
YILLARDIR kanser hastalarına şifa veren Turk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doc. Dr. Ozlem Sonmez, Ağustos ayında gecirdiği Kovid enfeksiyonunun ağır izlerini hala taşıdığını soyleyerek "Hastanede yatarken ağrıdan bağırdığımı hatırlıyorum. Gercekten eskisi gibi olamıyorsunuz sonra. Dışarıdaki umursamazlığı gorunce o anlarınıza uzuluyorsunuz. Cok canlar gitti. Biz sağlık calışanları evde canımız sıkıldığı icin buralarda değiliz. Halkımızdan duyarlı olmalarını bekliyoruz. Kurtuluş Savaşı verir gibi bu pandemi ile hep beraber mucadele etmemiz gerekiyor" dedi.Turk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri ve Onkoloji Uzmanı Doc. Dr. Ozlem Sonmez, 4 ay once kornavirus enfeksiyonu gecirdi. Yaklaşık 15 gun hastanede tedavi goren Doc. Dr. Sonmez, yoğun bakıma girmenin eşiğinden dondu. Hastalığı 4 ay once gecirmiş olmasına rağmen hala konuşurken nefes nefese kaldığını anlatan Doc. Dr. Sonmez, "Bu virusun bulaşma şekli belli. Korunma yolları belli. Dunya, soyluyor, Sağlık Bakanlığı soyluyor, biz soyluyoruz. Maske takılacak, birbirimizden uzak duracağız ve temizliğe dikkat edeceğiz" dedi. Doc. Dr. Sonmez, kanser tedavisi goren bir hastasının PET CT sonuclarının temiz cıkması uzerine o sevincle odasına gelip sarıldığını anlatarak maskenin onemini kendi yaşadıkları uzerinden vurguladı: "Bir gun Temmuz sonuydu sanırım, artık cok bunalmıştım ve kahve icmek istiyordum. Odamda tek başımaydım hastalarım bitmişti, ben de maskemi cıkardım, bir kahve aldım kendime. Tam o sırada bir hastam PET sonucunun cok temiz cıktığını oğrenmiş, birden odama girip boynuma atladı ve 'hocam' diyerek sevincle sarıldı. Ben aman dur maskem yok dedim, onun da maskesi cenesindeymiş o anda; 'Hocam sizden bana bir şey olmaz' diyerek espri yaptı. Hemen maskeleri taktık ama bir anlık da olsa yakın temasta bulunmuş olduk. Ertesi gun o hastam beni aradı, 'Hocam Kovid testi yaptırmıştım, pozitif cıktı' diye ağlamaya başladı. Ben de artık gun saymaya başladım."
"YOĞUN BAKIMIN EŞİĞİNDEN DONDUM"
O hastasının Kovid'i atlattığı icin de cok mutlu olduğunu anlatan Doc. Dr. Sonmez, "Bu telefondan sonra zaten ben hemen izolasyona girdim. Eşimden, oğlumdan ayrı kalmaya başladım. Ateşim cıkmaya, kas ağrılarım olmaya başladı. Hastaneye gittim, şikayetlerimi anlattım ve test verdim. Sonra akciğerlerimde ve kan sayımlarımda Kovid'e uyumlu bulgularının olduğu soylendi ve hastaneye yatırıldım. İlk gunlerde 4 saatte bir ateşim cıkıyordu. Gercekten cok zorlu bir donemdi. Cok şiddetli baş ağrılarım oldu. Yine de şukrediyorum ki Turkiye'deyim, iyi bir tedavi aldım ve iyi bir hastanede cok iyi bakıldım. Bu konuda gercekten dunyadaki meslektaşlarımızdan kat be kat ondeyiz. Butun arkadaşlarıma tekrar tekrar teşekkur ediyorum. Bir donem sonra solunum sıkıntısı başladı, tomografinin cekildiği zaman akciğerimde cok ciddi bulguların olduğu goruldu ve yoğun bakıma gider miyim gitmez miyim bu gundeme gelmiş o gunlerde, o kadar ciddileşmiş durumum." dedi. "HALA NEFES NEFESEYİM, SACLARIM DOKULDU"Hastanede Kovid ile mucadele ederken ailesinin bir an bile aklından cıkmadığını anlatan Doc. Dr. Sonmez, sozlerini şoyle surdurdu: "Şunu duşunuyorsunuz, ben yoğun bakıma girdiğimde annem, babam, eşim, cocuğum ne hissedecek? Onları da mı tehlikeye attım? Oyle bir ağrı, oyle bir yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gercekten yok. Anlatamam bunu. Hic yapmayacağımı duşunduğum şeyleri yaptım. Acıdan bağırdığımı hatırlıyorum. Bu virus kronik hastalık falan aramıyor. Şakası yok. Kime geleceği belli değil. İyileştikten sonra da nasıl yan etkiler bırakacak bilemiyorsunuz. Cok ciddi yan etkileri var. Kalp hastalığı olanlar var, evinde dinlenirken aniden hayatını kaybedenler var. Ben iyileşeli 4 ay oldu, boyle ciddi bir yan etkim olmadı cok şukur. Cok ağır gecirmeme rağmen. Ama asla eskisi gibi değilim. Cok cok kolay yoruluyorum, akşam eve geldiğim zaman eşim ve oğlum gene mi Kovid oldum diye endişeleniyor, o kadar halsiz olabiliyorum. Ciddi oranda sacım dokuluyor. Sırf Kovid ozelinde olmasa da ağır enfeksiyona bağlı bir yan etki bu. Bu kadar ağır geciriyorsanız gercekten hicbir şekilde eski halinize donemiyorsunuz."
