Manisa'da medikal soğutucu uretimi yapan bir firma, yeni tip koronavirus tedavisi icin uretilen canlı aşıların saklanabileceği eksi 86 dereceye ulaşabilen ultra derin dondurucu geliştirdi.
Manisa Organize Sanayi Bolgesi'nde faaliyet gosteren Oztaş Demir Celik'in Yonetim Kurulu Başkan Vekili ve İcra Kurulu Başkanı Ersin Oztaş, AA muhabirine yaptığı acıklamada medikal soğutuculara yonelik 3 yıldır yuruttukleri calışmalarla ceşitli urunler geliştirdiklerini, son olarak (eksi) -86 derece kapasiteli ultra derin dondurucu icin de calışma yaptıklarını ifade etti.
Kan ve gen bankacılığı ile canlı bakterilerin saklanması icin kullanılacak ultra derin dondurucuyla ilgili Ar-Ge calışmasını Kovid-19 aşısıyla ilgili gelişmeler uzerine hızlandırdıklarını dile getiren Oztaş, prototipini urettikleri dondurucunun canlı aşıların korunması icin de uygun olduğuna işaret etti.
Eksi 86 dereceye ulaşabilen ultra derin dondurucunun Pfizer ve Biontech firmalarının urettiği canlı aşılar icin koruyucu ve saklayıcı olabileceğini aktaran Oztaş, şoyle konuştu:
"Prototip ve CE sertifikasyon sureclerimiz tamamlandı. Bu ay icerisinde 60 adet on imalat, ocak ayında 500 ve yıllık 15 bin adet uretim yapmak icin hedef belirlenmiş durumda. Burada onemli olan, ihtiyacın oluşması. 9 ulke ile goruşuyoruz. İngiltere, İtalya, Fas, Cezayir ve Tunus ilk sırada.
Bu soğutucular -60 ile -86 bandında calışabiliyor. Akıllı sistem sayesinde wi-fi bağlantılarıyla SMS gonderme, cep telefonu uygulamasıyla takip edilebilme gibi ozellikleri var. İcindeki SD kart sayesinde 10 yıla kadar verileri saklayabiliyor, gunluk raporlamalar yapabiliyor, herhangi bir alarm durumunda haberleşme sağlayabiliyor. Bu soğutucu ailesinde 130 milimetre poliuretan kalınlığı icerisinde panellerle sıkıştırılmış raflı ozel bir soğutma istemi kullanmaktayız."
Şirket Yonetim Kurulu Başkanı Ethem Oztaş ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak uzere ilgili bakanlıklar ve TUBİTAK ile bilgi alışverişinde bulunduklarını belirterek, yurt ici ve yurt dışından gelen tekliflere olumlu cevap verdiklerini ve sipariş almaya başladıklarını soyledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Haluk Satır