Ekranda goruyor olduğunuz bir goruntuyu hızla kaydetmek, uzerinde duzenleme yapmak, farklı insanlara gondermek icin en kolay yol ekran goruntusu almaktır. Ekran goruntusu nasıl alınır sorusunun yanıtını pek cok kullanıcı biliyor ancak modeller arası farklılık olduğu icin, ozellikle Android işletim sistemine sahip akıllı telefon kullanıcıları ekran goruntusu alırken takip edecekleri adımları karıştırabiliyorlar. Diğer taraftan iPhone'larda yani iOS işletim sistemli cihazlarda ekran goruntusu alma işlemi tek ve basit bir yontemden ibaret.
Android ekran goruntusu alma işlemi biraz karılık olabiliyor, bunun en buyuk nedeni ise farklı marka ve modellerin farklı arayuzlerde, farklı yontemler sunuyor olması. Tum akıllı telefonlarda ekran goruntusu nasıl alınır adım adım anlattık.
[h=2]Telefonda ekran goruntusu nasıl alınır? [/h] Android'de ekran goruntusu alma: Adım #1: Ekran goruntusu almak istediğiniz ekranı acın. Adım #2: Cihazın ses kısma ve guc tuşuna aynı anda basın. Adım #3: Deklanşor sesi cıkana kadar basılı tutun. Adım #4: Cihaz ekran goruntusu aldığı zaman kucuk onizleme resmini goreceksiniz. Adım #5: Bu resme dokunarak ekran goruntusu uzerinde duzenleme yapabilirsiniz. Almış olduğunuz ekran goruntusune galerinizden ya da Google Fotoğraflar uzerinden ulaşabilirsiniz. iPhone (iOS)'da ekran goruntusu alma: Adım #1: Ekran goruntusu almak istediğiniz ekranı acın. Adım #2: Cihazın ses acma ve guc duğmesine aynı anda basın. Eğer varsa Home tuşu ve guc duğmesine aynı anda basın. Adım #3: Deklanşor sesi cıkana kadar basılı tutun. Adım #4: Cihaz ekran goruntusu aldığı zaman kucuk onizleme resmini goreceksiniz. Adım #5: Bu resme dokunarak ekran goruntusu uzerinde duzenleme yapabilirsiniz. Adım #6: Kaydetme hedefini secin. Almış olduğunuz ekran goruntusune Fotoğraflar ya da Dosyalar uzerinden ulaşabilirsiniz.

Tum iPhone modelleri icin yukarıdaki adımları takip ederek ekran goruntusu alabilirsiniz ancak Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar icin ekran goruntusu alma yontemleri hakkında birkac farklı işlemden daha bahsetmek gerekiyor.
Samsung Galaxy S20 ve Galaxy Note 10 gibi modellerde Ayarlar sayfası uzerinden aktif hale getirebileceğiniz avuc ici hareketler ozelliği ile ekran goruntusu almanız mumkun. Ozelliği aktif hale getirdikten sonra elinizin kenar kısmını ekran uzerinde sağdan sola doğru kaydırmanız ekran goruntusu almak icin yeterli olacaktır.
Motorola, Xiaomi gibi farklı markaların akıllı telefon modellerinde ise ekran goruntusu alma tuşuna bildirim ekranı uzerinden ulaşabilir ya da uc parmağınızı aynı anda ekran uzerinde hızla kaydırarak ekran goruntusu alabilirsiniz. Farklı ekran goruntusu alma işlemleri icin cihazınız hakkında yapılan detaylı incelemelere goz atabilirsiniz.
[h=2]Ekran kaydı nasıl alınır?[/h] Android'de ekran kaydı alma: Adım #1: Parmağınızı en ustten alta doğru kaydırarak bildirim ekranını acın. Adım #2: Buradan ekran kaydı butona dokun. Eğer ekran kaydı butonunu goremiyorsanız duzenle butonu ile ekleyebilirsiniz. Adım #3: Başlat butonuna dokunun. Geri sayım başlayacak, bittiği an ekran kaydı başlayacak. Adım #4: Kaydı durdurmak icin bildirim ekranını yeniden acın. Adım #5: Ekran kaydı butonuna yeniden dokunduğunuz an ekran kaydı duracak. Almış olduğunuz ekran kaydına galerinizden ya da Google Fotoğraflar uzerinden ulaşabilirsiniz. iPhone (iOS) ekran kaydı alma: Adım #1: Parmağınızı en alttan uste doğru kaydırarak Denetim Merkezi’ni acın. Adım #2: Buradan ekran kaydı butonuna dokunun. Eğer ekran kaydı butonunu goremiyorsanız Ayarlar sayfası uzerinden ekleyebilirsiniz. Adım #3: Butona dokunduğunuz zaman geri sayım başlayacak. Geri sayım bittiği an ekran kaydı başlayacak. Adım #4: Kaydı durdurmak icin Denetim Merkezi’ni acın. Ekran kaydı butonuna yeniden dokunduğunuz an ekran kaydı duracak. Adım #5: Almış olduğunuz ekran kaydına Fotoğraflar uzerinden ulaşabilirsiniz.

