"Takım bu kadar yeni olmasa 3-4 puan daha fazla alabilirdik"
"Sezon başından itibaren futbolcularımıza baskı oluşturma cabası var"
"Benim her zaman planım vardır. Hatta tek değil, 3-4 planım vardır""Takımı bozmaya calışanlara izin vermeyeceğiz""Onde baskılı oyunu severim""Cisse o macta istediğimizi yapamadı""Bazı şeyleri daha hızlı aşabileceğimi duşunmuştum. ""Eksiklerimiz elbette vardır ama doğru secimi yapmaya calışıyoruz""Samatta'yı oyundan cıkarmasak capraz bağı kopacaktı""Gol yeme sorunu stoperlerle alakalı değil""Sosa cok kaliteli bir oyuncu""Valencia'nın sakatlandığından beri kanatta biraz aksama yaşadık" MUSTAFA AKIN/ İSTANBUL, -

Fenerbahce Teknik Direktoru Erol Bulut, Samandıra Can Bartu Tesisleri'nde gercekleştirilen antrenmanın ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sahada en iyi performansı gosterecek futbolcuya forma vermeye calıştığını belirten Erol Bulut, hem rakiplerinden hem de tecrubeli oyuncuların tepkilerinden cekinmediğini ifade etti.Erol Bulut, futbolun surekli değiştiğinin altını cizerek, "Allah'tan başka kimseden korkumuz yok. Kaliteli, buyuk takımda oynamış futbolcularımız olabilir ama futbol surekli değişiyor. 10 sene once farklı calışmalar yapmış olabilirler ama ben hicbir zaman bu futbolcunun ismi var ve oynaması gerekiyor demedim. Sahada en iyi performansı verecek, Fenerbahce'ye 3 puanı getirecek kimse o oynayacak" dedi.Kendisi icin bu sezonun onemli olduğunu aktaran Erol Bulut, kimsenin, kendisi uzerinde baskı kuramayacağını belirtti. "Kendi baskımı kendim yapıyorum" diyen Erol Bulut, "Baskı her yerde vardır. Ben kendi baskımı kendim yapıyorum, kimsenin yapmasına gerek yok. Gittiğim her kulupte hedeflerim oldu, o da bana bir baskı. Bu Malatya'da da oyleydi, Alanyada da oyleydi" diye konuştu.Erol Bulut, ligde bir hafta goklere cıkartılıp diğer hafta yerin dibine sokulduklarını ifade ederek şunları dile getirdi: "Biz en yukarı cıksak da cizgimizi bozmadık ve aynı cizgide devam ettik. Takımımız henuz yuzde yuze gelmedi ama amacımız o ve oraya doğru yaklaşıyoruz. Pandemi dolayısıyla 2-3 oyuncu aramızdan ayrılabiliyor, hastalıklar, sakatlıklar oluyor. Sezon başından beri stoperde farklı tandemleri kullanmak zorunda kaldık. Bazı maclarda istediğimiz gibi olmadı. 2 bekimiz birden sakatlandı, Gokhan sakat sakat oynadı. Orada sıkıntı yaşadık. Yavaş yavaş istediğimiz noktaya geliyoruz. Bazı arkadaşlarımızın performansında dalgalanmalar oldu. Bu da takımın ahengini bazen bozabiliyor. Biraz daha zaman lazım.""TAKIM BU KADAR YENİ OLMASA 3-4 PUAN DAHA FAZLA ALABİLİRDİK"Ligde geride kalan haftalar itibarıyla iyi bir durumda olduklarını soyleyen Erol Bulut, sonuclandırmada sorun yaşamamış olmaları durumunda 4-5 puan daha fazla toplamış olabileceklerini belirterek, "Şu anda 23 puandayız. Sezon başında sorsalar 11 macta 23 puana kimse hayır demezdi. Benim duşuncem takım henuz yeni. Takım bu kadar yeni olmasa 3-4 puan daha fazla alabilirdik. Yine de kotu bir durumda değiliz, iyi bir durumda