Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kosovalı veteriner hekimlere yonelik "Tecrube Paylaşımı On-line Eğitim Programı" gercekleştirdi.
TİKA'dan yapılan acıklamaya gore, video konferansla gercekleştirilen ve yoğun katılımın olduğu eğitimde, veteriner hekimler gelişen teknoloji ve yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınına ilişkin guncel bilgileri paylaştı.

Turkiye'nin Priştine Buyukelcisi Cağrı Sakar, programda yaptığı konuşmada, TİKA'nın Kosova'da hayvancılığın geliştirilmesine yonelik projelere daha once de katkı sağladığını anımsatarak "Butun dunyayı tehdit eden salgın, biz sıradan insanlara gıda guvenliğinin ne kadar onemli bir konu olduğunu bir kez daha hatırlattı." dedi.
TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Mahmut Cevik de TİKA'nın Kosova'da ve Balkanlar'da her sektorde olduğu gibi gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında da onemli projeler hayata gecirdiğini soyledi.
Turk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, TİKA'nın Balkanlar'da uyguladığı ozellikle tarım ve hayvancılık alanındaki projelerin, bu ulkelerdeki soydaş ve akraba toplulukların gıda guvenliğine katkı sağladığını kaydetti.
Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Muduru Engin Unay da TİKA iş birliğinde yurt dışında 116 eğitim programı gercekleştirdiklerini aktararak Kosova ile bircok alanda iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.
Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitusu Muduru Cevdet Yaralı da Kovid-19'a karşı anti serum calışması yuruttuklerini belirterek inaktive edilmiş virusu verdikleri tavşan ve atlarda virusu oldurebilen immunglobulin uretmeyi başardıklarını aktardı. İnsanların kullanımı icin son bir saflaştırma yapacaklarını anlatan Yaralı, bunun, cok kısa zamanda insanlarda da kullanılabilir hale geleceğini soyledi.
Kosovalı yetkililer eğitimden oldukca memnun
Kosova Tarım, Ormancılık ve Kırsal Kalkınma Bakanı Yardımcısı Nehat Ramadani, program kapsamında Kosovalı veteriner hekimlere buyukbaş ve kucukbaşlarda bakım, besleme, hastalıklarla mucadele, ureme verimliliğinin artırılması gibi konularda eğitim verildiğini aktararak kedi ve kopeklerde en cok gercekleştirilen cerrahi mudahalelere yonelik de calışmaların paylaşıldığını ifade etti.
Kosova Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Arben Sinani de Turkiye'nin veteriner hekimlik alanındaki tecrubelerinden faydalanma imkanı buldukları icin memnun olduklarını belirterek "Turkiye bize uzman gondermek de dahil her alanda yardımcı oldu. Salgın nedeniyle bu eğitim programı cevrim ici duzenlendi. İş birliğimiz devam edecek." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Mudurluğu, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitusu Mudurluğu ve Turk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı uzmanlarınca 16 Kasım'da verilmeye başlanan eğitimin 27 Kasım'da son bulduğunu bildirildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Lejla Biogradlija