Polonya Hukumet Sozcusu Piotr Muller, ulkesinin ve Macaristan'ın, Avrupa Birliği (AB) butcesi ve hukukun ustunluğu mekanizmasının ayrı ayrı değerlendirilmesi konusunda ısrarcı olduğunu soyledi.
Muller, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, Varşova'da goruşmesi sonrası basına acıklamalarda bulundu.

Muller, Polonya ve Macaristan'ın, AB'nin toplam 1,8 trilyon avroluk butcesi ve yeni tip koronavirusun (Kovid-19) ekonomik sonuclarına karşı hazırlanan kurtarma programının, hukukun ustunluğu mekanizmasına bağlanmak istenmesinden dolayı veto ettiğini ve bu konudaki duruşlarında herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti.
AB fonlarının sadece butce ile alakalı konular nedeniyle askıya alınabilmesi gerektiğini one suren Muller, "Polonya ve Macaristan, AB goruşmelerinde butce ve hukukun ustunluğu konularının ayrı ayrı değerlendirilmesinde ısrar ediyor." dedi.
Ulkesinin, perşembe gunu başlayacak AB Liderler Zirvesi'nde de bu tutumu surdureceğini belirten Muller, iki tarafın anlaşma sağlayabileceğini belirtti.
Muller, "Tam olarak belli olmayan ve siyasi anlaşmazlıklara sebep olacak bir hukuk sisteminde calışmak istemiyoruz." dedi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise konu ile ilgili Polonya'da yayın yapan Polsat News haber televizyonuna yaptığı acıklamada, Macaristan ve Polonya ile diğer AB uyesi ulkeler arasındaki fikir ayrılığının birkac hafta oncesine gore azaldığını belirtti.
AB ile Macaristan ve Polonya arasındaki "veto krizi" sureci
AB uyesi 27 ulkenin liderleri, temmuzda yaptıkları 4 gun suren zirvede, salgının ekonomik sonuclarıyla mucadele icin hazırlanan kurtarma programı ve AB'nin 2021-2027 butcesini iceren yaklaşık 1,8 trilyon avroluk pakette uzlaşı sağlamıştı.
AB'nin uzun donem butcesinin, yururluğe girmesi icin Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyordu. Bu nedenle AB Konseyi ve AP arasında butce muzakereleri yapılıyordu.
AP, ozellikle butcede iklim koruma, dijitalleşme, sağlık, genclik, eğitim, araştırma ve goc alanlarına daha fazla kaynak ayrılmasını, butcedeki oz kaynakların artırılmasını ve AB fonlarının hukukun ustunluğu ilkesine bağlanmasını talep etmişti.
Gecen gunlerde AP ile AB Konseyi Donem Başkanı Almanya, Birlik fonlarının hukukun ustunluğu koşuluna bağlanması konusunda ve bazı programlara ilave kaynak sağlanmasında siyasi uzlaşı sağlamıştı.
Uzlaşıya gore, hukukun ustunluğu konusunda eksikleri olan bir AB uyesi ulkenin fonları kesintiye uğrayabilir. Bu kesinti icin AB Konseyinde, uye ulkelerin yuzde 55'ini ve Birlik toplam nufusunun yuzde 65'ini temsil eden nitelikli coğunluk sağlanması gerekiyor.
Birliğin, 2021-2027 butcesini ve ekonomik kurtarma programını 16 Nisan'da Bruksel'de goruşen AB uyesi ulkelerin buyukelcileri, Macaristan ve Polonya'nın cekinceleri yuzunden oy birliği sağlayamamıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Yılmaz