
ticaret karşısında zor gunler geciriyor. Bu zor sureci atlatabilmek icin destek isteyen MTSO Dayanıklı Tuketim Malları Meslek Komitesi Meclis Uyeleri, beyaz eşya ve elektronikteki KDV oranlarının yuzde 8'e indirilmesini, kira desteği verilmesini ve uretimin desteklenmesini bekliyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 8 No'lu Dayanıklı Tuketim Malları Meslek Komitesi Meclis Uyeleri, perakende satışlardan uretime kadar tum aşamalarıyla pandeminin sektor uzerine etkilerini değerlendirerek, bu surecte sektor temsilcilerinin talepleri hakkında bilgi verdi. KDV indiriminden kira desteğine, uretim desteğinden eğitime kadar bircok konuya değinen meclis uyeleri, perakende sektorunun işsizlikle mucadelenin ilacı olduğunu belirterek, bu sektore sahip cıkılmasını istedi.
"Perakende sektoru işsizliğin ilacıdır"
MTSO 8 No'lu Komite Meclis Uyesi Hasan Yılmaz, bu surecten en fazla perakende mağazalarının olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Tedbirler kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle dışarıya cıkmaların azaldığını, bunun sonunda da mağazalardan alışverişin yerini e-ticaretin aldığını hatırlatan Yılmaz, surecten en fazla beyaz eşya ve elektronik mağazalarının olumsuz etkilediğini ifade etti. Aynı zamanda bu sektorlerde uretimin ithalata dayalı olması nedeniyle ceşitli sorunlar yaşandığını da kaydeden Yılmaz, şunları soyledi:
"Doviz kurlarındaki artışla birlikte doğal olarak ithal hammadde fiyatları da oldukca yukseldi. Bu durum doğrudan urun fiyatlarına yansıdı. Yılbaşından bu yana beyaz eşya fiyatları neredeyse yuzde 50 arttı. Geldiğimiz surecte sektor temsilcileri hem artan urun maliyetleri hem de doğrudan satış yapamamanın sıkıntısı ile karşı karşıya. Sıkıntıları en azından bir miktar azaltabilmek adına sektor temsilcileri beyaz eşya ve elektronikteki KDV oranlarının mobilyada olduğu gibi yuzde 8'e indirilmesini, mağazaların kapanmaması icin de sıkıntılar sona erene kadar kira desteği verilmesini bekliyor."
Kira vergilerinin de bu surecte alınmaması gerektiğine dikkat ceken Yılmaz, SSK ucretlerinin de işveren uzerinde ciddi bir yuk oluşturduğuna işaret etti. "Perakende sektoru işsizliğin ilacıdır" diyen Doğan, bu surecte sektorun korunmasının onumuzdeki surecte daha sağlıklı yol alınabilmesinin anahtarı olacağını soyledi.
"Uretim, devlet politikası haline getirilmeli"
8 No'lu Komite Meclis Uyesi Hamit Doğan ise ağırlıklı olarak uretim ayağında yaşanan sıkıntılara değindi. Hammadde fiyatlarının yuksekliğine işaret eden Doğan, sorunun cozumu icin uretimin desteklenmesi, bunun bir devlet politikası haline getirilmesinin onemli olduğunu soyledi. "Bugun bir kalıp desteği verilse dahi yerli uretimin rekabet imkanı artıyor" diyen Doğan, ulke ekonomisinin uretim ve ihracatla gelişebileceğini soyledi.
Cin'in son donemlerde ulke sınırlarını aşıp dunya genelinde uretime başladığını ve uretim yapmaya gittiği ulkelerdeki ureticileri zor durumda bıraktığını anlatan Doğan, "İstanbul'da da ozellikle guvenlik kameraları uzerine calışıyorlar ve adetli urun aldıkları, uygun maliyetli urunler cıkardıkları icin yerli ureticilerin rekabet imkanı kalmıyor" dedi.
Turkiye'ye yabancı sermayenin gelmesinin cok onemli olduğunu vurgulayan Doğan, ancak yerli ureticiyi zor durumda bırakacak yatırımlar konusunda da duzenleme yapılması gerektiğine inandığını belirtti.
Uretim konusunda Mersin firmalarına da seslenen Doğan, kent icinde faaliyet gosteren firmaların birbirinden alışverişini artırması, birbirini daha cok desteklemesinin onemini anlattı. Bugun bir kalıbın, vidanın dahi şehir dışından alındığını dile getiren Doğan, "Hepimiz burada uretiyor, Mersin'den para kazanıyoruz. Birbirimizi destekler, sahip cıkarsak, alışverişimizi Mersin'den yaparsak ekonomimiz daha cok guclenir" diyerek, birlikte hareket etme cağrısında bulundu.
Uretimde calıştıracak personel bulma noktasında yaşadıkları soruna da değinen Doğan, "Genclerde maalesef bu konuda heves yok. Eğitimimiz de artık buna cok uygun değil. Vakit kaybedilmeden yeniden cıraklık, kalfalık sistemi oluşturulmalı. Fabrikalarda calıştıracak eleman bulmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.
İnternet satışlarındaki haksız rekabeti anlatan Doğan, internetten vergi numarası olmadan yapılan satışlara denetim getirilmesini talep etti. Kayıt dışı satışların devleti de kayıtlı calışan firmaları da zorladığını belirten Doğan, bu alana bir duzenleme getirilmesi gerektiğini ifade etti. - MERSİN
