli bir eylem. Eğer onemli dosyalarınızı bilgisayarınızda depoluyor iseniz ve harici disk sahibi değilseniz Windows 10 format atma işlemi oncesinde uzun bir duşunme periyodu gecirmeniz mumkun. Yine de bilgisayarınızda format gerektiren bir virus ya da problem varsa bulut depolama sistemlerini kullanarak onemli dosyalarınızı korumanız en iyi tercih olacaktır.
Windows 10 ile birlikte “sıfırlama” adı verilen format yontemi cok daha kolay kullanılabilir oldu. Neredeyse tek bir tuşla bilgisayarınızı fabrika ayarlarını dondurmeye yarayan bu ozellik, ihtiyacınız olan kokten sıfırlamayı size sunmuyor. Eğer bilgisayarınıza işletim sistemini bile en baştan kurarak yeni bir başlangıc yapmak istiyorsanız UEFI’e başvurmanız gerekiyor.

[h=2]Windows 10 format atma işlemi icin gerekenler:[/h] UEFI destekli bir bilgisayar: Bunu ontrol etmek icin Windows Tuşu+R kombinasyonuyla “Calıştır” sekmesini acın, Boşluğa “msinfo32” yazın. “BIOS Modu” sekmesinde “UEFI” yazıyorsa bilgisayarınız UEFI desteğine sahip demektir. 8 GB veya daha yuksek kapasiteli bir USB bellek, Rufus, Windows 10’un ISO dosyası. [h=2]Windows 10 format atma nasul yapılır?[/h] Adım #1: Windows 10’un ISO dosyası icin Media Creation Tool’u indirin. Adım #2: Rufus’u kullanarak ISO dosyasını USB belleğe yazdırın. Adım #3: Secure Boot ozelliğini devre dışı bırakın. Adım #4: USB belleği bilgisayarınıza takarak “Boot” menusunu acın. Adım #5: Disklerinizi bicimlendirin. Bu aşamadan once onemli dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın. Adım #6: Windows 10’u kurmak istediğiniz diski secin ve kuruluma başlayın. [h=2]Adım #1: Windows 10’un ISO dosyası icin Media Creation Tool’u indirin:[/h]

Bilgisayarınızı tam anlamıyla sıfırladıktan sonra yeniden kullanabilmek icin bir işletim sistemine ihtiyacınız var. Bu gereksinimi karşılamak icin ise Microsoft’un geliştirmiş olduğu Media Creation Tool’u kullanmanız gerekiyor. Media Creation Tool, Windows 10’un kurulum dosyalarını bir diske yazdırmanızı ya da direkt olarak ISO dosyasını elde etmenizi sağlıyor. Uygulamayı bilgisayarınızı Windows 10’a yukseltmek icin de kullanabilirsiniz.
Media Creation Tool’u indirip actıktan sonra “Başka bir bilgisayar icin yukleme medyası oluştur” seceneğini secip “İleri” butonuna basmanız gerekiyor. Bir sonraki adımda karşınıza gelen ekranda ise oluşturmak istediğiniz Windows 10’un dilini, surumunu ve mimari yapısını secmeniz gerekiyor. Size uygun ayarları sectikten sonra bir sonraki adıma gecebilirsiniz.
Bu adımda ise “USB Flash Surucu” ve “ISO Dosyası” olmak uzere 2 adet secenek karşınıza cıkacak. “USB Flash Surucu” seceneğiyle USB belleğimize direkt olarak kurulum gercekleştirmek mumkun. Ancak daha sağlıklı bir yazdırma işlemi icin Rufus kullanımını oneriyoruz. Bu nedenle “ISO Dosyası” seceneğini secip “İlerle” butonuna tıklıyoruz. Son adımda ISO dosyasını cıkarmak istediğiniz konumu seciyorsunuz ve Windows 10 ISO dosyasının kurulumu başlıyor. Dosyanın oluşturulma hızı var olan sisteminizin hızına gore değişiklik gosterebilir.
[h=2]Adım #2: Rufus’u kullanarak ISO dosyasını USB belleğe yazdırın:[/h]

Rufus, USB belleğinizi bicimlendirmek ve bir onyukleme aracı haline getirmenizi sağlayan kucuk boyutlu bir uygulama. İlgili bağlantıdan Rufus’u bilgisayarınıza indirip kurduktan sonra yapmanız gereken ilk şey, kullanacağınız USB belleği bilgisayarınıza takmak olacak.
USB belleğini bilgisayarınıza taktıktan sonra adına sağ tıklayıp “Bicimlendirme” seceneğini secin. Bicimlendirme işlemiyle birlikte belleğin icindeki tum dosyalar kalıcı olarak silinecek. Bicimlendirmeyi tamamladıktan sonra Rufus’u acın. “Disk Bolum Duzeni” kısmının GPT, “Hedef Sistem” kısmının ise UEFI olarak secili olduğundan emin olun. Bicimlendirme Secenekleri kısmında yer alan “Dosya Sistemi” kısmının NTFS olarak secilmiş olması da dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur.
Gerekli tum ayarları yaptıktan sonra “Başlat” butonuna tıklayabilirsiniz. Rufus, USB belleğinizin bicimlendirileceğini ve tum dosyaların kalıcı olarak silineceğini belirttiği bir uyarı penceresiyle sizi karşılayacak. Bu kısmı da onayladıktan sonra ISO dosyasının USB’e yazılma işlemi başlayacak. Rufus'un kullanımına dair daha detaylı bir rehber icin bu yazımıza goz atabilirsiniz.
[h=2]Adım #3: Secure Boot ozelliğini devre dışı bırakın:[/h]

