Adana'da FETO/PDY soruşturması kapsamında eski Ankara İl Jandarma Komutanı kurmay albay Cengiz Tarım'ın yargılandığı davaya devam edildi.
Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesinde gorulen duruşmaya, Fetullahcı Teror Orgutu soruşturması kapsamında mesleğinden ihrac edilen tutuklu sanık Tarım, bulunduğu cezaevinden Ses ve Goruntu Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Mahkemede sanık avukatı da hazır bulundu.
Duruşmada esas hakkındaki mutalaasını acıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın FETO'nun gizli haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu, FETO'nun sivil imamlarıyla operasyonel hatlar uzerinden haberleştiği, sanığın 15 Temmuz darbe girişiminde darbeciler tarafından hazırlanan sozde atama listesinde 411. sırada olduğu ve "Jandarma Genel Komutanlığı Genel Plan Prensipler Başkanı" olarak belirlendiğini aktararak, "Anayasa'yı ihlal" sucundan ağırlaştırılmış muebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
Savcı ayrıca, sanığın Ankara İl Jandarma Komutanı gorevindeyken MİT'e ait tırların durdurulması ve eyleminin planlanması ve uygulamaya gecirilmesi surecinde, MİT mensuplarını dinleyen ve tırları takip ederek tırlarla ilgili sahte ihbarı yapan orgut uyelerinin amiri konumunda bulunduğu, MİT mensupları hakkında talep edilen dinleme karar taleplerini imzaladığı dikkate alınarak "Devletin guvenliği veya ic veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve acıklama" sucundan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yonunde goruş sundu.
Hakkındaki iddialar hatırlatılarak savunması alınan sanık Cengiz Tarım, darbe girişimine katılmadığını ve FETO/PDY uyesi olmadığını soyledi.
FETO'nun gizli haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını iddia eden sanık, "Orgut mahrem imamlarıyla herhangi bir irtibatım yoktur. Ben operasyonel hat kullanmadım. Esas hakkındaki mutalaaya karşı ayrıntılı savunma yapmak icin sure talep ediyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim." ifadesini kullandı.
Mahkeme, sanığın uzerine atılı sucun vasıf ve mahiyetini dikkate alarak Cengiz Tarım'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, esas hakkındaki mutalaaya karşı savunma hazırlanması icin duruşmayı erteledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdulkerim S. B. Topaloğlu