NEW ABD başkanlığına secilen Joe Biden, Savunma Bakanlığına eski Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı emekli Orgeneral Lloyd Austin'i aday gostereceğini acıkladı.
Biden, Atlantic dergisinde, Savunma Bakanlığı gorevine neden Austin'i sectiğini acıklayan bir makale kaleme aldı.

ABD'nin şu an karşı karşıya olduğu zorluklar karşısında "deneyimli" bir lidere ihtiyac duyduğunu belirten Biden, Austin'in Irak'taki "150 bin Amerikan askerinin savaş alanından eve getirilmesinde cok onemli bir rol oynadığını" ifade etti.
Austin'in devlet adamı olarak onurlu bir şekilde ABD'yi temsil ettiğini aktaran Biden, "Bugun Lloyd Austin'den ABD icin bir kez daha bir gorev ustlenmesini ve bu sefer ABD Savunma Bakanı olmasını istiyorum. Austin'in olağanustu bir iş cıkaracağını biliyorum." ifadesini kullandı.
Biden, Austin'in ABD ordusunda 40 yıldan fazla gorev yaptığını belirtti.
Austin, Senato'da onaylanırsa Savunma Bakanlığına getirilecek ilk siyahi olacak
Austin, ABD'de muharip bir komutanlığa komutanlık yapan ilk siyahi olarak biliniyor ve Senato'da onaylanması durumunda Savunma Bakanlığı gorevine gelecek ilk siyahi isim olacak.
Goruş olarak daha apolitik bir cizgisi bulunan Austin, 2016'da emekli olduktan sonra Raytheon savunma şirketinde yonetim kurulunda gorev aldı.
ABD'de yasa gereği bir kişi askerlik mesleğinden ayrıldıktan sonra 7 yıla kadar Savunma Bakanlığında herhangi ust duzey sivil goreve atanamıyor.
2016'da emekli olduğu icin Austin'in bu yasal duruma karşı kongrenin 2017'de ABD Başkanı Donald Trump tarafından aday gosterilen Jim Mattis'e verdiği gibi muafiyet vermesi gerekiyor.
Bircok kongre uyesinin Austin'e bu bağlamda bir muafiyet vermek istemediği de iddia ediliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Betul Yuruk