RİZE'de muzisyen Sadık Şanal (26), Karadeniz'in vazgecilmez enstrumanı kemence ile arabesk, pop ve rock gibi pek cok farklı muzik turlerini calabiliyor. Opera şan tekniğini birleştirdiği kemenceyle dunyaca unlu klasik eserleri ve turkuleri seslendiren Şanal, "Bize 'neden kemenceyi bozuyorsunuz' diyenler oluyor. Halbuki biz kemenceyi yuceltiyoruz, tanıtıyoruz" dedi.
Konservatuvar eğitimini başarıyla tamamlayıp, yuksek lisansını surduren muzisyen Sadık Şanal, kucuk yaşlarda calmayı oğrendiği kemenceyle halk muziğinin yan sıra arabesk, pop ve rock gibi pek cok farklı muzik turlerini calabiliyor. Karadeniz'in vazgecilmez enstrumanı kemenceyle yeteneklerini zamanla geliştiren Şanal, caldığı turkuleri opera şan tekniği ile seslendiriyor. Yeşilcam muzikleri, Beethoven ve Mozart'ın klasik eserlerini de calışarak kemence ile calmayı başaran Şanal, sınırlarını zorladığı muzik yeteneğini daha da geliştirmeye calışıyor. Pandemi doneminde sahnelerden uzak kalan Şanal, arkadaşlarıyla rahat calışma imkanı bulduğu sahil kıyısındaki kayalıklarda eserlerini seslendiriyor.
'KEMENCEYİ BOZMUYOR YUCELTİYORUZ'Operanın muzikal olarak kendisine cok katkısı olduğunu belirten Sadık Şanal "Ağabeylerimin kurduğu gruba kemenceci bulunamayınca ben mecburen kemence oğrendim. 14 yaşında mecburen tanıştığım kemence şimdi benim vazgecilmezim oldu. Konservatuvar okudum, operayı tercih ettim ve cok sevdim. Opera eğitimim devam ederken kemenceden de vazgecmedim. Kemence ile yapılabilecekleri zorluyorum. Kemenceden her name gelebilir. Kemenceden hic duyulmadık şeyler calınca insanlara enteresan geliyor, bizi eleştirenler de oluyor 'neden kemenceyi bozuyorsunuz' diye. Halbuki biz kemenceyi yuceltiyoruz, tanıtıyoruz, kemence ile calınabilecek muzikleri gosteriyoruz. Kemence ile halk muziği, rock, pop, arabesk, klasik eserler calıyorum. Yeşilcam film muzikleri, Beethoven ve Mozart'ın klasik eserlerini rahatlıkla calabiliyorum. Kemence ile caldığım turkuleri seslendirirken opera şan tekniğini uyguluyorum. Kemencenin arasına operayı da sıkıştırıyorum, mukemmel ikili oluyorlar. Pandemi dolayısıyla artık sahne alamıyoruz. 9 aydır calışmıyoruz. Bu esnada da korelmemek icin arkadaşlarla acık alanlarda buluşarak calışmalar yapıyoruz" dedi.'KEMENCE İLE ALIŞILMIŞIN DIŞINA CIKTI'Muzisyen Burak Yılmaz da "Kemenceyle tanıdığımız Sadık, opera soylemeye başlayınca once yadırgadık, sonra biz de soylemeye başladık. Şimdi cok keyif alıyoruz. Kemence ile alışılmışın dışına cıkarak Karadeniz muziğinin yanında her turlu sesi cıkarabiliyor. Onun muzikle ilgili bu mucadelesine biz de destek oluyoruz. Pandemi dolayısıyla da şu an mekanlar kapalı olduğu icin evlerdeyiz. Biz de arkadaşlarla acık alanlarda buluşarak provalara devam ediyoruz, sesimizi acıyoruz, enstrumanlarla calışıyoruz" diye konuştu.