olduğumuzu duşunuyorum. Samatta ve Ademi sakatlandı, Cisse gec geldi. Bunların tamamını hesapladığınız zaman şu an iyi bir yerdeyiz" ifadelerini kullandı. Erol Bulut, kafalarında ideal 11'i oturttuklarını belirterek, takım icerisindeki 3-4 kişilik değişikliklerin şartlar sebebiyle surekli olacağını vurguladı. Devre arası transferde ekonomik şartlara bağlı olarak kucuk değişikliklerin yaşanabileceğini de aktaran Erol Bulut, sarı-lacivertli ekibin 11 kişi ile sahaya cıktığı surece bahaneye sığınamayacağını belirterek, "Valencia gecen macta hicbir şey yokken 1'inci derece yırtıktan sakatlandı. Biz bahane aramayız, 11 kişi sahaya surebiliyorsak sorun yoktur. Denizli'de 8 kişi eksiktik kimse bir şey demedi. Gercek fotoğrafı gormek istemeyen cok insan var" şeklinde konuştu."SEZON BAŞINDAN İTİBAREN FUTBOLCULARIMIZA BASKI OLUŞTURMA CABASI VAR"Sarı-lacivertli oyuncular uzerinde baskı oluşturulmaya calışıldığını ifade eden Erol Bulut, bu duruma izin vermeyeceğini net bir şekilde belirterek, "Sezon başından itibaren futbolcularımıza baskı oluşturma cabası var. 'Muthiş takım kurmuşlar, 20 puan fark olur' gibi soylemler var. Bunu kasten yapıyorlar. Biz bu soylemlerin dikkate alınmaması gerektiğini ilk gunden itibaren soyluyoruz ve cevabımızı sahada vermeye devam edeceğiz. Bu kurgularla Futbolcularımı baskı altına sokturtmam" diye konuştu. "BENİM HER ZAMAN PLANIM VARDIR. HATTA TEK DEĞİL, 3-4 PLANIM VARDIR"Tecrubeli teknik adam, Denizlispor ile oynadıkları mucadelede 2-0'ı korumak adına geri cekildiklerini ve bunun daha onceki haftalarda yaşadıkları savunma zafiyetinden kaynaklandığını dile getirdi. Gecen surede kalelerinde fazladan 4-5 gol gordukleri belirten Erol Bulut, defans hattı uzerinde calıştıklarını ve savunmanın duzelmesi durumunda bunun hucuma da yansıyacağını soyledi. Bulut, "Fenerbahce'nin sistemi yok diyorlar. Bunu soyleyenler futbolu ne kadar biliyor diye sormak lazım. Biz gozumuzu kapatıp, 11 seciyoruz. Cıkın istediğiniz gibi oynayın diyoruz. Bu takım o yuzden 22 gol attı. Biz hicbir şey calışmıyoruz, futbol zaten boyle bir şey. Avrupa'daki macları o arkadaşlarımız bir izlesinler, oradaki planı bize anlatsınlar. Bana orada da plan yok diyecekler. Hangi acıdan baktığın onemli. Benim her zaman planım vardır. Hatta tek değil, 3-4 planım vardır" dedi."TAKIMI BOZMAYA CALIŞANLARA İZİN VERMEYECEĞİZ"Takımı yıpratmaya calışanlara izin vermeyeceklerini ifade eden Erol Bulut, "Benim tum takımlarımda bunlar calışılır. Bu takıma kimse o şekilde zarar veremeyecek. Takımı bozmaya calışıyorlar ama biz buna izin vermeyeceğiz. Her hocanın bir felsefesi var. Ulkemize kimler geldi de hicbir şey yapamadan gitti. Bir sene once İngiltere şampiyonu olan teknik adamı burada gonderdiler, onun da mı felsefesi yoktu ' Burada cok kotu hoca mı oldu ' Manchester City ile şampiyon olan hoca Galatasaray'dan gonderilmedi mi? Aragones bile burada başarılı olamadı. Zaman zaman defansın arkasına top atmak da iyidir. Mesela bizim ulkemizde toplam koşu mesafesi