Mersin Buyukşehir Belediye Meclisi, pandemi nedeniyle iş yeri kapalı olan esnafın meskenlerine ait su borcunun 500 TL'ye kadar olan kısmının Buyukşehir Belediyesi tarafından odenmesine karar verdi. Başkan Vahap Secer, "Buyukşehir Belediyesi olarak, iş yerleri kapanan 8 bin 500 esnafın meskenlerinde 500 TL'ye kadar olan su borclarının bedelini MESKİ'ye odeyeceğiz, su borclarını biz karşılayacağız" dedi.
Mersin Buyukşehir Belediye Meclisi toplantısında, esnaf adına onemli bir karara imza atıldı. Pandemi nedeniyle iş yeri kapalı olan esnafın iş yerinin kapalı kaldığı sure boyunca, meskeninin tahakkuk eden su borcunun 500 TL'ye kadar olan kısmının Buyukşehir Belediyesi tarafından MESKİ'ye odenmesine yonelik teklfi mecliste oy birliği ile kabul edildi.

"8 bin 500 esnafın mesken su bedelini MESKİ'ye biz odeyeceğiz"
18 Kasım ve 30 Kasım 2020 tarihlerinde yayınlanan ilgili genelgeyi okuyarak konuyla ilgili acıklama yapan Buyukşehir Belediye Başkanı Vahap Secer, "Mersin'de kapanan işyeri sayısı 5 bin 200 civarında. 30 Kasım 2020 tarihli genelge ile ilgili olarak da kapanan iş yeri sayısı 2 bin 500 ile 3 bin civarında. Yaptığımız goruşmelerde, komisyonda yapılan değerlendirmelerde ticaret odalarına bağlı olarak meclis kararı kapsamına girebilecek her iki genelge acısından 250-300 iş yeri olabileceği belirtilmiş. Gercek kişiler bunlar. Bunları da bu kapsam icine alıyoruz. Toplamda; meskenlerinde 500 TL'ye kadar olan su borclarını biz Buyukşehir Belediyesi olarak, dukkanları, iş yerleri kapanan 8 bin 500 esnafın bedelini MESKİ'ye biz odeyeceğiz. Kapalı oldukları sure icerisinde 500 TL'ye kadar olan su borclarını Buyukşehir Belediyesi olarak biz karşılayacağız" diye konuştu.
"MESKİ aboneleri 31 Ağustos 2020'den once tahakkuk etmiş borclarını yapılandırabilecekler"
Secer, MESKİ abonelerinin 31 Ağustos 2020'den once tahakkuk etmiş borclarını yeniden yapılandırabileceklerini de belirterek, "Milat 31 Ağustos 2020. Ondan once birikmiş tum borclarını 1 sene, 2 sene, 3 sene geriye doğru gidiyoruz. Birikmiş tum borclarını MESKİ'ye muracaat ederek yapılandırma imkanına sahip olacaklar. Kanun hukumlerine gore hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler halinde odenebilecek. Bunların hesaplama yontemleri var. İlk taksitlerini 31 Ocak 2021 tarihine kadar odemeleri gerekiyor. Bu kanun hukmunden yararlanmak isteyen borcluların 31 Aralık 2020'ye kadar MESKİ'ye başvuruda bulunmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
MESKİ'nin 113 milyon 681 bin 80 lira birikmiş alacağı var
MESKİ'ye borcu olan abone sayısını ve toplam borc tutarlarını meclis uyeleri ile paylaşan Secer, "Şu ana kadar bizim hesaplamalarımıza gore 31 Ağustos 2020 tarihinden once bize borclarını odememiş toplam 770 bin 43 fatura, 175 bin 960 abone var. Bunlar bu yapılandırmaya girebilirler. Toplam olarak da 113 milyon 681 bin 80 lira birikmiş MESKİ'nin alacağı var. Bu konuda cok gayret sarf ediyoruz tahsilat yapabilmek icin ama ozellikle pandemi surecinde cok rahat hareket edemedik, insanların uzerine gitmenin doğru olmayacağını duşunerek, bazı sınırlamalar getirerek işlemleri yuruttuk. Ozellikle bunu huy edinmiş aboneler, buyuk işletmeler var. Aslında odeme imkanı var ama bunu huy haline getirmiş, odemeyen abonelerin uzerine gitmek durumunda kaldık. Ama kıt kanaat gecinen ve bu şekilde bize borcu olan vatandaşlarımızla ilgili cok işlem yapamadık" dedi.
"Biz surekli gectiğimiz donemin borclarını oduyoruz"
Başkan Secer, 2020 yılı yatırım programı icerisinde yer alan ve yuksek meblağlar tutan imalatları, mal ve hizmet alımlarını, yapılan odemeleri, bu ay icerisinde karşılaşılacak tabloyu, borclanma gercekleşmediği takdirde gelecek yıla devredilecek hususları da tek tek anlattı. Secer, "Toplamda emanet borc dediğimiz yani piyasaya olan borc artı banka borclarımız 2 milyar 246 milyon 949 bin TL idi. Gectiğimiz sunumda 648 milyon 475 bin TL borc stokumuzdan azalma oldu demiştim. Uzerinden bir ay gecti, bu bir ay icerisinde toplamda yaklaşık olarak 43 milyon TL bir borc eksilmesi daha oldu. Biz surekli borc oduyoruz, gectiğimiz donemin borcları. 1 milyar 555 milyon TL Mersin Buyukşehir Belediyesi'nin borc stokunda da borc gorunuyor" şeklinde konuştu.
