Maltepe Belediyesi 10 Aralık İnsan Hakları Gunu kapsamında, bu yıl cocuklara yonelik ayrımcılığa dikkat cekti ve mucadele cağrısı yaptı.
Maltepe Belediyesi bir hafta boyunca devam edecek kampanya kapsamında, "Cocuk Haklı" başlığı altında 7-12 yaş grubu cocukların katılımı ile online bir atolye programı gercekleştirdi. İnformel Eğitim-cocukistanbul'un yurutuculuğunde Pedagog Sibel Cetingoz'un moderatorluğundeki online atolye kapsamında, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Savaş Eroğlu da cocuklara destek verdi. Atolyede cocuklar, 1.5 saat sure ile kendi hakları ile ilgili duşuncelerini dile getirdi.
Yoneltilen sorulara cocukların verdiği cevaplar Cocuk Hakları Sozleşmesi'yle ortuştuğu tespit edilen calıştayda cocukların yoğun bicimde ifade ettikleri kavramlar ise "Eğitim, besleyici gıdalar, temiz su, guvenli bir ev, oyun oynama, dinlenme, duşuncelerini ifade etme, yetişkinler tarafından dinlenme ve duyulma, hastane, doktor, ilac, arkadaşlara sahip olma, bilgisayar, internet" konularında oldu.
Eğitimde eşitlik talebi
Calıştayda Cocuk Hakları Sozleşmesi'nde yer alan bazı maddeler ayrıntılı bicimde ele alınırken, cocuklar da bu maddeleri kendi yaşamları ile ilişkilendirerek kendi deneyimlerini, goruşlerini, bakış acılarını paylaştı. Bu konuda cocukların guclu bicimde dile getirdikleri en onemli hak ise, "eğitim hakkı" ve pandeminin bu konuda oluşturduğu eşitsizlik oldu. Uzaktan eğitimin gerektirdiği bilgisayar ve internetin temel bir ihtiyac haline donuştuğunu ve cocukların bir kısmının bundan yararlanamadığı bunun da eşitsizliğe yol actığı vurgulandı. Cocuklar bu eşitsizliği ortadan kaldırmak icin devletin ihtiyacı olan cocuklara yardım etmesi gerektiğini belirtti.
Cocuklar "oyun ve dinlenme" hakları konusunda yine somut ve gercekci gozlem ve deneyimlerini paylaştı. Eğitimin cok yoğun olması nedeni ile ihtiyac duydukları kadar dinlenme ve oyun oynama fırsatı bulamadıklarını dile getiren cocuklar, calışmak zorunda kalan cocukların ise bu hakka hicbir zaman sahip olamadıklarına dikkat cekti. Ozellikle pandemi doneminde kendileri icin dışarıya cıkma, oyun oynama haklarının kısıtlandığını, sağlık koşulları nedeniyle bunun gerekli olduğunu ancak normal zamanlarda tum cocuklar icin bu haklarının cok değerli olduğunu vurguladılar.
Dunyanın herhangi bir yerindeki yaşıtlarına cocuk haklarından hangilerini hediye etmek isteyecekleri soruldu. Cocukların bazı haklar uzerinde yoğunlaştıkları ama tum temel haklara yer verme cabası ve yaklaşımı icinde oldukları gozlendi. - İSTANBUL