Tum iPhone modellerinde yukarıdaki adımları uygulayarak ekran kaydı alabilirsiniz. Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda da ekran kaydı hemen hemen benzer adımlardan oluşmaktadır. Ancak her marka ve modelin arayuzunde sunulan farklı kısayollar olabilir, bunları oğrenmek icin cihazınız hakkında yapılan detaylı incelemelere goz atabilirsiniz.
[h=2]Android icin ekran kaydı ve ekran goruntusu alma mobil uygulama onerileri:[/h] [h=3]XRecorder:[/h]

InShot Inc. tarafından geliştirilen Ekran Kaydedici, ekran video kaydedici - XRecorder mobil uygulaması, Google Play uzerinden toplamda 100 milyondan fazla kez indirilmiş durumda. Tek dokunuşla ekran kaydı imkanı sunan mobil uygulama ses ve cozunurluk ayarlama secenekleri ve paylaşım ozellikleri ile dikkat cekiyor.
XRecorderİNDİR [h=3]Mobizen Ekran Kaydedici[/h] MOBIZEN tarafından geliştirilen Mobizen Ekran Kaydedici mobil uygulaması, Google Play uzerinden toplamda 100 milyondan fazla kez indirilmiş durumda. Editorun Secimi listesine giren ve 2106 yılının en iyi ekran kayıt uygulaması secilen Mobizen; ekran kaydı, ekran goruntusu alma ve uzerinde duzenleme yapma gibi ozellikler sunuyor.
MobizenİNDİR [h=3]Screen Recorder[/h] VideoShow EnjoyMobi Video Editor & Video Maker Inc. tarafından geliştirilen Screen Recorder mobil uygulaması, Google Play uzerinden toplamda 50 milyondan fazla kez indirilmiş durumda. En kolay sesli ekran kaydı alma hizmetini sunduğunu iddia eden uygulama uzerinden aldığınız ekran kayıtlarını sunduğu pek cok farklı ozellik ile duzenleyebilirsiniz.
Screen RecorderİNDİR [h=2]iPhone (iOS) ekran kaydı ve ekran goruntusu alma mobil uygulama onerileri:[/h] [h=3]Ekran Video Kaydedici App[/h]

Softin Technology Co. Ltd. tarafından geliştirilen Ekran Video Kaydedici App, App Store’da bulunan en populer ekran kayıt mobil uygulamalarından bir tanesi. Dış seslerden uzak bir ekran kaydı sunan uygulama, aldığınız ekran kayıtlarını duzenlemeniz icin sunduğu secenekler ile dikkat cekiyor.
Ekran Video Kaydedici AppİNDİR [h=3]DU Recorder[/h]

Beijing Xiaoxiong Bowang Technology Co. Ltd. tarafından geliştirilen DU Recorder - Screen Recorder mobil uygulaması, App Store uzerinden en cok indirilen ekran kayıt mobil uygulamalarından bir tanesi. Ekran kaydı ve duzenlemenin yanı sıra, uygulama uzerinden farklı platformlarda canlı yayın yapma imkanınız da var.
DU RecorderİNDİR [h=3]Mobizen Ekran Kaydedici[/h]

Connects Ltd. tarafından geliştirilen Mobizen Ekran Kaydedici mobil uygulaması, App Store ekran video kaydedici kategorisindeki en populer mobil uygulamalardan bir tanesi. Uygulama uzerinden aldığınız ekran kayıtlarının cozunurluk, kalite ve saniye başı kare oranını ayarlayabilirsiniz.
Mobizen Ekran KaydediciİNDİR Telefonda ekran goruntusu nasıl alınır sorusunun yanıtı iPhone (iOS) ve Android icin hatta farklı marka ve modeller icin değişebiliyor. Yine de her biri benzer adımlardan oluşan ekran goruntusu ve ekran kaydı alma işlemlerini eğer cihazınız farklı kısayollar uzerinden sunuyorsa telefonun Ayarlar sayfası uzerinden detayları gormeniz mumkun.