Buyuk Birlik Partisi (BBP) Sağlık İşlerinden Sorumlu Divan Uyesi Dr. Huseyin Uysal, yeni tip koronavirus (Kovid-19) aşısı calışmalarıyla ilgili "Uzulerek gormekteyiz ki aşıya karşı hicbir bilimsel neden olmadan cok az bir azınlık da olsa bir karşı duruş var. Oysa butun dunyada pandemileri aşıyla sondurebiliriz, aşı olmazsa bu pandemileri sondurmemiz imkansız. Normalleşmeye gecmemiz icin aşı olmalıyız." dedi.
Uysal, Ereğli ilcesine bağlı Guluc beldesinde bir otelde duzenlenen toplantıda, dunyanın Kovid-19 sureci nedeniyle karantinaya girdiğini, yaklaşık bir yıldır herkesin hayatının değiştiğini soyledi.
"Bu sure icerisinde maclar seyircisiz oynanmaya başlandı, olimpiyatlar, seyahatler, festivaller yapılmadı." diyen Uysal, "Duğunler, nikahlar az sayıda kişiyle yapıldı. Cenazelere katılamadık, eğitim hayatı değişti, teknoloji on plana cıktı. Ekonomide durgunluk, iş hayatı, esnaf, ciftcimiz en ağır şekilde etkilendi. Sosyal hayatımız alışkanlıklarımız değişti. Cevre ulkeleri ve dunyayı takip etmeye başladık." ifadesini kullandı.
Uysal, virusun sadece tıbbi boyutları ile değil urkutucu sorunları da beraberinde getirdiğine dikkati cekerek, şoyle konuştu:
"Ulkeler bu sorunlar yumağıyla karşı karşıya kaldı. Butun ulkelerin sağlık sistemleri de test edilmeye başlandı. Ulkemiz, bu konuda iyi bir sınav verdi ancak sağlıkta bazı hizmetlerde ozellikle kanser hizmetlerinde aksaklıklar oldu. Kalp ve damar hastalıkları da bu hizmetlerin kesintilerinden etkilendi. Kalp krizi geciren insanlarımızın belki de yarısı hastaneye başvurmadı. İnsanlarda korku ve panik yaratıldı. Hastane dışında kalanlar, alınmayanlar, sokakta tedavi gorenlere rastlamadık."
"Normalleşmeye gecmemiz icin aşı olmalıyız"
Pandemi surecinde gundemin aşı olduğunu ve bunun da tartışıldığını anımsatan Uysal, aşı calışmalarını dort gozle bekler hale geldiklerini soyledi.
Uysal şunları kaydetti:
"Maske taktık, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya başladık. Bunlara uymamızın nedeni bir gun umut halinde aşının geleceği gunu beklediğimiz icin. Bugun aşıya kavuşmak uzereyiz. Uzulerek gormekteyiz ki aşıya karşı hicbir bilimsel neden olmadan cok az bir azınlık da olsa bir karşı duruş var. Oysa butun dunyada pandemileri aşıyla sondurebiliriz, aşı olmazsa bu pandemileri sondurmemiz imkansız. Normalleşmeye gecmemiz icin aşı olmalıyız. Benim ulkem, benim Sağlık Bakanlığım hangi aşıyı getirirse getirsin ben aşı olacağım. Salgını onlemenin tek yolu aşı."
Sanayi kenti olan Zonguldak'ta hava kirliliğinin yanı sıra kronik rahatsızlığı bulunan kişi sayısının yuksek olduğunu vurgulayan Uysal, aşı takviminde Zonguldak bolgesinin de on planda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mustafa Kemal Bektaş