"EVDE SIKILDIĞIMIZ İCİN DEĞİL HASTALARIMIZ İCİN BURADAYIZ"İyileştikten sonra gene işine donduğunu anlatan Doc. Dr. Ozlem Sonmez, vatandaşlardaki umursamazlığa da isyan etti. Sonmez, "Cok şukur gorevimizin başına donduk yine calışıyoruz. Bizler calışmak zorundayız ve sıkıldığımız icin değil, gelmek zorunda olduğumuz icin hastanelere geliyoruz. Polikliniklerde kapalı odalarda gunde en az 40, bazen 100'den fazla hastaya bakıyoruz. Odalarımızı cok rahat havalandıramayabiliyoruz ya da odaya aynı anda birkac kişi birden girebiliyor. Orneğin ben kanser hastalarına bakıyorum ve kanser hastasının tek başına gelmesi cok mumkun olmuyor. İlla ki bir yakını yanında oluyor. Biz bu insanlar icin gelmek zorundayız. Ama kafelerde, parklarda, duğunlerde, nişanlarda, sosyal ortamlarda kimseyle bir araya gelmiyoruz. İşimize gidiyoruz ve evimize donuyoruz. Şu anda konuşurken bile nefes nefeseyim ve kanser hastalarına bakıyorum, bu şekilde butun gun hastalarımla iletişim halinde olmak zorundayım. Onların sıkıntılarına care bulmak zorundayım. Acillerde, yoğun bakımlarda calışan arkadaşlarımız daha fazla hastaya birebir maruz kalıyor. İnanın cok zor şartlarda şifa olmaya calışıyoruz vatandaşlarımıza. Buralarda olmaktan şikayet de etmiyoruz. Sadece duyarlılık bekliyoruz. Bu salgınla hep beraber savaşırsak ancak başarılı olabiliriz. Bizim halkımız bilir, hani Kurtuluş Savaşı'ndan nasıl cıktıysak, bu savaştan da o şekilde cıkmamız gerekiyor." dedi.
"BEN DOKTOR OLARAK İLACLARIMI SORGULAMADIM"Aynı zamanda İc Hastalıkları Uzmanı da olan Doc. Dr. Sonmez, Kovid hastalarının tedavi icin verilen ilacları bırakmasını da şaşkınlıkla karşıladığını soyleyerek şu uyarılarda bulundu: "Toplumda bir de şoyle bir soylenti var, kulağımıza geliyor maalesef. Devletin gonderdiği ozellikle Favipiravir etken maddeli antiviral ilacın yan etkisinin cok fazla olduğu gerekcesiyle icilmediğini duyuyoruz. İnanın hastalığın yan etkisi cok daha fazla. Ben, ic hastalıkları uzmanıyım, hic sorgulamadım ve meslektaşlarıma inanarak ilaclarımı soylendiği şekilde aldım. Ama insanlar bunu nasıl sorguluyor, neye dayanarak ilacını bırakabiliyor, ben inanamıyorum. Bu, pandeminin uzaması acısından da, olabilecek sekel bulguları acısından da cok ciddi bir sorun."
"ACİL TEDAVİ ALMASI GEREKENLERİN HASTANEYE GELMESİ ŞART"
Kovid nedeniyle kanser teşhislerinin de gecikebildiğine işaret eden Doc. Dr. Sonmez, sozlerini şoyle noktaladı: "Onemli olan şu ki Kovid var, pandemi var evet. Ama kalp damar hastalıkları, kanser durmuyor. O hastalıkların da tedavi edilmesi gerekiyor. Hastaların hastaneye ulaşması gerekiyor. Biz maalesef pek cok anı ile karşılaşıyoruz mesleki toplantılarımızda. Orneğin Mart başında akciğerinde 2 santimlik tumor saptanan bir hasta pandemiden korktuğu icin hastaneye gelmemiş ve tumorun şu andaki boyutu 10 santimi bulmuş. Ameliyat edilemeyecek durumda maalesef. 2 santim iken ameliyat edilseydi tamamen temizlenecekti ve ortadan kaldırılabilecekti. O yuzden acil yapılması gereken ameliyatların yapılması gerekiyor. Aktif tedavisi olan veya tedavisi yeni başlayan onkoloji hastalarımız icin de kontrollerini mumkun olduğunca video konferans şeklinde ya da tele tıp yontemleri kullanarak yapıyoruz. Bu şekilde alanda bekleme surelerini ve sayılarını azaltmaya calışıyoruz."
- Karabulut
