Kuranı Kerim'de sayfa sayısı en cok karıştırılan surelerden birisi Fetih suresidir. Kuran okumak isteyenler Fetih suresini hızlı bir şekilde bulmak istiyorlar. Şimdi sizlere Fetih Suresinin kacıncı cuzde ve kacıncı sayfada olduğunu yazalım.
[h=3]FETİH SURESİ HAKKINDA BİLGİLER[/h]Medine doneminde inmiştir. 29 Âyettir. Sûre, adını 1, 18 ve 27. Âyetlerde gecen "fetih" kelimesinden almıştır. Sûre de başlıca, hicretin altıncı yılında Hz.Peygamber ile Mekke'li muşrikler arasında gercekleşen Hudeybiye antlaşması, cihad, savaştan geri kalan munafıklar ve Mekke'nin fethedileceği mujdesi konu edilmektedir.

[h=3]FETİH SURESİ KACINCI CUZDE BULUNUYOR?[/h]Fetih Suresi, Kuran'ı Kerim'de 26. cuzde bulunmaktadır. Fetih Suresi 510. sayfadadır. Fetih Suresi toplamda 4 bucuk sayfadır.
[h=3]FETİH SURESİ SAYFA SAYISI KAC?[/h]510, 511, 512, 513 ve 514. sayfalarda bulunan Fetih Suresi Kuranı Kerim'in 26. cuzunde yer alıyor.
Fetih Suresi 1. sayfa [h=3]FETİH SURESİ NUZUL[/h]Hicretten sonra gelen Âyetler ve sûreler, başka bir yerde vahyedilse bile Medine'de gelmiş sayıldığı icin Fetih sûresi de hicretin 6. yılında, Hudeybiye Antlaşması'ndan sonra, bir gece Mekke yakınlarında, Cum'a sûresinden sonra, MÂide'den once nÂzil olduğu halde Medine'de gelen sûreler listesinde yerini almıştır. Guvenilir kaynaklarda bulunan şu rivayet, sûrenin inişiyle ilgili onemli bilgiler vermektedir: Hz. Peygamber bir seferinde (Muslim'deki bir rivayete gore Hudeybiye donuşunde; "CihÂd", 97) gece yururken yanında bulunan Hz. Omer kendisine bir soru yoneltir; uc kere tekrarladığı halde cevap alamayınca uzuntu ve endişe icinde yanından uzaklaşır. Kendisi hakkında bir Âyet gelmesinden korkar. Biraz sonra ona Hz. Peygamber'in kendisini cağırdığı duyurulur. Yanına gelince Peygamber efendimiz Omer'e, yeni geldiğini bildirdiği Fetih sûresinin ilk Âyetlerini okur (BuhÂrî, "Tefsîr", 48/1). Daha detaylı ve sahih olan rivayetlere gore bu olay, Hudeybiye seferinden donerken değil, Hudeybiye'de savaşmak yerine, ilk bakışta muslumanların aleyhinde gibi gozuken şartlarla sulha karar verildiğinde meydana gelmiştir. Hz. Omer oldukca heyecanlı ve sert bir uslûpla Peygamberimiz'e birkac kere, "muslumanlar haklı, onlar haksız oldukları halde neden bu aşağılayıcı barışın yapıldığını" sormuş, "Ben Allah'ın elcisiyim, O, elcisini mahcup etmeyecektir" cumlesinden başka cevap alamamıştı. Bir muddet sonra Peygamber efendimiz Omer'i cağırdı ve kendisine hem sulhun bir fetih olduğunu acıkladı hem de yeni gelmiş olan Fetih sûresinden bir miktar okudu (BuhÂrî, "Tefsîr", 48/5; Muslim, "CihÂd", 94). Buna gore Muslim'deki diğer rivayette gecen "Hudeybiye'den donerken" kaydını, "barış yapmaya ve umre yapmadan donmeye karar verilince" şeklinde anlamak, rÂvinin bunu kastettiğini soylemek gerekecektir.
[h=3]FETİH SURESİ KONUSU[/h]Ana konu Hudeybiye Antlaşması'nın değerlendirilmesi, niyetlendikleri umre ibadetini yapamadan dondukleri icin buyuk uzuntu ve hayal kırıklığı icinde olan muminlerin teselli edilmesi, bu harekÂt icinde ve sonrasında olup bitenlerin Allah nezdindeki değerinin acıklanmasıdır. Bu genel cerceve icinde Hz. Peygamber ve ashabının Allah katındaki durum ve dereceleri, onları ibadetten meneden muşrikler ile yalnız bırakan munafıkların acı sonları hakkında onemli bilgiler verilmiş, bu barışı takip edecek olan fetihler mujdelenmiştir.
[h=3]FETİH SURESİ FAZİLETİ[/h]Fetih sûresinin değeri ve ozelliği hakkında Hz. Peygamber şu acıklamayı yapmıştır: "Bu gece bana, uzerine guneşin doğduğu her şeyden daha değerli ve guzel bir sûre gonderildi"; Peygamberimiz bunu soyledikten sonra Fetih sûresini okumuşlardır (BuhÂrî, "Tefsîr", 48/1).