FETO'nun 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında şehit Astsubay Omer Halisdemir'e, darbeci general Semih Terzi'yi oldurme emrini veren eski Ozel Kuvvetler Komutanı emekli Korgeneral Zekai Aksakallı, eski Korgeneral Metin İyidil'in de arasında bulunduğu 3 sanığın yargılandığı davada tanık olarak dinlendi.
FETO'nun darbe girişimine ilişkin 6 sanığın yargılandığı Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, 27 Nisan 2018'de karar verildi. Sanıklar eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil, eski EDOK Kurmay Başkanı Korgeneral Hamza Kocyiğit ve eski Harekat Eğitim ve Oğretim Daire Başkanı Tuğgeneral Lutfi İhsan Yanıkoğlu'na, 'anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbus' sucundan ağırlaştırılmış muebbet hapis cezası verildi. Sanıklardan donemin EDOK Okullar Komutanı eski Korgeneral Abdullah Barutcu, donemin Muharebe Geliştirme Başkanı eski Tuğgeneral Mehmet Topcu ve gozlem subayı Ersal Duman ise beraat itti. Ankara Bolge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 20'nci Ceza Dairesi, İyidil hakkındaki ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasını kaldırarak sanığın beraatına hukmetti. Daire, diğer sanıklar hakkında verilen kararı ise hukuka uygun bularak onadı.
YARGITAY KARARI BOZARAK 'YENİDEN YARGILANSIN' DEDİKarar sonrası tahliye edilen İyidil, yapılan itiraz uzerine tekrar tutuklandı. Temyiz başvurusu uzerine Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, İstinaf Mahkemesi'nin kararını bozarak, İyidil'in 'darbeye yardım' sucundan tekrar yargılanmasına hukmetti. İyidil'in tutukluluk halinin devamına karar veren Yargıtay, sanık Hamza Kocyiğit'in de 'darbeye yardım' sucundan yargılanması gerektiğine hukmederek, sanığa verilen ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasını bozdu. Sanık Abdullah Barutcu hakkındaki beraat kararını da bozan Yargıtay, diğer 3 sanık icin verilen kararı onadı.3 SANIĞIN YARGILANMASINA DEVAM EDİLDİYargıtay'ın bozmasının ardından tutuklu sanıklar Metin İyidil, Hamza Kocyiğit ile tutuksuz sanık Abdullah Barutcu'nun 'anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbuse yardım' suclamasıyla yargılanmasına, Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın bugunku celsesinde sanık Abdullah Barutcu'nun avukatının tanık olarak gosterdiği donemin OKK Komutanı Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı dinlendi. Aksakallı, sanık Abdullah Barutcu icin "FETO'cu olmadığı kanaatindeyim" diyerek, "Olay gecesi beni kacırmaya calışmışlardı. Oradan kurtulunca saat 22.40 sıralarında ikinci bir arac istedim. Arac, Spor Okulu nizamiyesine geldi. Ancak FETO'culer orayı tuttukları icin iceri almadılar. Koruma Astsubayım 'kırın girin' dedi. Zaman gecince Emir Astsubayım ile oraya yurumeye başladık. O sırada taarruz helikopterleriyle saldırı başladı. Korumalarımdan birisinin bacağı koptu, Emir Astsubayım yaralandı. 23.40'ta Barutcu Paşa beni aradı. Ben de olayları kısaca anlattım. Kendi guvenliğine dikkat etmesine, aynı şeylerin başına gelebileceğini ifade ettim. Bunları soylememin sebebi benden onceki Ozel Kuvvetler Komutanı olmasıydı. Barutcu Paşa'yı 1995'ten beri tanıyorum. Benim Tabur Komutanlığımı yaptı, Ozel Kuvvetler Komutanlığımı yaptı, terorle mucadelede birlikte bulunduk. FETO ile bağlantısı olduğuna dair hicbir emare, hicbir kanaatim yoktur" ifadelerini kullandı.'DARBE GECESİ SİLOPİ KARARGAHI İŞGAL ALTINDAYDI'Tanık Aksakallı, sanık Metin İyidil'in avukatı Abdullah Kaya'nın "Gayri nizami harpte harekat nereden en iyi şekilde sevk ve idare edilir?" sorusuna, "Komutan muharebeyi en iyi şekilde sevk ve idare edeceği yerde bulunur. Bu, birliklere gore farklılık arz eder. Muharip birliklerle diğer birlikler yani okulları farklı tutmak lazım. Mesela; o gece Ozel Kuvvetler Komutanlığı'nın Irak, Suriye, Diyarbakır, Silopi, İskenderun gibi butun Turkiye sathında birlikleri vardı. Bu birliklerin bir kısmını darbe icin Ankara'ya sevk etmeye calışıyorlardı. Silopi Karargahı işgal altındaydı. Hem yurt ici hem yurt dışı yere mudahale etme zorunluluğu vardı. Mesela Irak'taki komutanımızı Silopi'deki Karargaha getirdim. Onemli olan komutanın her tarafa nufuz etmesidir, bulunduğu yer onemli değildir" diye cevap verdi.Duruşma diğer tanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ozkan ARSLAN