Hobi olarak başladıkları araba lastikli bisiklet işi 2 kafadarın ekmek kapısı oldu
16 yaşındaki genclerin can sıkıntısıyla ortaya cıkan fikirleri ekmek kapıları oldu

50 liraya aldıkları hurdayı urune donuşturup bin liraya satıyorlar
KOCAELİ - Kocaeli'nin Gebze ilcesinde yaşayan 16 yaşındaki 2 arkadaş, pandemi doneminde can sıkıntısıyla hayata gecirdikleri ve hurda demirleri kullanarak yaptıkları araba lastikli bisiklet, vatandaşlardan yoğun talep gelmesi uzerine ekmek kapıları oldu.
Kocaeli'nin Gebze ilcesinde yaşayan 16 yaşındaki Mucahit Gırgıc ve Efe Demiral isimli iki lise oğrencisi arkadaş, pandemi doneminde can sıkıntılarını giderebilmek icin, ellerindeki hurdaları kullanarak bir urun yapmak istedi. Bunun uzerine kullanılmayan demirleri kaynak yaparak birbirine bağlayan 2 arkadaş, bunlarla bir bisiklet govdesi elde etti. Daha sonra bisiklet uzerinde calışan gencler, bunu daha değişik bir bisiklet haline getirebilmek icin arka lastiğini araba lastiğinden tasarladı. Yaptıkları bisiklete binerek şehir merkezine giden gencler, burada vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Vatandaşların bu urunden kendilerine de yapmalarını istemeleri uzerine gencler, araba lastikli bisikletin ticaretini yapmaya başladı. 50 liraya aldıkları hurda malzemeleri tamamen kendi el emekleriyle donuşturerek yaklaşık bin liraya satmaları 16 yaşındaki gencler icin ekmek kapısı oldu. Mucahit ile Efe şimdi ise, bisiklet jantıyla değil, gercek bir araba jantıyla bisiklet yapabilmeyi hedefliyor.
"Biz bu işi meslek haline getirdik"
Araba lastikli bisiklet yapımına arkadaşıyla birlikte pandemi doneminde can sıkıntısıyla başladıklarını belirten Mucahit Gırgıc, "Bizim arabamızdan cıkan boşta kalan bir lastiğimiz vardı. Arkadaşımla 'bu lastiği ne yapabiliriz?' diye duşunup taşındık. Hurdacıları gezdik. Orada parcalanmış hurda bir bisiklet gorduk. Gittik aldık 50 liraya, malzemeleri de aldık. Zaten bizim kaynak makinemiz vardı, demirlerimiz vardı. Gerisini de biz yaptık. Biz bunu yaptıktan sonra arkadaşımla beraber carşıya cıktık. Herkesin ilgisi cok buyuk oldu. 'Satıyor musun?' diye soranlar oldu. 'Bize de bundan yapar mısın?' diye soranlar oldu. Arkadaşımla oturduk, 'Biz bu işi neden ticarete dokmuyoruz?' diye konuştuk. Biz bu bisikletten yaklaşık 13, 14 tane sattık bu zamana kadar. Cok ilgi goruyor. 50 liraya hurdacıdan malzemelerimizi temin ettik. Arkadaşımla birlikte topladık. Bin 300 liraya sattığımız da oluyor, bin liraya sattığımız da oluyor. Pandemi surecinde can sıkıntısıyla başladı. Sonra biz bu işi meslek haline getirdik. Hem ev ekonomisine desteğimiz oluyor hem de kendimiz harclığımızı cıkartıyoruz bu işten. Bundan sonra da inşallah normal bisiklet jantıyla değil de araba jantıyla bisiklet yapmayı duşunuyoruz" dedi.
"Bisiklet jantlarını araba lastiğine gore uyarladık"
Bisikletin yapım surecinin her aşamasında kendi el emekleri olduğunu vurgulayan Efe Demiral ise, "Pandemi doneminde bir gun bahcede arkadaşımla oturuyorduk. Babam gozumuzun onune bir lastik getirdi, 'Alın bunu ne yapıyorsanız yapın' dedi. Biz de kendi kendimize 'Neden araba lastikli bisiklet yapmayalım?' dedik. Ondan sonra kaynağını kendimiz yaptık. Arkasını genişlettik, lastiği kestik. Bisiklet jantlarını araba lastiğine gore uyarladık. Araba lastiğini kestik, bictik, jantımızı oturtturduk. Hurdacıdan kendimize 50 liraya bir govde aldık. Govdenin arkasını genişleterek araba lastiği koyduk. Boyamızı yaptık, zımparamızı attık. On lastiğimizi koyduk. Daha sonra ise 'Neden bu işin ticaretini yapmıyoruz?' dedik. Ondan sonra da yavaş yavaş ticarete başladık" diye konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı