Hakkari'nin Yuksekova ilcesinde sis ve soğuk havaya rağmen kayakcılar antrenmanlarını aralıksız surduruyor.
Ulusal ve yerel musabakalara hazırlanan Yuksekovalı kayakcılar, cetin kış mevsiminin yanında bir de imkansızlıklarla mucadele ediyor. Tum zorluklara rağmen calıştıklarını belirten beden eğitimi oğretmeni ve milli takım antrenoru Rojbin Oren, Yuksekova'nın ilk kadın sporcusu olduğunu soyleyerek, "Tekerlekli kayak, biantlom ve kayaklı koşuda toplam 3 branşta milli sporcuyum. İlcede ilk kadın milli sporcu benim. Ozellikle kız cocuklarına yonelik sporcu calıştırmaya ozen gosteriyorum. 33 milli sporcumuz var ve 110 sporcumuz şu an aktif bir şekilde antrenman yapmaktadır. Coğrafyamız cok sert ve zor koşullara sahip. Kar cok fazla yağmadığı icin şu an biz kendi antrenmanlarımızla karın imitasyonunu calışıyormuş gibi calışmalar yapıyoruz. Cocuklarımız şu an dağda 10 kilometre baton yuruyuşu yapacak şekilde antrenman yapıyorlar. Kayak dunyanın en zor sporudur. Zor olduğu gibi cokta pahalı bir spor. Bu konuda maddi durumu kotu olan cocuklarımız var. Malzemeleri karşılayabilmek icin zorlu surecler geciriyoruz. Bunun icin Kaymakamımız Osman Doğramacı, il ve ilce milli eğitim mudurlerimiz bu konuda bizlere cok destek oluyorlar. Kar şartları ve iklim şartları değiştiği icin bizimde surekli kayak malzemelerini değiştirmemiz gerekiyor. Buna yonelik malzemelerimiz her yıl duzenli bir şekilde gelirse ve kamp eğitim merkezimiz olursa daha cok cocuğa hitap etmeye başlayacağız. Ulke sporuna daha cok sporcu kazandıracağız" dedi.

"CANIMIZI ORTAYA KOYARAK ANTRENMAN YAPIYORUZ"
Tum imkansızlıklara rağmen calıştıklarını belirten Erzurum Ataturk Universitesi Beden Eğitimi ve Spor Oğretmenliği 2. sınıf oğrencisi Ebru Arslan ise 8 yıldır kayak yaptığını soyleyerek, "Hedefim uluslararası universiteler yarışına katılmak. Uluslararası yarışlarda derece almak, ayrıca ulkemize yeni rekorlar kazandırmayı cok istiyorum. Turkiye'de bulunan kayak sporcuları arasında en cok imkansızlıkla yarışan ve hazırlanan takım biziz. Diğer bolgelerin kamp eğitim merkezi, kar ezme aracı ve pistleri var. Bizde bunlardan hicbiri yok, o yuzden kışın kendi ayaklarımızla ezdiğimiz zemini pist yapmaya calışıyoruz. Yazın ne bir koy yolunda calışabiliyoruz ne de karayolunda calışabiliyoruz. Coğunlukla Yuksekova-İran karayolunda yani İpekyolunda calışmalarımızı zar zor yapıyoruz. Burada da trafik cok yoğun olduğu icin adeta canımızı ortaya koyarak antrenman yapıyoruz. Cok imkansızlıklar icerisindeyiz" şeklinde konuştu.
"HER ŞEYE RAĞMEN ET TIRNAK GİBİ CALIŞIYORUZ"
Milli sporculardan Merdan Mert de, yaptıkları antrenmanların cok zor olduğunu belirterek, "Genellikle kondisyona yonelik cok zor şartlar altında antrenman yapıyoruz. 12 yıldır kayaklı koşu sporu yapıyorum. Bircok uluslararası arenada yer aldım. Turkiye'de katıldığım bircok yarışta derece aldım. Cok sert antrenmanlar yapıyoruz. Coğu zaman nabzımız 180-190'lara cıkıyor. Butun imkansızlıklara rağmen arkadaşlarımızla beraber et tırnak gibi calışıyoruz. Buradan bize emeği gecen antrenorlerimize sonsuz teşekkur ediyoruz" ifadelerini kullandı.
(Metin Tek/İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı