Pandemide yıldızı parlayan sektorlerden olan kargoda, kasım ayı iyi gecerken şimdi de yılbaşı hareketi başladı. Sektor son donemde istihdam deposu olarak da one cıkarken 20 bin kişi işe alındı.
Turkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı Aslan Kut, pandeminin başından itibaren kargo sektorunun insanların ihtiyaclarına erişimini sağlamada hayati bir gorev ustlendiğini soyledi.Milliyet'in haberine gore, sektor calışanlarının onlemlerini alarak buyuk bir ozveriyle kesintisiz hizmet sunduğunu belirten Kut şoyle konuştu:

"Bu surecte artan e-ticaret gonderilerine yonelik yeni iş modelleri geliştirilmeye başlandı. Turkiye'ye yayılan mevcut kargo şubelerinin yanı sıra teslimat surecini kısaltmaya yonelik mini ve makro merkezler acıldı. Muşteri memnuniyetini sağlamak ve hizmet kalitesini artırmak icin teknolojik yatırımlara hız verildi. Kendi araclarıyla kargo dağıtımı yapan girişimci kurye modeli yaygınlaştırıldı. Farklı teslimat modelleri uzerinde de calışmalar devam ediyor."
[h=3]"YILBAŞI YOĞUNLUĞUNA FİRMALARIMIZ HAZIR"[/h]Uc alışveriş festivalinin yer aldığı kasım ayını sorunsuz gecirdiklerini kaydeden Kut, şunları soyledi:
"Turkiye kargo sektorunun pek cok ulkeyle karşılaştırıldığında gelişmişlik duzeyi oldukca yuksek. Efsane Cuma gibi kampanya donemlerinde ABD'de teslimat sureleri 25 gunlere cıkıyor, biz bir iki gun icerisinde teslimatları gercekleştiriyoruz. Online alışverişin yıllar itibariyle hızlı gelişimi kargo firmalarının da işlem adetlerinde artışa neden oluyor. Ozellikle son donemde daha da artan online alışveriş eğilimine cevap verebilmek icin firmalar kapasite artışı ve teknolojik yatırımlara hız verdi. Kasım ayı kampanyalarının devamında yaşanacak yılbaşı yoğunluğuna da firmalarımız operasyonel planlamalarını yaparak hazır durumda."
[h=3]HACİM ARTIYOR[/h]Sektorun son donemde istihdam deposu haline geldiğine de işaret eden Aslan Kut, şoyle devam etti:
"Sektorde yaklaşık 130 bin kişi istihdam ediliyor. Son donemde artan kargo hacmine paralel yaklaşık 20 bin ek istihdam sağlandı. Ayrıca girişimci kurye gibi uygulamalarla 5 bin dolayında kişi sisteme dahil oldu. Onumuzdeki donemde bu sayının katlanarak artacağını duşunuyoruz."
[h=3]KAMU SPOTU HAZIRLIĞI[/h]E-ticaret alışverişleri nedeniyle son donemde bireysel alıcılara yapılan teslimat adetlerinin arttığını dile getiren Aslan Kut, "Ne yazık ki e-ticarette yaşanan tum aksiliklerin faturası kargoculara kesiliyor, cunku alıcı kişi kargoyu biliyor. Bu olumsuz algıyı kırmak ve yaptığımız işin onemini anlatmak icin kamu spotu gibi calışmalar yapmayı hedefliyoruz" acıklamasını yaptı.
[h=3]FİRMALAR KENDİ FİLOSUNU KURUYOR[/h]Pandemide e-ticaret zirve yaptı. Gunluk teslimat yuzde 50 arttı. Artan iş hacmiyle zamanında teslimat konusunda muşteri şikayetleri coğaldı. Kendi kargo filosunu kuran firma sayısı arttı. Hızlı teslimat konusunda da yeni girişimler var.
[h=3]KOMŞULAR EMANETCİ OLACAK[/h]Alternatif teslimat yontemleri uzerine calıştıklarını da aktaran Aslan Kut, "Akaryakıt istasyonları, mahallemizdeki esnaf, emanet kasaları gibi noktalarda pilot uygulamalar yapılıyor. Yakın zamanda ev kadınlarını sisteme dahil etmeyi planlıyoruz. Konutların yoğun olduğu bolgelerde ev kadınlarının emanetci olarak kargoları teslim alması calışıyoruz. Hem kadınların ev ekonomisine katkı sağlamasına hem de teslimat sureclerini rahatlatmaya yonelik bu uygulama icin mevzuatta değişiklik gerekiyor. Goruşmelerimiz suruyor, yasal zeminin oluşturulacağından umutluyuz" bilgisini verdi.