Microsoft tarafından geliştirilen bir guvenlik protokolu olan Secure Boot, sisteme yalnızca ureticisi tarafından geliştirilen onyukleme dosyalarının kurulabilmesini sağlayan bir ozelliktir. UEFI uzerinden yeni bir kurulum yapabilmeniz icin Secure Boot’un devre dışı bırakılmış olması gerekiyor.
Secure Boot’u devre dışı bırakmanız icin oncelikle bilgisayarınızın BIOS menusune giriş yapmanız gerekiyor. BIOS’a eriştikten sonra “Boot” sekmesini kullanmanız ve ardından karşınıza cıkan menude yer alan “Secure Boot” ayarını “Disabled” ya da “Other OS” olarak değiştirmeniz gerekiyor. Değişiklikleri tamamladıktan sonra ise “Save & Exit” butonunu kullanarak BIOS’tan cıkış yapabilirsiniz. Bu işlemin sonunda bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır.
[h=2]Adım #4: USB belleği bilgisayarınıza takarak “Boot” menusunu acın:[/h]

Yukarıdaki adımların tumunu tamamladıktan sonra artık asıl işleme geciş yapabilirsiniz. Rufus ile hazırlamış olduğunuz USB belleği bilgisayarınıza taktıktan sonra sistemi yeniden başlatmanız gerekiyor. Bu adımdan once bilmeniz gereken en onemli şey ise anakartınızın Boot menusunun hangi tuşla acıldığı olacaktır. Aşağıdaki listeden sisteminize uygun olan tuşun hangisi olduğunu oğrenebilirsiniz.
[h=3]Boot tuşları:[/h] MSI: F11 ASUS: ESC, F12 Monster: F7 Toshiba: F12 Lenovo: F12, Nova Tuşu Gigabyte: F12 Dell: F12 Acer: F12 Casper: ESC, F12, F7 Exper: ESC, F2 Grundig: F7, F11 HP: ESC, F10, F9 LG: F10 Samsung: ESC, F10, F9 Sony: F11, Assist Tuşu Yeniden başlatma sırasında doğru tuş ile Boot ekranını actıktan sonra bilgisayarınıza takmış olduğunuz USB belleğin marka ve modelini karşınıza gelen listede goreceksiniz. Klavyenizdeki yon tuşlarını kullanarak USB belleğinizi secin ve Enter’a basın. Bu işlemden sonra Rufus ile belleğe yazdırmış olduğunuz Windows 10’un ISO dosyası calışmaya başlayacak ve Windows 10’un kurulum ekranına geciş yapacaksınız.
[h=2]Adım #5: Disklerinizi bicimlendirin:[/h]

Windows 10 format atma işleminin en kritik noktasından biri ise sisteme bağlı olan disklerin bicimlendirilmesi. Windows 10’un kurulum ekranına girdiğinizde birkac adım sonra karşınıza disklerinizin yer aldığı bir ekran gelecek. Bu ekranda sisteminize bağlı olan tum diskleri ve bu diskler icin oluşturulmuş ek depolama alanlarını goreceksiniz. Doğru bir format icin oncelikle oluşturulmuş olan ek depolama ve yedekleme alanlarını silin. Listede yalnızca diskleriniz kalana dek tum ek alanları sildikten sonra diskleri bicimlendirme işlemine geciş yapmanız gerekiyor.
Bicimlendirme işlemi icin diskinizi fare yardımıyla sectikten sonra aşağıdaki menude yer alan “Bicimlendir” butonuna tıklamanız gerekiyor.
[h=2]Adım #6: Windows 10’u kurmak istediğiniz diski secin ve kuruluma başlayın:[/h]

Yedekleme alanlarını sildikten ve ana diskinizi bicimlendirdikten sonra Windows 10’un kurulumuna geciş yapabilirsiniz. Bunun icin oncelikle Windows 10’u kurmak istediğiniz diske fare yardımıyla tıklamanız gerekiyor. Secimi tamamladıktan sonra bir sonraki adıma gecerek kişisel ayarlarınızı tamamlayabilirsiniz. Tum bu adımların ardından bir yukleme ekranıyla karşılaşacaksınız. Yuklemenin uzunluğu donanımınızın hızına gore değişiklik gosterecektir.
Tum adımları tamamladığınızda Windows 10’un karşılama ekranıyla bilgisayarınızın tamamen sıfırlanmış haline kavuşmuş olacaksınız. Bu aşamadan sonra ilk olarak “Windows Update” ekranına giriş yaparak bilgisayarınız icin gerekli olan suruculeri indirip kurmanızı oneriyoruz.