Fetullahcı Teror Orgutu'nde (FETO) sozde "kadim abi, irşatcı" olarak nitelendirilen ve hakkında "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbus" sucundan dava acılan Yusuf Bekmezci'nin yargılanmasına devam edildi.
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde gorulen duruşmaya, tutuklu sanık Bekmezci, cezaevinden Ses ve Goruntulu Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, avukatı duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşmada tanık H.T. gecmişte orgute ait evlerde kaldığını ve orgute ait bir gıda firmasında yoneticilik yaptığını belirtti, Bekmezci'nin orgute himmet, burs, kurban desteği sağlayan kişi olduğunu soyledi.
H.T. Bekmezci'yi orgutun sohbetlerinde tanıdığını ifade ederek, "Bekmezci bize orgute nasıl mutevelli olduğunu bahsederdi, elebaşı ile arasının iyi olduğunu anlatmıştı. Elebaşının yanına gidip geldiğini anlatırdı. Orgutun kurulmasına destek olan kişidir. Herkes boyle anlatırdı." dedi.
Tanık H.İ.C. ise 2009'da Ege Universitesini kazandığında orgutun evlerinde kaldığını belirterek, "Yurtlarda Bekmezci'nin sohbetine katıldım. Orgutun 1970'de nasıl kurulduğunu, yurtdışına nasıl gidildiğini, oğrenci evlerinde neler yapılması gerektiğini anlatırdı. Fetullah Gulen'in yanına gittiğini, Kazakistan'da okulların acılışına gittiğini anlatırdı. Orgut elebaşı ile evleri nasıl actıklarını anlatırdı." diye konuştu.
Tanık E.A. ise Bekmezci'nin ismini cok duyduğunu ifade ederek, "Orgut icerisinde değer verilen biri olduğunu biliyorum. Sohbetlerde din, ahlak uzerine bugune kadar yapılanları anlatırdı. Orgutteki ilk abilerden olduğunu, bu işin ucundan tuttuğunu duyuyordum hep." dedi.
Tanık H.S. Manisa'da 80'li yıllarda orgut ile tanıştığını, orgutun Deniz Kuvvetleri yapılanmasında gorev alan ilk insanlardan olduğunu soyledi.
Bekmezci'nin İzmir'de "danışman" gibi olduğunu ifade eden H.S, "Bir sorun olduğunda danışılan kişiydi. Abiler ustu, sıkıntıları cozen buyuk abi konumundaydı." ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti dinlenilmeyen tanıkların dinlenilmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Operasyon
İzmir Emniyet Mudurluğu Terorle Mucadele ekipleri, 20 Ocak'ta Ciğli ilcesindeki luks bir siteye yaptıkları operasyonda, orgutte sozde "kadim abi, irşatcı" olarak nitelendirilen FETO firarisi Yusuf Bekmezci ile ona bakıcılık ve korumalık yapan sozde orgut yoneticisi Mehmet Fatih Arslan'ı gozaltına almıştı. İzmir polisi, aynı operasyonda orgutun bir donem sozde "Karşıyaka eyalet imamı" olan Akif Sarı'yı da bir başka hucre evinde yakalamıştı.
Şuphelilerin ikamet ve araclarında, orgut mensuplarına verilmek uzere ayrı zarflara konulmuş 41 bin 466 dolar ile 66 bin 625 lira ve onemli orgutsel dokumanlar ele gecirilmişti.
Zanlılar, sevk edildikleri adliyede tutuklanmış, Bekmezci hakkında "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbus" sucundan dava acılmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meric Urer