ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin petrol fiyatı tahminini yukarı yonlu revize etti.
EIA'nın "Aralık 2020 Kısa Donem Enerji Gorunumu Raporu"nda, bu yıl icin Brent turu ham petrolun ortalama varil fiyatı 41,43 dolar olarak tahmin edildi. Kasım raporunda bu rakam 40,61 dolardı.

Gelecek yıl icin ise Brent turu ham petrolun ortalama varil fiyatı 48,53 dolar olarak ongoruldu. Kasım raporunda bu rakam 46,59 dolar olarak yer almıştı.
Batı Teksas turu (WTI) ham petrolun ortalama varil fiyatının ise bu yıl 38,96 dolar, gelecek yıl 45,78 dolar olacağı tahmin edildi.
Kasım raporunda 2020 icin bu rakam 38,24 dolar, 2021 icin ise 44,24 dolar olarak acıklanmıştı.
Raporda, petrol fiyatlarındaki yukarı yonlu revizyonda, kuresel petrol talebinin artması, Petrol İhrac Eden Ulkeler Orgutu (OPEC) ve OPEC dışı petrol ureticilerinin uretim kesintisine devam etme kararı ve kuresel petrol stoklarının azalacağı beklentisinin etkili olduğu kaydedildi.
Uretim beklentisi aşağı cekildi
EIA, ABD'nin bu yıla ilişkin gunluk ham petrol uretim beklentisini aşağı yonlu revize ederken, gelecek yıl icin sabit tuttu.
Buna gore, ulkenin gunluk ortalama ham petrol uretiminin bu yıl yaklaşık 11 milyon 340 bin varil seviyesinde gercekleşmesi bekleniyor. Kasım 2020 raporunda bu ongoru 11 milyon 390 bin varildi.
ABD'nin gunluk ortalama ham petrol uretiminin 2021'de ise 11 milyon 100 bin varil seviyesinde gercekleşeceği tahmin ediliyor.
Gelecek yılın mart ayında, azalan uretim nedeniyle 11 milyon varilin de altına gerilemesi beklenen gunluk ham petrol uretiminin yıl sonuna doğru yeniden toparlanması bekleniyor.
ABD'nin gunluk ortalama ham petrol uretimi 2019'da 12,2 milyon varil seviyesindeydi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ebru Şengul Cevrioğlu