Genc Yonetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Yonetim Kurulu Uyesi Ayşe Arkan, hazırladıkları "Turkiye'de Genc İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu"nun sonuclarını paylaşarak, "Calışan katılımcıların yuzde 45'i kendi işlerini kurmak istiyorlar. Ote yandan katılımcılarımızın yuzde 15'i daha once kendi işlerini kurma girişiminde bulunduğunu soyledi. Girişimde bulunmayanların oncelikli sebebi ise maddi imkansızlıklardı." bilgilerini verdi.
Arkan, GYİAD tarafından online olarak duzenlenen Genc İstihdam ve Teknoloji Zirvesi 2020'de, derneğin hazırladığı "Turkiye'de Genc İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu"nun sonuclarını acıkladı.

Genclerin potansiyelinin Turkiye'nin potansiyeli olduğunu anlatan Arkan, hazırladıkları raporla 18-30 yaş arasındaki genclerin istihdam fotoğrafını cektiklerini soyledi.
Rapor icin eylul ayında 26 ilde 1.391 gencle, eğitim ve iş arayışları uzerine goruştuklerini aktaran Arkan, genclerin iş arayışında once ellerine gececek paraya sonra da devlet memuru olmaya baktığını soyledi.
Arkan şoyle konuştu:
"Gencler guvence arıyor. Bu cok anlaşılır bir talep ancak araştırmamızın daha sonraki sonucları bize gosteriyor ki genclerimizin maaş guvencesinin otesinde de hayalleri var. Genclerimizin yaptıkları işin, mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmasını ve iş yapış şekillerinin oz değerleriyle bağlantılı olmasını istiyorlar. Dolayısıyla biz de buna onem vermeli ve calışanlarımıza değer ve ilkelere dayalı adil iş ortamları yaratmalıyız.
'Potansiyeli ortaya cıkartmak' derken aslında genclerin gelecek kaygısı duymayacağı bir dunya hayal ediyoruz."
"Liyakat temelli yonetim modeli gencliğin geleceğine yapılan en buyuk yatırım olacak"
Ayşe Arkan, rapora gore, halihazırda calışan genclerin iş tercihinde paranın birinci neden olduğunu belirterek, işin alınan eğitime uygun olmasının ikinci sebep ve terfi ve yukselme olanaklarının acık olmasının ucuncu sebep olarak one cıktığını soyledi.
Arkan şunları kaydetti:
"Genclerin kariyer gelişimine olan katkının daha olacağı bir iş ortamı sağlamamız gerek. Calışan katılımcılara, şu anda calıştıkları pozisyonun kariyer gelişimine olan etkisini sorduğumuzda yuzde 40,2 oranında katılımcı surekli katkıda bulunduğunu ifade ederken, yuzde 30,2 pozisyonlarının kariyer gelişimlerine etkisi olmadığını soyluyor.
Gencleri kaygılandıran iki onemli konu daha var: Ekonomik gidişat ve torpil. Mevcut ekonomik durumun bu kadar yuksek cıkması anlaşılır bir sonuc. Tum dunya zor bir donemden geciyor. Raporumuz icin bu anket yapılırken kuresel salgının en karanlık gunlerine giriliyordu ve aşı henuz bulunmamıştı. Ancak burada esas onemli olan torpil ve haksız rekabet. Gercekleştireceğimiz atılımlarla eğitimde fırsat eşitliğinin sağlandığı, liyakat temelli yonetim modeli gencliğin geleceğine yapılan en buyuk yatırım olacaktır."
"Uzun sureli maddi ve manevi olumsuz etkileri olacaktır"
Ayşe Arkan, işsizliğin gencler uzerinde cok ciddi baskılar oluşturduğunu ifade ederek, hazırladıkları raporla genclerin icinde bulunduğu umutsuzluğu ortaya cıkardıklarını soyledi.
Arkan şoyle konuştu:
"Katılımcılarımızın yuzde 82'si işsiz oldukları icin ailelerine karşı mahcup hissettiklerini ifade etti. Genc yaşta işsiz kalmanın kariyer yolları ve gelecekteki kazancları acısından uzun sureli maddi ve manevi olumsuz etkileri olacaktır. Uzun sure işsiz kalan genclerimiz bir sure sonra daha duşuk ucret seviyelerindeki kariyer fırsatı olmayan ve mutsuz calışacakları işleri tercih etmek zorunda kalacaklardır ve nihayetinde hayalleri yitik, beklenti ve motivasyonu kalmamış şekilde, ustelik daha duşuk emekli maaşlarıyla karşı karşıya kalacakları olumsuz bir tablo onumuze cıkmaktadır. İşsiz katılımcıların yuzde 63,6'sı yalnızca temel masraflarının karşılandığı fakat maaş almadığı bir işte calışmayı kabul edeceğini soyluyor."
"Calışan katılımcıların yuzde 45'i kendi işlerini kurmak istiyorlar"
Arkan, girişimciliğin tum dunyada olduğu gibi Turkiye'de de gelişiminin surdurduğunu belirterek, "başımıza icat cıkaran" genclerin teşvik edildiğini soyledi.
Raporda gencler arasında girişimcilik algısını da ele aldıklarını aktaran Arkan, "Calışan katılımcıların yuzde 45'i kendi işlerini kurmak istiyorlar. Ote yandan katılımcılarımızın yuzde 15'i daha once kendi işlerini kurma girişiminde bulunduğunu soyledi. Girişimde bulunmayanların oncelikli sebebi ise maddi imkansızlıklardı. Burada dikkatinizi bir konuya cekmek isterim. Genclerin girişimci olmak istedikleri sektorlerin başında, yeme-icme, eğlence ve tekstile donuk duşuk katma değerli işler geliyor. Genclerimize bir yandan girişimci olmaları icin gerekli ortamı sağlarken diğer yandan onları yenilikci alanlara yoneltecek bilgi ve yol gostericiliği sağlamalıyız." değerlendirmesini yaptı.
"Turkiye'de genc kadınların onunu acmak konusunda gosterilen cabanın artırılması gerekiyor"
Ayşe Arkan, Turkiye'nin OECD ulkeleri arasında kadınların iş gucune katılımı bakımında 159'uncu sırada olduğunu ifade ederek, kadınların sadece yuzde 34'unun iş gucune katıldığını soyledi.
Uluslararası İş Orgutu'nun araştırmalarına gore Turkiye'nin kadın yonetici oranı bakımında dunyada 2'nci sırada olduğunu aktaran Arkan, Turkiye'de ust yoneticilerin (CEO) yuzde 11'inin kadın olduğunu, Turkiye'de kadın istihdamı acısından muhteşem bir potansiyelin bulunduğunu kaydetti.
Arkan, GYİAD olarak hazırladıkları "Turkiye'de Genc İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu"nda kadın istihdamıyla ilgili one cıkan verileri şoyle anlattı:
"Her 4 katılımcıdan biri iş başvurularında cinsiyetinden dolayı olumsuz bir tavırla karşılaştıklarını ifade ediyor. Kadınlar arasında bu oran yuzde 68. Olumsuz tavırla karşılaşanların yuzde 25'i gordukleri muameleden sonra bir muddet iş arayışını bıraktıklarını ifade ediyor. Turkiye'de genc kadınların onunu acmak ve bu gorunmeyen bariyeri kaldırmak konusunda gosterilen cabanın artırılması gerekiyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Musab Turan