Mersin Buyukşehir Belediye Başkanı Vahap Secer, bir televizyon programında, vaka sayılarının tum Turkiye'de olduğu gibi Mersin'de de arttığını belirterek, "Olumlu vaka sayısı arttı. Herkesin salgından korunmak icin kurallara uyması gerekiyor. Mersin Buyukşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın bu surecteki hayatını kolaylaştırmak icin 7/24 her turlu gayreti gosteriyoruz" dedi.
Buyukşehir Belediye Başkanı Vahap Secer, bir televizyon kanalında yayınlanan programa canlı yayın konuğu oldu. Başkan Secer, programda pandeminin Turkiye'de gorulmeye başlandığı ilk gunden itibaren hayata gecirdikleri hizmetleri anlatarak, "Sadece Turkiye icin, Mersin icin değil, dunya icin zor gunler. Ama vatandaşlarımızın direkt ulaşabileceği, en yakın, devletin en değerli, onemli, iyi organize olmuş, her acıdan yerelde onemli imkanlara sahip olan bir kurumu olan belediyeler bu surecte vatandaşların aslında bir anlamda annesi, babası, kardeşi, başvuracağı en onemli kurum" diye konuştu.
"Olumlu vaka sayısı arttı"
Mersin Buyukşehir Belediyesinin pandemi surecinde buyuk bir ozveri ile calışmalar yuruttuğunu ifade eden Secer, şunları soyledi:
"Son gunlerde Mersin'de vaka sayısı cok arttı. Olumlu vaka sayısı arttı. Bunu da goz onunde bulundurursanız, ozellikle calışanlarımızın hangi koşullar altında vatandaşlarımıza hizmet vermeye calıştığını daha iyi gozlemleyebilirsiniz. Tabi ki diğer belediyelerde de aynı durum var, diğer belediye başkanlarımız da aynı risk. Neticede ben de mumkun olduğunca hijyen, maske ve mesafe konularında azami hassasiyeti gosteriyorum ama gel gor ki ne kadar tedbir alırsanız alın bir boşlukta, bir zafiyette virus geliyor ve sizin vucudunuza da girebiliyor. Umut ediyorum bugune kadar herhangi boyle bir rahatsızlık gecirmedik. Bundan sonra da devam eder, cunku ayakta kalmamız lazım. Vatandaşlarımıza sağlıklı hizmetleri goturebilmemiz icin başkanların ozellikle diri, sağlıklı, moralli, guclu olması lazım. Bu bilincle calışıyoruz."
"Her alanda, her konuda vatandaşlarımızın yanında olduk"
Mart ayından bugune kadar pandemi nedeniyle belediyelerin gelirlerinin duştuğunu fakat temel ihtiyaclar konusunda vatandaşlara yoğun bir şekilde yardım goturduklerini hatırlatan Secer, "Oncelikli hizmet alanlarımızda 2020 programında oncelikli olarak yatırım programına aldığımız konularda bazı revize değerlendirmelerle strateji değiştirdik. Sosyal yardımlara onem verdik. Sosyal konularda daha cok harcamalar yaptık. Pandemi ile mucadele kapsamında olan her alana butcemizin onemli bir kısmını kanalize etmek durumunda kaldık ve o gunden bugunlere geldik" ifadelerini kullandı.
"Defin yaptığımız vaka sayısı 759'a cıktı"
Mart, nisan, mayıs aylarında Turkiye'de 30 buyukşehir belediyesi icerisinde en az vaka sayısının gorulduğu yerin Mersin olduğunu hatırlatan Secer, "Ozellikle ben rakamları incelediğimde, temmuz ayından sonra ağustos, eylul ayında pik yapıyor, yine ekim ayı da kasım ayı da yoğun. Orneğin bugun kentimizde 19 defin vardı. Dun 29 defin vardı. Yani olumlu vakalar bunlar. Mart, nisan, mayıs ayında Mersin'de olumlu vaka sayısı 22 idi. Şu gun geldiğimiz noktada, burada vefat edip diğer kentlere gonderdiklerimiz de bunun icerisinde; burada 665, diğer illere gonderdiğimiz 94 olumlu vaka sayısıyla defin yaptığımız vaka sayısı 759'a cıktı. Bu onemlidir, bu dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu aslında bir anlamda vatandaşlarımızı da uyarma acısından onemlidir. Yani bu rakamları gizleyip, saklayıp ya da sumen altı yaparak kimseye bir fayda getireceğimizi duşunmuyorum. Mutlaka bu tablonun farkında olup vatandaşlarımızın da bugunlerde cok dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.
"Vatandaşlarımız 3 ceşit yemeği Mahalle Mutfağından 3 TL'ye temin edebilir"
Vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, onlara yardım etmek icin calıştıklarını anlatan Secer, Mahalle Mutfaklarını pandemi oncesinde devreye aldıklarını hatırlattı. Secer, "Ama bunu genişleterek, sabit mutfaklarımız vardı. Orneğin şu anda 3 ceşit yemeği bizim Mahalle Mutfağından yoksul kesimlerde 3 TL'ye temin edebilir yurttaşlarımız. Bu sabit mutfakları mobil hale de getirdik" diye konuştu.
Kultur-sanat konusunda online olarak, şu anda evde olmak zorunda olan cocuklara ve genclere yonelik bazı uygulamalar başlattıklarından da soz eden Secer, radyo tiyatrosu gibi online kultur etkinliklerini hayata gecirdiklerini ifade etti. Secer, "İnsanları evde tutalım, insanların iş yerini kapatalım ama diğer taraftan yaşadıkları ekonomik, sosyal, psikolojik travmalar var; bunları da iyi analiz etmek lazım. Yerel ile merkezin işbirliği de son derece onemli. Hem hizmetlerin mukerrer olmaması acısından hem de yerel yonetimlerin daha efektif hizmet yapmaları acısından da merkezi yonetimin farklı gruplarla koordinasyonunu onemsiyorum" şeklinde konuştu.
"Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak icin 7/24 her turlu gayreti gostereceğiz"
Pandemi doneminde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte yaptıkları calışmalardan da bahseden Secer, "'Hangi esnaf bizden gıda talebinde bulunuyorsa biz etmeye hazırız' dedim. Bize 16 bin 250 esnafı iceren bir liste geldi. 16 bin 250 esnafımıza biz gıda yardımını gonderdik. Bundan sonraki surecte de aynı duşuncelerle Mersin Buyukşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın bu surecteki hayatını kolaylaştırmak icin 7/24 her turlu gayreti gostereceğiz. Toplu taşıma araclarında da diğer alanlarda da ozellikle insanların toplu yaşadığı yaşam alanlarının hijyen olması icin, temizliğe yine bu surecte cok onem veriyoruz. Olması gereken neyse belediyemiz bunu harfiyen yerine getirmek icin her turlu gayreti gosteriyor" diye konuştu. - MERSİN