İZMİR'de yaşanan depremde yıkılan Emrah Apartmanı'nda 2.5 yaşındaki torunu Barlas ile enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Fatma Ateş'in (49) bir mağazaya olan 6 bin 473 lira borcu, annesine kefil olan Yağmur Gurman'dan (27) istendi.
Annesi ve oğlu ile evini kaybeden, cevresinden gorduğu destek ile ayakta durmaya calışan Gurman, acısının ikiye katlandığını belirtip, "İnsanlar tek tek yardım ederken buyuk bir mağazanın bu tepkisi hic hoş olmadı" dedi.

Ege Denizi'nde, 30 Ekim gunu meydana gelen 6.6 buyukluğundeki depremin vurduğu İzmir'in Bayraklı ilcesinde yıkılan Ekran Apartmanı'nda Fatma Ateş ve 2.5 yaşındaki torunu Barlas'ın da aralarında bulunduğu 32 kişi yaşamını yitirdi.Aynı anda annesini, oğlunu ve evini kaybeden Yağmur Gurman (27), yaşadığı travmaya rağmen cevresinden aldığı desteklerler ile yeni bir yaşam kurmaya calışıyor. Deprem sonrası sahiplendiği kediye oğluna seslendiği gibi 'Barlito' diye seslenen Gurman, annesi ile oğlunun isimlerini ise kolyesinde taşıyor.Yağmur Gurman, tum bu acıların arasında ikinci bir şok yaşadı. Bir mağaza, Fatma Ateş'in depremden bir hafta once taksitle satın aldığı mobilyadan kalan 6 bin 473 lira borcu, kendisine kefil olan kızı Yağmur Gurman'dan istedi. Depremden geriye yalnızca cep telefonu ve cuzdanı kalan Gurman'a mağaza yetkilisi, "Nakit oderseniz 800 TL indirim yapabiliriz. Annenizin kefili olarak gorunuyorsunuz ve borcu odemek zorundasınız" dedi. Gurman da borcun 450 TL olan tek taksitini odedi.Deprem anında iş yerinde olduğunu anlatan Gurman, "Annem ve oğlum, evdeydi. Ucuncu gun enkaz altında kalıp, olduklerinin acı haberini aldık. Cok zor bir surec. Onları kaybedeli 40 gun olacak. İlk gunku gibi acı devam ediyor. Daha acımız tazeliğini korurken, mağaza, depremde olen annemin kefili olduğum icin borcu benden istedi. Boyle şeylerle karşılaşmak insanı daha kotu yapıyor. Sanki kendileri de bu depremi yaşamamış gibi, umursamazlıkları hayret ettiriyor. Yalan soylediler. Depremde annemin olduğunu soylememe rağmen, 'Araştıracağız' diyerek, bir ay boyunca beni oyaladılar. İnsanlar bu mağazaya inanmasınlar, gidip oralardan alışveriş yapmasınlar. 'Anneniz oldu borclu sizsiniz' diyorlar. Bu hoş bir şey değil" dedi.'GECMİŞ OLSUN, SİZ BAKIN HAYATINIZA'Gurman, "Ne yazık ki hayat acı cekmenize izin vermiyor. Tek başına kalınca her şey ustunuze kalıyor. Bu surecte cok yardımcı olan oldu. Cok iyi insanlarla karşılaştım. Ta ki bu mağazayla bu yaşadığın sıkıntılı duruma kadar., Annemin olum belgesi cıktıktan sonra tek tek borcumuz olan yerlere ulaşmaya calıştık. Bu firmaya da o şekilde ulaştık. Bana verilen ilk bilgi; 'Bu konu ile ilgili cok başvuru aldık. Gercek olup olmadığını araştıracağız' oldu. Biz de belgeleri gondererek bekledik. Defalarca arayıp bir gelişme olup olmadığını sorduk. Onlar buyuk ihtimalle sureci uzatıp olayların durulmasını beklediler. Bu felaketi beraber yaşadık. Bu Bornova'da olan bir firma. Verilen tepkiler beni şok etti. Gayet rahatlar ve umursamıyorlar. 'Gecmiş olsun, gecer. Siz bakın hayatınıza' şeklinde, konuşmalar yapıyorlar" diye konuştu.'NAKİT ODERSENİZ İNDİRİM YAPARIZ'
Mağazanın sahibine de ulaştığını kaydeden Gurman, "Nakit odersem 800 TL'lik indirim yapabileceklerini soylediler. Normal bir olum değildi. Biz bu eşyaları depremden yaklaşık 10 gun once aldık. Şu an hicbir eşya yok. Bu eşyalar duruyor olsa ben teklif bile etmem. İnsanlar tek tek yardım ederken, buyuk bir mağazanın bu tepkisi hic hoş olmadı. Acım ikiye katlandı. Hicbir şekilde yardımcı olmadılar. 'Ne yapmamızı bekliyorsunuz ki?' dediler. Yasal olarak boyleymiş. Bu işin insanlık kısmı var. Bircok firma arayıp, 'Bir ihtiyacınız var mı?' diye sordu. Ben boyle bir yaklaşım beklerdim. 'Borcunuz yok ne ihtiyacınız varsa karşılayabiliriz' denmeliydi. Boyle bir tepkiyle karşılaşınca insan şaşırıyor. Yasalar madem bu şekildeydi ilk aradığımda 'Borcunuz silinmeyecek' denmeliydi. Resmen olayların durulmasını bekleyerek oyaladılar" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Hande NAYMAN