"20 ayda yaklaşık olarak odediğimiz, geriden gelen borcların miktarı 691 milyon TL"
Devralınan piyasa borclarının tamamının odendiğini kaydeden Secer, şunları soyledi:
"691 milyon liralık 20 ayda yaklaşık olarak odediğimiz, geriden gelen borcların miktarı. Bu bir aylık surecte sadece odediğimiz banka borcu 35 milyon 600 bin TL. 7 milyon 297 bin TL geriye donuk piyasada olan odediğimiz rakam. Bizim 1 Nisan'da devraldığımız 664 milyon liralık piyasa borcunun 562 milyon lirası yuvarlak rakamlar veriyorum şu anda piyasaya odenmiş durumda. Yani bizim devraldığımız piyasa borclarının tamamını odedik. Sadece 101 milyon TL bir firmayla mahkemelik durumumuz var, onun dışında butun piyasa borclarını geriye donuk kapamış olduk. Devralınan piyasa borcları, banka kredi borcları odemeleri duzenli bir şekilde gercekleştirilmiştir. Odemelerde herhangi bir aksaklık meydana gelmemiştir. SGK, vergi, Emekli Sandığı gibi devlete odenen vergiler de duzenli odenmekte olup vadesi gecmiş borcumuz bulunmamaktadır. Yapılan mal ve hizmet alımı ve yapım işlerine ait piyasa odemeleri şu anda uc ay geriden gelmektedir. Yani bize iş yapan bir yuklenici uc ay icerisinde parasını alabiliyor."
Devralınan borcun 246 milyon 691 bin lirasının 2019 yılı icerisinde, 384 milyon 772 bin TL'lik kısmının ise 2020 yılı icerisinde odendiğini soyleyen Secer, "Bugune kadar 631 milyon 463 bin TL olan odediğimiz banka borcu bu ay sonu itibari ile 667 milyon 68 bin TL duzeyine ulaşacak. Bu ay da odemelerimiz var" dedi.
"Kılı kırk yarıyoruz. Bir kuruş bizim icin cok değerli, cunku emanet"
Her alanda maliyeti duşurmek icin calıştıklarını ifade eden Başkan Secer, "Gectiğimiz yıl, butun belediye başkanlarımız burada akaryakıtı yuzde kac kırımdan tukettiğimizi biliyorsunuz, yuzde 13 uzerinden bir kırım aldık. Bu yıl ihale sonuclandı mı, bilmiyorum. Yuzde 11 kırım yine akaryakıt almaya devam ettik. Biz geldiğimizde akaryakıtı yuzde 1 kırımla alıyorduk. Bu doğruları konuşuyoruz. Biz canımızı dişimize takıyoruz. En ucuz, en kaliteli urunu, mal ve hizmeti belediyemize nereden bulabiliriz. Borclanmaysa en duşuk finansman maliyetini hangi bankadan bulabiliriz. Kılı kırk yarıyoruz. Bir kuruş bizim icin cok değerli, cunku emanet. Onun vebali buyuk" ifadelerini kullandı.
"Gelecek yıl proje sayımız 199'a cıkıyor"
Bu yıl uyguladıkları toplam 144 projenin toplam tutarının yaklaşık olarak 705 milyon lira olduğunu ifade eden Secer, "Gelecek yıl proje sayımız 199'a cıkıyor. Onumuzdeki yıl 2 kat bir proje bedeli artışı soz konusu olacak, 1 milyar 463 milyon seviyelerine gelecek ve 2020 yılı odeneği icerisinde de bunun payı 992 milyon lira civarında olacak. Hem proje sayısı artıyor hem de yaklaşık olarak proje maliyeti 2 katı bir noktaya geliyor" diye konuştu.
Belediye Başkanları Kuresel İklim ve Enerji Sozleşmesi'yle ilgili imza yetkisi Secer'e verildi
Buyukşehir Meclisi'nde komisyonlardan gelen ve oy birliği ile ilgili kabul edilen onemli maddelerden birini de Belediye Başkanları Kuresel İklim ve Enerji Sozleşmesiyle ilgili imza yetkisinin Başkan Secer'e verilmesi oluşturdu.
Ote yandan, Mersin'de deniz ve akarsuların kirlilik nedenlerinin araştırılması ve onlemler alınması kapsamında yapılması planlanan projelerde bilimsel destek amaclı universitelerle işbirliği icinde calışılması ongorulen "Temiz Akdeniz Projesi" ile ilgili konu goruşulerek ilgili komisyona havale edildi. Komisyona havale edilen konulardan biri de "Surdurulebilir Cevre ve İklim Değişikliği Uluslararası Mersin Bilim Festivali" projesine ortak olunarak 100 bin TL nakdi destek verilmesi oldu. - MERSİN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı