Uluslararası yardım kuruluşları, Etiyopya'nın isyancıları yakalamak icin bir aydan fazla suredir kuşatma altında tuttuğu Tigray eyaletinin insani yardıma acılmasını istedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Multeciler Yuksek Komiseri Filippo Grandi, Twitter'dan yaptığı acıklamada, Etiyopya hukumetinin, askeri operasyondan olumsuz etkilenenlere yardım ulaştırma sozu verdiğine işaret ederek, bolgedeki multecilere ve ihtiyac sahiplerine erişimin buyuk onem ve ivedilik taşıdığını belirtti.
Norvec Multeci Konseyi Başkanı Jan Egeland da bolgeye erişimin halen buyuk olcekte kısıtlı olduğunu aktararak, bolge halkının daha fazla bekleyemeyeceğini ve yardım malzemelerinin dağıtılmak icin hazır beklediğini soyledi.
"TPLF tehdidi henuz bitmedi"
Addis Ababa hukumeti, isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesinin (TPLF) elinden alınan Tigray eyaletinin başkenti Mekelle'ye gecen hafta girmesinin ardından operasyonun son aşamasını tamamladığını duyurarak, sucluların tek tek yakalanarak adalet onune cıkarılacağını acıkladı.
AA muhabirine, ulkedeki operasyona ilişkin değerlendirmede bulunan Addis Ababa Universitesi Barış ve Guvenlik Calışmaları Enstitusu (IPSS) Direktoru Yonas Adaye Adeto, "TPLF tehdidi henuz bitmedi. TPLF, 35 yıldır ulke siyasetinin icinde. Bu tehdidi 24 saatte ya da bir gecede yok edemezsiniz." ifadesini kullandı.
Ordunun Mekelle'yi ele gecirmesi ve kontrolu sağlamasının "olumsuz barış" olarak adlandırılabileceğini ifade eden Adeto, "Ancak bu durum kalıcı barışa donuşebilir. Şimdi sucluların tek tek adalet karşısına cıkarılması gerekiyor." diye konuştu.
4 Kasım'da, bolgeyi yoneten isyancı TPLF'nin federal orduya yonelik saldırılarının ardından başlatılan operasyonda binlerce kişinin hayatını kaybettiği, 50 bine yakın kişinin Sudan'a sığındığı belirtiliyor.
TPLF, cok sayıda etnik grubun bir arada yaşadığı ve etnik kokene dayalı federalizmin benimsendiği ulkede, komunist Derg yonetiminin yıkılması sonrasında kurulan Etiyopya Halkları Devrimci Demokratik Cephesini (EPRDF) kullanarak 2018'e kadar ulke yonetiminde başat guc olmuştu.
Başbakan Abiy Ahmed'in 2019'da EPRDF'yi lağvederek kurduğu yeni partiye katılmayan TPLF, secimleri ertelediği icin Addis Ababa hukumetinin gayrimeşru olduğunu ileri surmuş, eylulde yerel yonetim secimlerini yapmış ve kazanmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tufan Aktaş