Dunyanın en etkili kişilerinden kabul edilen Malcolm X 'in sozleri ve projeleri cok beğeniliyor. Peki Malcolm X kimdir, nereli, kac yaşında vefat etti? Neden vefat etti? Malcolm X nasıl musluman oldu? Malcolm X'in hayatı ve biyografisi hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
[h=3]MALCOLM X KİMDİR?[/h]Malcolm X (d. 19 Mayıs 1925, Omaha - o. 21 Şubat 1965, New York), gercek ismi Malcolm Little olan, Musluman olduktan sonra Arapca El-Hacc MÂlik el-ŞahbÂz adını alan Amerikalı siyasetci ve insan hakları savunucusudur. Gelmiş gecmiş en etkili Siyahi Amerikalılardan biridir.
Malcolm X doğum tarihi : 19 Mayıs 1925
Malcolm X vefat tarihi : 21 Şubat 1965
Malcolm X gercek adı : Malcolm Little
Malcolm X nereli : (Omaha, Nebraska EyÂleti, ABD) doğumlu
Malcolm X mesleği : Siyasi temsilci, aktivist
[h=3]MALCOLM X NE ZAMAN MUSLUMAN OLDU?[/h]Malcolm X cocukluğunda Hristiyanlık dinine mensuptu. Sonradan 1948 yılında musluman olan Malcolm X (bazı kaynaklara gore 1946 yılında musluman olmuştur) 1964 yılında Sunnilik mezhebinde olduğunu belirtmiştir.
[h=3]MALCOLM X HAYATI[/h]Altı yaşındayken babası olduruldu. On uc yaşına geldiğinde, annesi gittikce kotuleşen durumu nedeniyle Michigan eyaletinin Kalamoza akıl hastanesine yatırıldı ve kendisi koruyucu aileye verildi. Yaşamına bir sure bu şekilde devam etti.
1946 yılında (20 yaşındayken), hırsızlık ve hÂneye tecavuz suclarından hapishaneye girdi. Hapishanede, "İslam Ummeti" (İngilizce: Nation of Islam) isimli siyahî harekete katıldı.
1952 yılında şartlı tahliye edildi. Tahliye edildikten sonra kısa zamanda hareketin liderlerinden biri hÂline geldi. Bu hareketin en meşhur siması olduğu yaklaşık 12 yıl icinde, siyÂhî ustunluğune inandığı İslam Ummeti oğretileri doğrultusunda, siyah ile beyaz Amerikalılar'ın ayrılması gerektiğini savundu ve sivil haklar hareketinin ırksal butunleşme vurgularına karşı alaycı tavırlar sergiledi.
1964 yılının Mart ayında; Malcolm X, İslam Ummeti (siyahi hareket) ve lideri Elijah Muhammed ile ilgili buyuk bir hayal kırıklığına uğradı. En sonunda da hareketi ve oğretilerini reddetti. Devamında Sunni İslam ile tanıştı. Orta Doğu ve Afrika'da bulunduğu sure zarfından sonra Musluman Camisi (İngilizce: Muslim Mosque, Inc.) isimli şirketi ve Afro-Amerikan Birliği Orgutu'nu kurmak icin ABD'ye geri dondu. Daha sonra da Pan-Afrikanizm, siyahilerin kendi kaderini tayin edebilme ve kendi kendilerini savunma hakkı gibi konuların onemini vurgulayarak ırkcılığı reddederek, "Siyahi bir Musluman olarak şu an ozur dilememe sebep olan bircok şey yaptım. Bir hortlak gibiydim... belli bir yon işaret edildi ve yurumem soylendi." demiştir.
İslam Ummeti hareketini terkettikten sonra Şubat 1965'te, hareketin uc uyesi tarafından suikaste uğradı. Olumunden kısa bir sure sonra da 20. yuzyılın en etkileyici kitaplarından biri olarak kabul edilen Malcolm X Otobiyografisi (İngilizce: The Autobiography of Malcolm X) isimli biyografisi yayınlandı.

Ku Klux Klan'ın tehditlerinden —?Earl'un katıldığı UNIA faaliyetleri, orgut icin "sorun" teşkil etmekteydi.– Earl ve ailesi 1926 yılında once Milwaukee hemen sonra da Lansing'e taşındı. °Aile, burada da zenci duşmanı ırkcı orgut "Siyah Lejyon" tarafından sık sık saldırılara maruz kaldı. NihÂyet 1929 yılında evleri yakıldı. (Earl'e gore sorumlu Siyah Lejyon'du)
Malcolm 6 yaşındayken babası, resmi kayıtlara gore tramvay kazası sonucu hayatını kaybetti. Louise ise Earl'un Siyah Lejyon tarafından oldurulduğune inanıyordu. Babasının olumunden zenci duşmanı ırkcıların sorumlu olduğu soylentileri ve bu soylentilerin kulaktan kulağa dolaşması, daha cocuk yaştaki Malcolm uzerinde etkiler bıraktı.
