SAKARYA Buyukşehir Belediyesi'nde gorevli gassallar, Covid-19 nedeniyle kendileri icin tum tedbirleri alıyor. Baş gassal Yusuf Pırıldar, Covid-19 nedeniyle olenlerin cenazeleri icin de aynı işlemlerin uygulandığını, ancak kendileri icin gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.
Adapazarı Yorgalar Mezarlığı'nda bulunan gasilhanede gorev yapan gassallar, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cenazeleri icin uyguladıkları işlemleri anlattı. Sakarya Buyukşehir Belediyesi'nde 10 yıldır gorev yapan baş gassal Yusuf Pırıldar, bulundukları yeri surekli dezenfekte ettiklerini ve kendileri icin gereken onlemleri aldıklarını soyledi. Covid-19 nedeniyle olenler icin aynı işlemlerin yapıldığını ifade eden Pırıldar, "Oncelikli olarak calıştığımız yer surekli dezenfekte edilmektedir. Cenazelerimiz iceriye alınırken eldiven, maske, tulum başta olmak uzere butun tedbirlere uyuyoruz. İceriye girdikten sonra hat safhada onlem alıyoruz. Ozel kıyafet, maske ve siperlikle beraber hizmet veriyoruz. Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin cenazelerine, diğer cenazelere yapılan hizmetin aynısını uyguluyoruz. Gusul ediliyor, kefenleniyor ve sonra da yolcu ediliyor. Eğer cenaze yakınları mezarlıkta cenaze namazı kılmak isterlerse cenaze teslim ediliyor. Fakat istedikleri takdirde biz burada cemaati toplayarak cenaze namazı da kıldırabiliyoruz" dedi.
'CENAZELERİ KORUMA KILIFIYLA KEFENLİYORUZ'4,5 senedir gassal olarak calışan Nagihan İkiz, "Giyeceğimiz koruma kıyafetlerini, eldivenleri ve siperlikleri de kontrol ediyoruz. Cenazemiz geldikten sonra biz koruma kıyafetlerimizi giyerek cenazeyi iceri alıyoruz ve hizmetimize başlıyoruz. Bu hizmetle dışarıya Covid-19'dan kaynaklı zarar vermemek icin onları kefene benzeyen koruma kılıflarıyla birlikte kefenliyoruz. Yani diğer cenazelere de Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin cenazelerine de aynı hizmet uygulanıyor. Hizmette eksiğimiz olmuyor. Sadece biraz daha tedbir ve korumaya alarak yolcu ediyoruz" diye konuştu. Koronaviruse yakalanan İkiz, "Yaklaşık 20 gun once pozitif oldum. Mart ayından bu yana Covid-19 cenazesi yıkıyorum. Cenazeden değil toplu bir ortamda bulunduğum icin bu viruse yakalandığımı duşunuyorum. Tabi ki diğer insanlar gibi nereden bulaştığını bilmiyoruz. 2 gunluk izin suremde bana bulaştı. Evimde gerekli onlemleri alarak gecirdiğim surec sonrasında negatife donerek işime geri dondum" dedi.