CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "yıpranma payı" olarak da bilinen fiili hizmet suresi zammından market, kargo ve posta dağıtım calışanlarının da yararlanması icin kanun teklifi verdi.
Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapıyor.

Teklif market, supermarket ve hipermarketlerde calışanların prim odeme gun sayılarına, bu iş yerlerinde ve işlerde gecen calışma surelerinin her 360 gunu icin 60 gun; kargo ve posta şirketleri ile market, lokanta, restoran, pastane ve benzeri işyerlerinde kargo ve posta dağıtım personeli, kurye, motosikletli kurye ve paket servis elamanı olarak calışanlar icin ise 90 gun fiili hizmet suresi zammı eklenmesini ongoruyor.
Teklifin gerekcesinde, kargo ve posta dağıtımı ile market, restoran, pastane gibi adrese servis yapan işlerde calışanların, asgari ucret veya bunun uzerindeki maaşlarla evlerine ekmek goturmeye calıştığı belirtildi.
Ağır koşullar altında calıştırılan bu kişilerin, Kovid-19 salgınıyla birlikte artan iş yuku, hastalık ve olum riskiyle karşı karşıya kaldığı ifade edilen gerekcede, şunlar kaydedildi:
"Kargo, posta dağıtımı, kurye ve paket servis calışanları, işleri gereği her an trafik kazası riski altında olum ve yaralanma tehlikeleriyle karşı karşıyadır. Market calışanlarının ise mevcut ağır iş yuku, salgın nedeniyle daha da artmıştır. Bu ağır şartlarda calışan emekcilere, karşılaştıkları risklerin yuksekliği ve yıpratıcı calışma şartlarıyla orantılı şekilde fiili hizmet suresi zammından faydalanma imkanı getirilmesi onemli bir adım olacaktır."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meltem Ozturk