Yaşadığı ekonomik problemler sonrası, aylık 18 dolar odeme yaptığı yaşam sigortası tarafından Louise Little' (o zamanın parasıyla 1,000 dolar) maaş bağlandı. Fakat daha sonra odeme yapan şirket, Louise'in intihara teşebbus ettiğini iddia ederek politikaları gereğince maaş odemeyi reddetti. Kıt kanaat gecinen Louise ise bahcesinin bir kısmını kiraya verdi ve oğullarını avcılığa yonlendirdi.
1937 yılında, Louise bir adam ile flort etmeye başladı. Adam Louise'i hamileyken bırakıp kactı. 1938 yılının sonlarına doğru, sinir bozukluğu hastalığı tedavisi gormek uzere hastahaneye yatırıldı. Cocuklar, birbirlerinden ayrılarak koruyucu ailelere verildi. Malcolm ve kardeşleri annelerini tam 24 yıl sonra hastaneden taburcu edebildiler.
Malcolm Little, orta okulda diğer oğrencilerden daha başarılıydı. O sıralarda en buyuk arzusu avukat olmaktı fakat beyaz bir oğretmeninin "avukatlık bir zenci icin hic de gercekci bir hedef değil" demesi uzerine okulu bıraktı. Malcolm, daha sonra duygusunu, beyaz dunyada yeteneği ne olursa olsun kariyer hedefleyen bir siyahi icin yer yok diyerek ifade etti.
14 yaşından 21 yaşına kadar uvey kız kardeşi Ella Little-Collins ile birlikte Roxbury (coğunluğu siyahi insanlardan oluşan Boston'daki bir semt) semtinde yaşayan Malcolm, bu donemde bircok farklı işte calıştı. Flint'te bulunduğu kısa bir sureden sonra 1943 yılında Harlem'e gitti. Burada, uyuşturucu, kumar, harac, hırsızlık ve fuhuş da dahil olmak uzere bircok suca bulaştı. Ayrıca son zamanlarda cıkan biyografilerine gore diğer erkeklerle genellikle para icin ilişkiye de girmiştir. Daha sonra da, kızıl saclarından dolayı "Kızıl Detroit" (İngilizce: Detroit Red) diye seslendiği dedesinden (anne tarafından) bir miras kalmıştır. Askerlik yaşı geldiğinde ise, zorunlu askerlik kurulu yetkililerine "zenci askerleri organize etmek... silah calmak ve biraz kraker oldurmek" icin guneye gonderilmek istediğini soyledikten sonra "askerlik icin zihinsel yetersizlik" hukmu aldı ve askere gitmedi.
1945 yılının sonlarına doğru Malcolm, Boston'a geri dondu ve burada dort suc ortağıyla birlikte zengin beyaz aileleri hedefledikleri cok sayıda soygun suclarına karıştı. 1946 yılında tamirci dukkanından saat calarken tutuklandı. Şubat ayında ise, yankesicilik ve haneye tecavuz suclarından 8 ile 10 yıl arasında ceza yedi.

- Eğer, dikkatli olmazsanız, gazeteler mazlumlardan nefret etmenizi, zalimleri ise cok sevmenizi sağlar.
- Eğitimli değilim, herhangi bir alanda da uzmanlığım yok... Ama samimiyim ve benim samimiyetim benim kimliğimdir.
- Eğer sen, sana ait bir şeyi elde etmek icin onun peşinden koşuyorsan, seni engelleyen herkes, kim olursa olsun sucludur.
- Benim dinim benim kişisel konumdur. O benim kişisel hayatımı, kişisel ahlakımı yonetir. Ve benim dinsel felsefem, benimle inandığım Tanrı arasındadır.
- Eğer uğrunda olmeye hazır değilseniz, "ozgurluk" kelimesini lûgatınızdan cıkarın.
- Ozgurluğu elde etmenin tek yolu dunyadaki diğer tum ezilmiş halkları tanımaktan gecer: Brezilya, Venezuella, Haiti, Kuba ve evet Kuba halkının kan kardeşleriyiz bizler.
- Ben bir şehit olacaksam, bu kardeşlik uğruna olacaktır. Bu ulkeyi kurtaracak tek şey budur.
- Muslumanlara gore fazla dunyeviyim; diğerlerine gore fazla dindarım...
- İnsanlar bir insanın butun hayatının bir tek kitapla değişebileceğinin farkında değiller.
- Bir insanın duşunmeye ihtiyacı varsa, gidebileceği en iyi yer, bana sorulursa, universiteden sonra, hapishanedir.