konuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde şunları soyledi: "2019 yılında 24 bin yeni iş yeri acıldı, 7 bin 23 tane kapanış var. Bu yıl şu anda 12. aydayız ona rağmen 51 bin kayıt var yeni kayıt. 8 bin 763 tane de kapanış var. Biz bunları otomatik olarak yani vergi dairesinden kapattığı anda muracaat etse de etmese de 6 ayda sicil duşuyor, bu rakamlar kesin rakamlar. Devletimiz esnaf ve sanatkara destek verdiği surece bu yeni iş yerleri acılacak, coğalacak. Bu da insanlara istihdam sağlıyor, orada insanlar calışacak, her bir iş yerinde 1 kişi calışmış olsa 51 bin tane iş yeri acılmış oluyor, 51 bin kişi iş bulmuş oluyor. Devletimize ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkur ediyorum, bu destekler bize guc veriyor. 'Yarın ne olur' derken şimdi insanlar yeni yeni iş yeri acmaya başladı. Yeni iş yeri acarken de e-ticaret bu donemde cok fazla arttı. Gıda ve tekstil sektorune cok buyuk talep var. Gıdanın değişik ceşitleri var, pazar, kantinci, lokantacı, kafeterya var, gıda sektorunun butun ceşitleri harekete gecmiş oldu. Bir tek sıkıntı var bu yasaklardan dolayı esnafımız 'yarın daha iyi olacak' diye bekliyor. Herhalde bu pandemi bitecek, bittiği zamanda iş yerleri de artacak. Kucuk esnafın acmış olduğu rakamlar bu 51 bin rakamının yuzde 40'ı gıda sektoru. Bakkal, market, manav, pazar, son donemde de organik tarım var. Yeni yeni organik pazarlarda başladı. Her pazarın belli bir bolumunde organik urunlerin satışı var. Online satış esnafların arasında yuzde 50'yi gecti. İnsanlar eskisi gibi değil telefonunu kullanarak urunlerini alıyor, pazarcı gonderiyor, ertesi hafta da alıyor parasını. İlk once bir şaka gibiydi bu ama gercekleşince herkes e-ticarete yonelmeye başladı. Yeni bir sektor gibi, evvelden de vardı ama boyle değildi. Ama şimdi cok daha rahatladı, esnafımız da bu konuda iyi, e-ticarete pazarcımız bile girmişse eğer artık bu sektor daha da gelişecek. Başakşehir ve Esenyurt gıda uzerine, pizza salonları, kofte salonları gibi gıda sektorunun hepsi acılıyor. Beylikduzu yeni gelişiyor yeni gelişen yerlerin hepsinde acılışlar var." "GUNDEN GUNE MALIMDA ARTIŞ OLDU, MUŞTERİ CEVREM GENİŞLEDİ"Birkac ay once Bahcelievler'de bir hazır giyim dukkanı acan emekli, modelist Nurhan Karakaş, şoyle konuştu: "Ben dukkanımı actıktan 1 ay sonra pandemi vurdu, bu sıkıntılı donemde ayakta durmaya calışıyorum. Benim eskiden beri cok sevdiğim bir iş giyim. Hep 'kucuk bir yer acacağım cok da guzel urunler koyacağım' derdim. Bu hayalimi de gercekleştirdim. Bu surec cok sıkıntılı ama ayakta kalmaya calışıyorum, cok da kaliteli urun satıyorum. Sattığım urunlerde de etiket fiyatını uygulamıyorum, kar marjımı cok aşağıya cekiyorum, bunu da muşteri fark ettiği zaman olumlu olarak bana geri donuyor. Kredi cektim 5 bin lira, 3 tane de altınım vardı, 65 tane de urunum vardı. Belli markalarla calışıyorum, Osmanbey ağırlıklı benim urunlerim genelde. Gunden gune malımda artış oldu, muşteri cevrem genişledi. Guzel bir şey yakaladım."Bahcelievler Zafer Mahallesi'nde birkac ay once fırın acan Uğur Karacar ise, "Biz burada lahmacun satıyoruz, pide, yağlı ekmek, lavaş satıyoruz, ev icin lahmacun yapıyoruz. Toplu siparişlerde alıyoruz, mevlit, nişan, cenazeye toplu siparişlerde yapıyoruz" dedi.

PANDEMİDE ALIŞVERİŞ RİSKİNİ GORDU E-TİCARETE YONELDİ
Pandemi donemiyle birlikte e-ticarete artan ilgiyi fırsata ceviren Tuğba Ozyurt, hazır giyim ve aksesuar satışları yaptığı e-ticaret şirketini 1 hafta once actığını belirterek, "Daha yeni başladık, internette satış yapacağız, e-ticarete 3 ortak olarak başladık. Bir bayan olarak ben de alışveriş yaptığım zaman bu donemde riskleri goruyorum. İnternetten daha cok alışveriş yapıldığını gordum, talep cok fazla. Yapabilecek potansiyelimiz olduğunu da gordum, ben de başladım bir şekilde. KOSGEB'e başvuru yaptım, girişimcilik belgemi aldım, şu anda onaylanmasını bekliyorum, devletin verdiği imkanları da kullanıyoruz" diye konuştu.

- İstanbulKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gulseli KENARLI – Harun UYANIK