İZMİR Dokuz Eylul Universitesi (DEU) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (DAUM) Muduru ve Jeoloji Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Hasan Sozbilir, İzmir'deki yıkıma neden olan 6.6 buyukluğunde deprem sonrası yerde duşey yonde hareket gercekleştiğini belirtip, buna bağlı olarak Samos Adası'nın 15 santimetre yukseldiğini, Gumuldur ve Menderes başta olmak uzere bolgedeki kıyı kesiminin 15 santimetre coktuğunu acıkladı.
Ege Denizi'nde Seferihisar acıklarında 30 Ekim'de meydana gelen 6.6 buyukluğundeki deprem, yıkıma yol actı. 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği depremde, onlarca bina zarar gordu. Yıkılan binaların dışında 'ağır', 'orta' ve 'hafif' seviye bircok yapıda meydana geldi DEU DAUM Muduru ve Jeoloji Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Hasan Sozbilir, yapılan incelemeler sonucu deprem sonrası zeminin yapısında da değişim gercekleştiğini soyledi. Prof. Dr. Sozbilir, zemin yapısındaki değişimi şoyle anlattı:
"Her buyuk depremden, ozellikle buyukluğu 7.0'ye varan depremlerden sonra yer kabuğunun yuzeyinde farklı değişimler olur. Yanal yonde bir hareket olmuşsa mesela 1999 depreminden sonra 4,5 metre bir atım oluştu. Fayın uzerindeki 2 blok 1'i 4.5 metre one, diğeri geriye gidiyor. Normal faylarda 30 Ekim'deki depremde ise duşey yonde bir hareket gercekleşti. Yaklaşık 10 kilometre derinlikte bu harekette, 1,5 metre yer değiştirme oldu. Yuzeye ise 15 santimetre yansıdı. Samos Adası 15 santimetre yukseldi, bizim kıyılarımız Gumuldur ve Menderes tarafları bolge olarak 15 santimetre cokmuş oldu. Bizim yuksekliğimiz değişmiş oldu. Bu durum jeodezik yontemlerle belirlendi" dedi.Bolgede 4 binin uzerinde artcı depremin olduğunu belirten Prof. Dr. Sozbilir, "Bolgedeki artcı deprem hareketliliği suruyor. Belli yerlerde depremlerde kumelenmeler olduğunu goruyoruz. Bu durum, ana faya komşu diğer fayların da tetiklendiğini gosteriyor. Denizin icindeki fayların tetiklendiğini goruyoruz. Karadaki faylarımız henuz bu depremden tetiklenme anlamında etkilenmedi" diye konuştu.Prof. Dr. Hasan Sozbilir, bolgedeki artcı depremlerin 1 yıl surebileceğini de sozlerine ekledi.