cok konuşuluyor ama bu onemli değil. Onemli olan sprint ve yuksek şiddetli koşuyu kac tane yaptığın. Almanya'da mac başı 220 sprint yapılıyor. Ulkemizde ise bunun yarısı. Bizim futbol tempomuz eksik. Oyun icinde her şeyin bir arada olması gerekiyor" diye konuştu."ONDE BASKILI OYUNU SEVERİM"Erol Bulut, genelde onde baskılı oyunu sevdiğini ve bunu oynattığını aktararak, "Şu anda istediğimiz gibi olmuyor cunku cok fazla yeni futbolcu var. Bu bizim eksiğimiz ama onun uzerine her gun calışıyoruz. Geriden oyun kurmak, kanatları ve merkezi kullanarak pozisyona girmek amacındayız. Calıştığımız pozisyonlardan bulduğumuz cok fazla pozisyon var. Bunların videolarını cıkarabilirim" şeklinde konuştu."CISSE O MACTA İSTEDİĞİMİZİ YAPAMADI"Beşiktaş ile oynadıkları ve sahadan 4-3 mağlup ayrıldıkları macta savunmada Lemos'u tercih etmesini oyun kurma yeteneği sebebiyle yaptığını dile getiren Bulut, "Cisse'nin oyundan cıkmasını şoyle anlatayım. Cisse duran toptan gol attı ama ayağına gelen topları rakibe kaptırdı. Benim oyun felsefeme orada uymadı, bizim topu onde tutmamız gerekiyordu ve top surekli duvara carpıp geri geldi. Cisse o macta istediğimizi yapamadı. Lemos onceki maclarda oldukca iyiydi. O macta da hava topları ve oyun kurması acısından onemliydi ama orada bireysel hatayı cok yaptık. 2. bolgedeki bireysel hatalarımız oyunumuzu kırdı. Caner'in ortasında Mert Hakan'ın ayak uzattığı top gol olsa o macı kazanmıştık ama sonucta onemli olan sonuclandırmak" dedi."BAZI ŞEYLERİ DAHA HIZLI AŞABİLECEĞİMİ DUŞUNMUŞTUM. "Erol Bulut, takıma dahil olan oyuncuların kendisine 'hocam bunlar normalde 5-6 ayda oluyor sen kendini sıkma' dediğini belirterek, şunları soyledi: "Bazı şeyleri daha hızlı aşabileceğimi duşunmuştum. Transferlerin farklı zamanlarda gelmesi, 4 haftalık hazırlık periyodu sıkıntı oluşturdu. Diğer takımların gecen senelerden oturmuş kadroları vardı. Biz de ise gecen seneden 3 kişi oynuyor kalan hepsi yeni. Ben bunları 1-2 ayda duzeltmeye calıştım ama tam istediğim gibi olmadı." "EKSİKLERİMİZ ELBETTE VARDIR AMA DOĞRU SECİMİ YAPMAYA CALIŞIYORUZ"Ozan Tufan'ın orta sahanın her bolgesinde oynayacak kalitede olduğunu ve takımın şu anki en buyuk sıkıntısının bitiricilik olduğunu dile getiren Erol Bulut, "Beşiktaş macında rakibimizin her vurduğu gol oldu. Bizim vurduklarımız da gol olsa mac 6-4 biterdi. Futbol bu, değerlendiremediğiniz zaman rakip değerlendirdiğinde daha cok caba sarf etmeniz gerekiyor. Trabzon macında 1-0'dan geri donduk ve 3-1 kazandık, kolay değil. Planı olmayan teknik adam o macı nasıl cevirecek? 