Cocuklara 2-4 yaşları arasında verilmesi gereken tuvalet eğitimi sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, yanlış tutumların cocukta davranış bozukluklarına yol acabileceğini belirtti.
Ebeveynlerin cocuklarına verdiği tuvalet eğitimindeki yanlış tutumları, cocuğun olumsuz yonde etkilenmesine yol acabiliyor. Tuvalet eğitimi sırasında yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler veren Atlantis Ozel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Cocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Hatice Elcil, anne ve babaların bu sureci dikkatli bir şekilde yurutmeleri gerektiğini soyledi. Cocukların dikkat ve istekleri dikkate alınarak eğitim verilmesi gerektiğini belirten Elcil, cocuğun anlayabileceği bir dille acıklamalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Cocuğun anlayabileceği bir dille acıklamalar yapılıp konuyu anlamalarını sağlamanın onemine vurgu yapan Elcil, tuvalet eğitimi surecindeki ebeveynin davranışları, cocuğun kişilik gelişimini etkilediğine dikkat cekti.

"BAŞARMASINA İZİN VERİLEN COCUKLAR, TUVALET EĞİTİMİNE DE DAHA RAHAT BİR GECİŞ SAĞLARLAR"
İnatlaşmanın veya cezalandırmanın cocuğun isteksiz davranmasına yol acacağını dile getiren Elcil, "Cocukların tuvalet eğitimi aldığı 2-4 yaş aralığına geniş bir bakış acısıyla bakılmalıdır. Bu donem cocukların bağımsız olmak istedikleri donemdir. Cocuk bu donemde; tabaktan eliyle yemek yemek, suyu taşımak ve her şeye dokunmak ister. Fakat kendisinin her şeyi yapamadığını anladığında; yapmaya devam mı etmeliyim yoksa yardım mı istemeliyim duşunceleri icerisinde kaybolur. Bircok şeyi kendisi yapmak istediği icin cocuk, ebeveynleriyle inatlaşmaya başlar. Bu donemde cocuğun her istediği yerine getirilmemeli ama cocukla cok da inatlaşılmamalıdır. Eğer cocuk cok koruyucu ya da surekli ceza veren ebeveynlerle karşı karşıya kalırsa bağımsızlığını kazanamayabilir. İstekleri ve hevesleri dikkate alınarak kendisinin başarmasına izin verilen cocuklar, tuvalet eğitimine de daha rahat bir geciş sağlarlar" dedi.
"BAŞARMASINA İZİN VERİLEN COCUKLAR, TUVALET EĞİTİMİNE DE DAHA RAHAT BİR GECİŞ SAĞLARLAR"
"Oncelikle bu surecte cocuğun hazır bulunurluğu cok onemlidir" diyen Elcil, "Cocukta gorulen tuvalet ihtiyacını giderirken utanmaya başlama, bezinin uzun sure kuru kalması gibi davranışlar gozlendiğinde tuvalet eğitimine başlanılabilir. Aslında bu durumu eğitim sureci olarak gormekten ziyade, cocuğun doğal gelişimsel surecine eşlik etmek olarak duşunmemiz daha doğru olacaktır. Tuvalet eğitimi sureci cocuğun sıkıntılı olduğu diş cıkarma veya hastalık gibi bir doneme denk getirilmemelidir. Eğitime başlamadan once cocuğun anlayabileceği bir dille acıklamalar yapılıp, konuyla ilgili kitaplar okunabilir. Tuvalete cocuğun sevebileceği birkac oyuncak konularak, cocuğun ortamda rahat etmesi sağlanabilir. Tuvalet eğitimini odulle veya ceza ile vermek ebeveynlerin cok sık yaptığı hatalardan biridir. Ama tuvalet eğitimini odule bağlayarak eğitim vermek gozden kacan bir yanlıştır. Orneğin cocuk tuvaletini yaptıktan sonra ona odul olarak bir şeker verdiniz. Cocuğunuz cok mutlu oldu şekeri afiyetle yedi. Bir sonraki sefer de sizden şeker istedi siz de hayır dediniz. Odulunu vermediğiniz icin altına yapabilir ya da tuvaletini yaptıktan sonra sizden bir değil iki şeker istedi. Buna hedonistik adaptasyon deriz. Yani artık aldığı odul haz duygusunu tatmin etmez ve daha fazlasını ister. Bu durumda bir catışmaya girerseniz altına yapma ya da tuvalete yapmama gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz" diye konuştu.
"BU SURECİ YONETİRKEN ONEMLİ OLAN NOKTA EBEVEYNLERİN COCUKLARI UZERİNDE BASKI KURMAMALARIDIR"
Tuvalet eğitimi surecindeki ebeveynin davranışları, cocuğun kişilik gelişimini etkilediğini belirten Elcil, "Aşırı baskıcı bir tutum, cocuğun aşırı tutumlu olmasına, aşırı rahat bir tutum ise cocuğun savurgan olmasına yol acar. Eğitim surecinde ebeveynler, cocuklara karşı kesin ve kararlı olmalı, sureci yonetirken de net ifadeler kullanmalıdır. Fakat bu sureci yonetirken onemli olan nokta ebeveynlerin cocukları uzerinde baskı kurmamalarıdır. Bu surecte ebeveynler tarafından, cocuğa sık sık duyguları anlaşıldığı hissettirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta; tuvalet eğitimi sırasında mahremiyet unutulmamalı. Cocuğun tuvalet eğitimi ile ilgilenen ebeveyn dışındaki birisi, cocuğa tuvaletini yaptırmamalıdır. Bu sayede cocuk tuvaletin ozel bir mekan olduğunu, tuvalet ihtiyacını gideren birinin, başkaları tarafından gorulmesinin doğru olmadığını oğrenmiş olur" şeklinde konuştu.
(İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı