Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Mustafa Gorur, korona virus vaka sayılarının arttığı Adana'da gereksiz yere test yaptırmak icin hastanelerin onunde kuyruk oluşturulmaması gerektiğini belirterek, "Her 7 semptomdan birini hafif de olsa gosteren, gereksiz yere yoğunluğu arttırma adına hastanelere gitmesin" dedi.
Son donemde Adana'da artan vakaların ardından kentte coğu kişi virus şuphesiyle hastanelere başvuru yapmaya devam ediyor. Kentteki devlet hastanelerinin onunde cok sayıda test yaptırmak onlarca metrelik kuyruk oluşturuyor. Bu durum ise hem sağlık calışanlarının hem de sağlık sisteminin uzerindeki yuku arttırıyor. Ayrıca semptomlardan birini hafif gosterip ancak virus olmayan vatandaşlar, kuyrukta bekleyip başka bir hastadan korona virus kapma tehlikesi yaşıyor.
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Mustafa Gorur, yaptığı acıklamada, 10 aydır surec icerisinde olduğunu ve son donemde vatandaşların tedbirlere cok fazla uymadığını ifade ederek, "Nisan ve Mayıs aylarında virusu cok net bilmediğimiz icin bu durumu daha cok onemsiyormuşuz. Şu anda maalesef dışarıdan gozlemlediğimiz ya da gelen hastalarımızdan oğrendiğimiz kadarıyla bu koruyucu onlemler, maske kullanımı ve sosyal mesafeye Nisan, Mayıs ayındaki kadar dikkat etmiyoruz. Bu durumda aslında oncelikle korkmamamız lazım. Şu şekilde korkmamak lazım. Ben 10 aydır bu surecin icerisindeyim. Dışarıda veya iceride tedavi hizmeti veren arkadaşlarımla genelde yan yanayım. Cerrahi maske kullanıyorum, bazen alanın yoğunluğuna gore cift maske kullanıyorum. Koruyucu ekipmanlarımıza dikkat ediyoruz. Ben henuz Covid-19 olmadım. Olan sağlık calışanlarımız var ama dikkat etmek gerek" diye konuştu.
"COK KOTU HİSSETMEDİKCE HASTANELERE GİTMEMEK GEREK"
Her 7 semptomdan birini hafif gosteren kişilerin hastaneye başvurmaması gerektiğini anlatan Mustafa Gorur, "Yoğunluğumuz cok fazla o nedenle insanların şuna dikkat etmesi lazım. Her 7 semptomdan birini hafif de olsa gosteren ya da benzer bulguları yaşayan kişi, 'Ben kovid-19 mu oldum. Hemen bir hastaneye gideyim test yaptırayım yada komşum pozitif bana kesin bulaşmıştır. Ben hastaneye gideyim. Test yaptırayım' demeye gerek yok. Biz sağlık calışanları olarak onceliğimiz hastalarımızı korumak. Acil servise gercekten semptomu olduğu icin ve muhtemelen Covid pozitif olarak gelmiş hastanın arkasında, sırada bu şekilde bekliyor olabilirsiniz. Bu henuz Covid olmadıysanız hatta o gun test yaptırıp negatif cıkıp, 3 gun sonra virus olma ihtimalinizi arttıran bir sebeptir. Dolayısıyla cok gerekmedikce, kendinizi cok kotu hissetmedikce hastanelere gelmemek lazım" ifadelerini kullandı.
"İŞ KONTROLDEN CIKARSA ULKE OLARAK ZARARA GİRERİZ"
Turkiye'nin sağlık sisteminin duzgun işlediğini ancak bunun da bir sınırının olduğunu aktaran Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Mustafa Gorur, daha sonra şunları kaydetti:
"Her bin kişiden 5 kişi servis veya yoğun bakım yatağı gerektiren hasta olsa bu binli rakam ne kadar cok artarsa hastanelere yatan insan sayısı da o kadar artacaktır. Biz hastanemizin buyuk bir kısmını pandemiye ayırmış vaziyetteyiz. Biz yatak acmaya, yatak artırımına ihtiyac dahilinde devam ediyoruz. Lutfen halkımız duzgun işleyen sağlık sistemimizin duzgun işlemeye devam etmesi icin onlemlere dikkat etsin. Sağlık sistemlerinin de bir sınırı olduğunu unutmasın. Tedbirlere uyum sağlandığı surece bu pandemideki pik kırılacaktır. Biz hastalarımıza yine her zamanki gibi gerekli sağlık hizmetini sunabilir hale geliriz. Ama iş kontrolden cıkarsa, vatandaşlar dikkat etmezlerse sağlık calışanlarımız ve kendileri zor durumda kalacak. Hatta ve hatta ulke olarak milli, maddi ve manevi zarara uğrayacağız. Gereksiz yere hicbir sebeple yoğunluğu arttırma adına hastanelere gitmememiz gerekir."
"ŞU AN YATAK PROBLEMİMİZ YOK"
Bazı basın yayın organlarında cıkan 'Adana'da boş yatak kalmadı' iddialarının da gerceği yansıtmadığını soyleyen Uzm. Dr. Gorur, "Surec anlık bir surec. Bugunku yoğunluğumuzla yarınki yoğunluğumuz bir olmayabiliyor. Bizim şu an yatak problemimiz yok. Yatak doluluk oranımız yuksek ama problemimiz yok. Şu anda bile arkadaşlarımız hastanemizde ekstra yoğun bakım yatakları, servis yatakları acıyor. Amacımız yoğun bakım ihtiyacı olan hicbir hastamızı acil serviste bekletmemek. Biz bunun icin var gucumuzle butun imkanlarımızla gerekli yatak artırımlarını yapıyoruz. Onlar mesafelerine, maskelerine, tedbirlerine dikkat ettikleri surece Adana'da sağlık sistemimiz, yatak sayımız, hekim ve hemşire sayımız da yeterlidir" ifadelerini kullandı.
-İHA-