20 sene top oynadım birisi bana anlatsın. Eksiklerimiz elbette vardır ama doğru secimi yapmaya calışıyoruz. Butun haftalık antrenman performansı ve maclara bakıp her şeyi birleştiriyoruz" diye konuştu."SAMATTA'YI OYUNDAN CIKARMASAK CAPRAZ BAĞI KOPACAKTI"Samatta'nın kariyeri boyunca sadece santrfor oynadığını, kendilerinin ise oyuncunun kanat yeteneklerini de keşfettiklerini dile getiren Erol Bulut, futbolcusuyla bireysel antrenmanlar yaptıklarını soyledi. Sivas Belediyespor macında Samatta'yı oyundan almasını buyuk bir şans olarak ifade eden Bulut, "Oyuncumuz mactan cıkardık diye şimdi bize dua ediyor. Cıkarmasak capraz bağı kopacaktı. Sakatlığını anlamadı bile. Biz o macta oynatıp sonraki Beşiktaş macında değerlendirmek istiyorduk. Allah'tan erken cıkarmışız, yoksa 7-8 ay aramızda olmayacaktı" dedi."GOL YEME SORUNU STOPERLERLE ALAKALI DEĞİL"Erol Bulut, hem takım savunması, hem de stoper tandeminin uyumunun gol yeme konusunda onemli olduğunun altını cizerek, "Gol yeme sorunu stoperlerle alakalı değil. Takım savunması cok onemli. İkilinin guclenmesi takım savunmasından onemli olsa da bu yetmiyor. Onde savunmanızı iyi yapamazsanız arkada dunyanın en iyi stoperleri olsa da tutturamazsınız. Savunmaya her zaman başta onem verdim cunku futbolcu kaliten her zaman gol atar ama savunma yapamazsan sorun olur" şeklinde konuştu."SOSA COK KALİTELİ BİR OYUNCU"Sosa'nın cok kaliteli bir oyuncu olduğunu da ifade eden Erol Bulut, tecrubeli futbolcunun sezon başında yaşadığı şanssızlıklar sebebiyle geri kaldığını dile getirdi. Sosa'nın 1-2 hafta icerisinde formuna kavuşacağını duşunduklerini soyleyen deneyimli calıştırıcı, rakiplerin Fenerbahce'ye karşı daha kapalı ve farklı oynadığını da dile getirdi.Erol Bulut, bir gazetecinin, "Turkiye'de teknik adamlar onlerindeki mactan ayrı olarak bir sonraki haftanın macını da duşunup hakemler uzerinde baskı oluşturuyor. Siz bu konuda biraz naif mi kalıyorsunuz ?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi: "Turkiye'de o şablon nasıl bir şablonsa ben cozemedim. Bunu nerden aldılar bilmiyorum. Ben onlara hicbir zaman girmeyeceğim, benim işim sahada. Ben sadece ona konsantre oluyorum. Onlarla uğraşan bir ekibimiz olacak, cevabı verecek kişiler onlar.""VALENCIA'NIN SAKATLANDIĞINDAN BERİ KANATTA BİRAZ AKSAMA YAŞADIK"
Erol Bulut, Enner Valencia'nın sakatlandığından beri kanatta biraz aksama yaşadıklarının farkında olduklarını ifade ederek, şunları dile getirdi: "Valencia icin de eleştiriler yapılıyordu. Valencia olmayınca driplingde sorun yaşıyoruz. Ferdi şu anda bu işi iyi yapıyor umarım devam eder. Sinan da inşallah en iyi şekilde doner. Kanatta zaman zaman daha iyi olabilirdik. Kanatta orta yapmak zorunlu değil. Perotti'nin 1-2 haftası daha var. Alt arka adalesinde sorun oldu. Pelkas 10 numarada oynadı ama duşunduğumuz o ara pası veren forvet arkası gibi değil. 2'nci forvet tarzında, gole yakın bir oyuncu. Gol atabilecek kabiliyeti var. Milli takımda kanatta oynuyor. Onun hızından, driplinginden verim almak istiyoruz. Daha cok kanatta kullanacağız gibi gorunuyor, o da kafasına endekslemesi lazım. Pelkas'tan cok memnunum, taktik gereği erken değiştirdik. Pelkas'ta sure arttıkca top kayıpları fazla oldu ondan dolayı cıkardım. Toptan daha cabuk kurtulması lazım. Defansı hırpalıyor, koşuları daha fazla yapması lazım. Sadece topu ayağına istememesi lazım."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Mustafa AKIN