Koronavirus pandemisi nedeniyle tum dunyada olduğu gibi ulkemizde de uzaktan eğitim devam ediyor. Hem ilk ve ortaoğretim dereceleri hem de yuksekoğretimde devam eden uzaktan eğitim, oğrencilerin cok zor bir surecten gecmesine neden oluyor. Bugun ise sizlere uzaktan eğitimi daha kolay bir hale getirecek Chrome eklentilerinden bahsedeceğiz.
Orta Doğu Teknik Universitesi 4. sınıf İnşaat Muhendisliği oğrencisi olduğunu ifade eden Burcu Ece Yıldız, Twitter hesabından Google Chrome'da uzaktan eğitime yardımcı olacak eklentileri derlediği bir flood yayınladı. Bizler de size Turk oğrencinin online eğitim sırasında onerdiği Chrome eklentilerini sunacağız. Hazırsanız listemize başlayalım.
[h=2]Online eğitim sırasında kullanabileceğiniz 7 Chrome eklentisi[/h] [h=3]Dualless[/h]

Ozellikle uzaktan eğitim surecinde pek cok sekmeyi aynı anda acmamız gerekiyor. Bunun icin iki ayrı tarayıcı acıp ekranı boluyoruz, ancak bu da ekranımızın buyuk bir kısmını kaybetmemize neden olabiliyor. Dualless ise iki ayrı sekmeyi tek bir Chrome tarayıcısında ikiye bolmenizi sağlıyor. Bu işlemi dikey veya yatay yapıp, istediğiniz sekmeye daha fazla alan acarak ozelleştirebilirsiniz.
[h=3]Dark Reader[/h]

Dark Reader, benim de sıklıkla kullandığım bir Chrome eklentisi. Hem bir butun halinde hem de spesifik olarak internet sayfalarını karanlık moda cevirebilen Dark Reader, ozellikle uzun okumalarda fazlasıyla işinize yarayabilir. Ozel kısayolları ve kontrast ayarları gibi secenekleriyle karanlık modun zevkini her sayfada cıkarabilirsiniz.
[h=3]Floating Player[/h]

Orneğin bir videoyu takip ederek oradaki bilgileri bir yazıya dokuyorsunuz diyelim. Eğer iki ekranınız yoksa ya ekranı bolecek ya da adım adım yapacaksınız. Floating Player ise izlediğiniz videoyu ekrana sabitleyerek hangi sekmeye giderseniz gidin izlemeye devam etmenizi sağlıyor. Sadece uzaktan eğitim icin değil gunluk hayatta da son derece işe yarar bir eklenti olduğunu soyleyebiliriz.
[h=3]Cite This For Me: Web Citer[/h]

Hazırladığınız bir raporda referans gostermek istediğiniz internet sitelerini APA, MLA, Chicago, Harvard formatlarında alıntı yapmanıza olanak tanıyan bir eklenti cok işinize yarayabilir.
[h=3]Forest[/h]

Uzaktan eğitimin en buyuk sorunlarından birisi evde cok fazla dikkat dağıtıcı şeylerle karşılaşmamız olarak gosterilebilir. Ders calışırken biraz Twitter, biraz Instagram derken zaman hızlıca gecip gidebilir. Forest eklentisi ise hedef bir sure belirlemenizi sağlıyor. Bu surecte ağac buyuten program, izin verdiğiniz sitelere girmenize olanak tanıyor. Eğer dikkatinizi dağıtacak sitelere girerseniz de sitelere girişiniz o sure icin engellenmiş oluyor.
[h=3]Read Aloud[/h]

Bazen bir siteye girdiğimizde uzun makaleleri okumak zor gelebilir. Read Aloud eklentisi ise sitedeki yazıları sesli okuyarak sizi buyuk bir sıkıntıdan kurtarabiliyor. Hemen hemen her dilin mevcut olduğu Read Aloud eklentisinde okuma hızını ve tonunu ayarlayabiliyorsunuz.
[h=3]Video Speed Manager[/h]

Hocalarımız bizim buyuk değerlerimiz. Onları dinlemek her zaman bize bir şeyler katmıştır, ancak bazen biraz yavaş konuşabiliyorlar. Bu noktada ise devreye X2 hızları giriyor. Eğer videoları hızlandırmak istiyorsanız, Video Speed Manager işinize yarayacak bir eklenti.
Peki sizlerin Burcu Ece arkadaşımızın derlediği bu başarılı eklentiler dışında onerdiğiniz eklentiler var mı? Duşuncelerinizi ve onerilerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.