Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Kalkınma ajansları bugune kadar 22 bin projeye cari fiyatlarla 9,2 milyar lira mali destek sağlayıp, 15,7 milyar liralık yatırım hacmi oluşturdu. Bu projeler, bulundukları ilin altyapısını, tedarikci profilini, insan kaynağını ve hepsinden onemlisi ekonomik gucunu bir ust seviyeye taşıdı" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Memur-SEN ve OSTİM Teknik Universitesi'nin duzenlediği Kamu Yonetimi ve Kalkınma Kongresi'nde konuştu.

"Onumuzdeki gunlerde, diğer oncelikli sektorlerde cağrılar acarak, uretimde katma değer onculuğunde kalıcı bir donuşumun temellerini atacağız"
Turkiye'nin ihtiyac duyduğu kritik urunlerin, yerli imkanlarla uretilmesini sağlayacak fikirden urune kadar uctan uca bir destek mekanizması olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını hayata gecirdiklerini kaydeden Bakan Varank, "Makine sektoru cağrılarımızı tamamladık. Onumuzdeki gunlerde, diğer oncelikli sektorlerde cağrılar acarak, uretimde katma değer onculuğunde kalıcı bir donuşumun temellerini atacağız. Yurt ici sanayinin gelecek donem rotasını belirlemek uzere, Sanayileşme İcra Komitesini kurduk.
Bu Komite, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde toplanacak ve sanayimize olcek kazandıracak politikalarda yonlendirici olacak.
Savunma sanayinde gosterdiğimiz başarının bir benzerini, pekala imalat sanayinin pek cok alt sektorunde gercekleştirebiliriz.
Salgınla birlikte dijital donuşumun onemini, hatta daha da muhimi bu teknolojilere hızla adapte olabildiğimizi gorduk.
Uretimin bel kemiği olan KOBİ'lerin dijital donuşumunu hızlandırmak uzere Model Fabrikalar kuruyor; teknoloji tedarikcilerine de cok ceşitli destekler sağlıyoruz" dedi.
"ULKEMİZİ CIĞIR ACICI KRİTİK TEKNOLOJİLERDE ONCU ULKELERDEN BİRİ YAPMAK İSTİYORUZ"
Uretim oncesi ve sonrası sureclerde, teknoloji kullanımının rekabet gucu ve verimliliğini doğrudan etkileyen en onemli unsurlar arasında yer aldığını bildiren Varank, "Buradan hareketle uluslararası işbirliklerinden de en iyi şekilde faydalanmaya calışıyoruz. Dunya Ekonomik Forumu ile iş birliği halinde 4'uncu Sanayi Devrimi Merkezini ulkemize kazandırdık. Ulkemizi biyoteknoloji, kuantum hesaplama, hızlandırıcılar ve yeni nesil nukleer reaktorler gibi cığır acıcı kritik teknolojilerde oncu ulkelerden biri yapmak istiyoruz.
Kalkınmada insan kaynağının ve girişimciliğin ustlendiği donuşturucu rolun fazlasıyla farkındayız. Bu noktada; tersine beyin gocunu teşvik eden politikalar uyguluyor, genclerdeki teknoloji geliştirme farkındalığını erken yaşlarda ortaya cıkarmayı teşvik ediyor, ve
sanayide doktoralı istihdamını destekliyoruz. Erken aşama girişimlerin guclenmelerini teminen, finansmana erişimlerini ceşitlendiren ve kolaylaştıran yeni mekanizmaları hayata geciriyoruz" diye konuştu.
"KALKINMA AJANLARI 15,7 MİLYAR LİRALIK YATIRIM HACMİ OLUŞTURDU"
Turkiye'nin Ak Parti iktidarıyla kalkınma anlayışında onemli bir paradigma değişikliğine imza attığını soyleyen Bakan Varank,"Biz sadece gorece geri kalmış bolgelere odaklanmadık. Ulkemizin her bolgesine yayılan ve yerelin potansiyelini harekete geciren butuncul bir anlayışla hareket ettik. Kalkınma ajansları ve bolge kalkınma idareleriyle, şehirlerimizin kabiliyetlerini acığa cıkarıyoruz.
Yuruttuğumuz somut projeler ve işbirlikleri, her şehrin ve bolgenin kendine has yonleriyle kalkınmasına katkı sağlıyor.
Ajanslarımız; ar-ge, yenilikcilik, girişimcilik, turizm, kırsal kalkınma ve sosyal inovasyon gibi cok ceşitli alanlarda calışmalar yurutuyor.
Kalkınma ajansları bugune kadar 22 bin projeye cari fiyatlarla 9,2 milyar lira mali destek sağlayıp, 15,7 milyar liralık yatırım hacmi oluşturdu. Bu projeler; bulundukları ilin altyapısını, tedarikci profilini, insan kaynağını ve hepsinden onemlisi ekonomik gucunu bir ust seviyeye taşıdı" ifadelerini kullandı.
(İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı