Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yuksek Komiseri Michelle Bachelet, Cin'in Sincan Uygur Ozerk Bolgesi'ndeki "bir dizi ciddi insan hakları ihlali" konusunda endişe duyduklarını bildirdi.
Bachelet, BM Cenevre Ofisi'nde 2021'i değerlendiren bir basın toplantısı duzenledi.

Dunyanın farklı noktalarındaki insan haklar ihlallerini anlatan ve soruları cevaplayan Bachelet, Cin'in Sincan Uygur Ozerk Bolgesi'ndeki insan hakları ihlallerine de değindi.
Bachelet, "Tabii ki Sincan'da bir dizi ciddi insan hakları ihlaline ilişkin gelmeye devam eden raporlardan endişe duymaya devam ediyoruz. Bu raporlar ceşitli kaynaklardan geldi ancak her zamanki uygulamamızla tutarlı olarak, ekibim bu konularla ilgili aldığımız materyalleri doğrulamaya calışıyor." dedi.
BM İnsan Hakları Yuksek Komiserliği (OHCHR) Ofisi'nden bir heyetin bolgeyi ziyaret etmesi icin Cinli makamlarla goruşmelerinin devam ettiği bilgisini paylaşan Bachelet, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının da buna engel teşkil ettiğine işaret etti.
OHCHR heyetinin 2021'in ilk ceyreğinde Sincan Uygur Ozerk Bolgesi'ni ziyaret edeceğini aktaran Bachelet, heyetin kendisinin bolgeye yapacağı ziyarete ilişkin Cinli makamlarla goruşerek hazırlık yapacaklarını aktardı.
Bachelet, "Dolayısıyla boylesine bir ziyaretin formatı ve yonteminin (bolgeye) anlamlı bir erişim sağlamasını umuyor ve bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Sincan Uygur Ozerk Bolgesi'ndeki tartışmalı kamplar
Cin'de son yıllarda Uygur Turklerinin kimlik ve kulturlerine yonelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.
Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine gore en az 1 milyon Uygur Turku kendi rızası dışında tutuluyor. Pekin yonetimi, Sincan Uygur Ozerk Bolgesi'nde kac kamp bulunduğuna, buralarda kac kişinin olduğuna ve soz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata donduğune ilişkin bilgi vermiyor.
Cin'in, bolgede yaşayan Musluman Uygurlara, Cince dil eğitimi ile mesleki ve kulturel kurslar verdiğini one surduğu kampların durumu hakkında net verileri paylaşmaması uluslararası kamuoyunda derin kaygılara yol acıyor.
BM İnsan Hakları Konseyine uye 22 ulke, Temmuz 2019'da, Cin'in, Sincan Uygur Ozerk Bolgesi'ndeki Uygur Turkleri ve diğer azınlıklara yonelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gozaltıların durdurulması cağrısında bulunan mektubu imzalamıştı.
BM ve diğer uluslararası orgutler, kampların incelemeye acılması cağrılarını yinelerken, Cin, şu ana kadar kendi belirlediği birkac kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen gorulmesine izin verdi.
Cin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bolgede serbestce inceleme yapma talebini ise geri ceviriyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Bayram Altuğ