Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Ozel tiyatrolar, tarihinde hic olmadığı kadar Kultur ve Turizm Bakanlığı ile iletişim icindeler. Hic olmadığı kadar ciddi destek ve yardım alıyorlar. Hepsinin toplantıları da ozellikle benim başkanlığımda yapılıyor. Hepsinin dertlerini dinliyorum. Mevzuatlar cercevesinde, zorlayarak dahi onlara her turlu desteği vermeye devam ediyorum." dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Kultur ve Turizm Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2021 Yılı Butceleri uzerinde, TBMM Başkanvekili Sureyya Sadi Bilgic ile Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

TBMM Başkanvekili Sureyya Sadi Bilgic, 2019'da kiralık aracların, Kamu İhale Kanunu'na gore acık ihale usuluyle yapıldığını, en uygun teklifi veren firmayla anlaşma sağlandığını soyledi.
Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO'nun 2021 yılını, vefatının 750. yılı vesilesiyle Hacı Bektaş Veli'yi anma yılı ilan ettiğini anımsattı.
Ersoy, "Bizler de Pir'in evrensel dilini ve değerini, dunyaya anlatma ve aktarma gayretindeyiz. Bu vesileyle bakanlık olarak ilgili dernek, vakıflarla cok guzel bir etkinlikle 749. yılını bu yıl gercekleştirdik. Amacımız, gelecek yıl bu etkinlikleri uluslararası anma ve anlatmaya tahvil etmek, her turlu politik cekişmenin dışında, Hz. Pir'in oğretilerine uygun, Anadolu irfanına yakışır olgunlukla, anma programlarını surekli hale getirmek. Hatta uluslararası kultur aktivitelerimiz icinde de yer vererek, dunya genelindeki etkinliğini artırmak istiyoruz." diye konuştu.
Bakan Ersoy, son on yıldır turbe, dergah ziyaretlerinden ucret alınmadığını belirtti.
Kultur ve Turizm Bakanlığının, Kurtcenin klasik sayılan eserlerini 2010'dan beri yayımlandığını anımsatan Ersoy, bu cercevede şimdiye kadar 5 Kurtce eserin yayımlandığını soyledi. Ersoy, Yayın Projeleri Değerlendirme Kurulu tarafından kararı alınan, yayım hazırlık calışmaları suren 5 kitap bulunduğunu, bu yıl basımlarının gercekleşeceğini, her yıl Kurtce basılacak kitap sayısının da artarak devam edeceğini kaydetti.
Ersoy, turizmle ilgili herkesin bakanı olduğunu, kendisinden herhangi bir seyahat acentesi grubu ve STK'nin randevu talebine her zaman olumlu karşılık verdiğini soyledi.
TURSAB'ın eski başkanının da bir dizi seyahat acentesi ile pandemi sırasında sorunları goruşmek icin randevu talep ettiğini, sektorun sorunlarını dinlediklerini, cozulebilecekleri cozduklerini anlatan Ersoy, "TURSAB ile benim başkanlığımda 9 toplantı gercekleştirildi. Bunun birincisine sayın başkan katıldı, 7 toplantıya katılmadı. Son toplantıda da yanımda oturuyordu. Gecen sene de aynı soruyu cevapladım." dedi.
Nevşehir'deki altın arama faaliyetleri kapsamında, Ozkonak Yeraltı Şehri'nin olumsuz etkilendiği, buranın Alan Başkanlığı sınırlarına dahil edilmesi talebinin, ilgili kanunun gectiği sırada iletilmesi nedeniyle karşılanamadığını soyleyen Ersoy, yeni bir talebin gelmesi halinde ilgili bakanlıklarla bu durumun değerlendirmeye alınabileceğini aktardı.
Bakan Ersoy, Vakıflar Genel Mudurluğu'nun burslarına ilişkin de "Yurt dışına giden Turkleri de duşunun. Bu oğrenciler, aile desteğinden butunuyle uzaktalar. Ne yemek yiyebileceği, ne de kalabileceği bir ortam var. Burslandırma kriterlerinde bu sebeple pozitif ayrıma tabi olmak zorundalar. Odenen burslardaki fark buradan kaynaklanmaktadır." diye konuştu.
Edirne'deki restorasyonlara da değinen Bakan Ersoy, Vakıflar Genel Mudurluğu ile Edirne Bolge Mudurluğu bunyesinde devam eden 20 restorasyon işinin bulunduğunu, bunlardan 5'inin 2020 yılı icerisinde tamamlandığını, kalan 15'inin restorasyon calışmalarının da 2021 yılında tamamlanacağını aktardı.
Ozel tiyatrolarla ilgili bir calışma grubu oluşturduklarının altını da cizen Ersoy, şunları kaydetti:
"Bu calışma grubuna Ankara Sanat Tiyatrosu'nun (AST) temsilcilerini de dahil ettik. Onların butun taleplerini de değerlendiriyoruz. Bu seneki yardım programında AST de yardım alan tiyatrolar arasında yer aldı. Odemesi de kendisine yapıldı. AST ile ilgili haberler cıkınca arkadaşlarımdan tiyatronun mal sahibi ile ilgili bir araştırma yapmalarını istedim. Mal sahibinin herhalde başka duşuncesi var, bize henuz donuş yapmadı. Bu durumu da takip ediyoruz. AST destek programlarımızda bundan sonra da yer alacak. Diğer ozel tiyatrolar gibi onlara da her turlu desteği veriyoruz. Ozel tiyatrolar, tarihinde hic olmadığı kadar Kultur ve Turizm Bakanlığı ile iletişim icindeler. Hic olmadığı kadar ciddi destek ve yardım alıyorlar. Hepsinin toplantıları da ozellikle benim başkanlığımda yapılıyor. Hepsinin dertlerini dinliyorum. Mevzuatlar cercevesinde, zorlayarak dahi onlara her turlu desteği vermeye devam ediyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı / İsmail Cimen