Balıkesirli kaşif yangını haber veren sistem yaptı
BALIKESİR - Balıkesirli emekli elektrik muhendisi Cengiz Cetin, insanların yararına olan buluşlar yapmaya devam ediyor. Daha once sessizlik habercisi, deprem habercisi, carpışma habercisi gibi icatlara imza atan Cetin, bu kez de evlerde cıkacak yangınları sondurmek ve haber vermek icin bir sistem geliştirdi.
Yangın habercisi verdiği sistemin evlerdeki mutfaklarda cıkabilecek yangınları algılamak uzerine kurulduğunu ifade eden Cengiz Cetin, sistem ile birlikte evin gazının kesilmesini ve sistemle birlikte ocaktaki yangının sondurulmesini amacladığını soyledi. Cetin sistem dahilinde ayrıca oluşacak gaz kacağının dağılmasını sağlayacak havalandırma sisteminin de otomatik devreye girdiğini belirterek, sistemin kesintisiz guc kaynağıyla birlikte 7 gun 24 saat hizmet verebileceğini dile getirdi.
"Yemeğini ocakta unutup şehir dışına gidenler bile oluyor"
Yangın habercisi sisteminin prototipini tanıtan Elektrik Muhendisi Cengiz Cetin, ilk olarak sistemin neden gerekli olduğuna dair acıklamada bulundu. Cetin, "Emekli olduktan sonra buluşlarla ilgili calışmalar yapıyorum. Değişik calışmalarım var. Alkol, carpışma, sessizlik, deprem habercisi gibi buluşlarım var. Şimdi ise yangınlar dikkatimi cekti. Evlerde cıkan yangınların yuzde 37'sinden fazlasının ocak yangınlarından olduğunu gordum. Bunun onune gecmek icin tedbir almayı duşundum. Ev hanımlarının bazıları evlerinde ocağa yemek koyduktan sonra yan odaya gecip dizi izlemeye başlıyorlar. Hatta itfaiyeci bir arkadaşım "yemeği ateşe koyup şehir dışına cıkanlar bile var" dedi. Evdeki yangınlarda bu sıkıntıyı giderebilmek icin bir calışıma yaptım ve yangın habercisi ismini verdiğim sistemi geliştirdim. Bu sistem oyle bir sistem olsun ki hem beni haberdar etsin, hem evin gazını kessin, hem yangını sondursun, aspiratoru calıştırsın ve cevredekilere haber versin istedim. Yani tam tekmil bir yangın sondurme sistemi duşundum" ifadelerini kullandı.
"Yangınla birlikte ortaya cıkan olumsuzluklar sistemi devreye sokuyor"
Yangın habercisi sisteminin yararları hakkında da bilgiler veren Cengiz Cetin, "Bir evdeki yangınlar duman sensoruyle, gaz sensoruyle ve alev sensoruyle algılanabilir. Tabii evdeki yangınların ocaktan cıkacak diye bir durumu yok. Evlerde utu yapılırken utu acık unutulabilir duman olur, yangına donuşebilir veya ocaktaki yemeğin suyu biter yangına donuşebilir. Boyle durumlarda benim icat ettiğim sistem devreye giriyor ve oluşan yangını sonduruyor. Ben bu gibi sıkıntıları goz onune alarak yangın sondurme ve haber verme sistemini geliştirdim" diye konuştu.
"Sistem otomatikman telefonla haber veriyor"
Elektrik Muhendisi Cengiz Cetin, sistemin prototipinin calışma esaslarını da yaptığı deneylerle anlattı. Cetin sistemin nasıl calıştığını gosteren prototip ile alev sensoru, duman sensoru ve gaz sensoru sisteminin calışmasını ve yangının sondurulme anını test etti. Sistemin kesintisiz guc kaynağına bağlı olmasıyla elektrik kesintilerinden de etkilenmeyeceğini ifade eden Cengiz Cetin, sistemin olası bir yangın durumunda ev sahibi ile birlikte sisteme yuklenecek altı telefon numarasına haber verdiğini de sozlerine ekledi.