Yoğun bakımdaki hastalara umut olmak icin plazma bağışında bulunmaya başladılar
Turk Kızılay Karabuk Şubesi Başkanı Dursun Yeşiloğlu'ndan plazma uyarısı
KARABUK - Karabuk'te korona virusu (Covid-19) atlatan vatandaşlar immun plazma bağışını Kızılay Kan Merkezi'nde vermeye başladı.
Korona virus salgınında ağır durumdaki hastaların bağışıklık sistemi icin gerekli olan ve icerisinde viruse karşı antikor barındıran immun plazma bağışı Karabuk'te alınmaya başladı. Duyurunun yapılmasının ardından korona virusu atlatan vatandaşlar 28 gunun ardından plazma bağışında bulunmak icin Kızılay Kan Merkezi'ne başvuru yapıyor. Yaklaşık 45 ila 60 dakika arasında suren işlemde gunde 10 kişi bağış yapabiliyor.
Eylul ayında korona virus testi pozitif cıkan ve tedavinin ardından sağlığına kavuşan 31 yaşındaki Sefa Durmuş Karabuk Kızılay Kan Merkezi'ne gelerek plazma bağışlarının alınmaya başlandığı ilk gunun bağışcılarından biri oldu. Vatandaşların duyarlı olmasını isteyen Durmuş, "9 Eylul tarihinde pozitif olduğumu oğrenmiştim. 19 Eylul'de tekrar negatife dondum. Hissettiğim ağrım yoktu. Sadece pozitif olduğumu test sonuclarından oğrendim. Fazla bir şeyim yoktu ama genel olarak vucutta halsizlik vardı. 28 gun gectiği takdirde de verilmesi iyi olur dediler. Onun icin geldim plazma başında bulunuyorum. Yoğun bakımdaki yoğunluktan dolayı vatandaşımızın duyarlı olmasını istiyorum. Gelip bağışta bulunurlarsa sevinirim. Kendilerine şifa olacağını duşunuyorum. Esirgemesinler kendilerini" dedi.
Artık plazma bağışı icin başka şehirlere gitmeye gerek olmadığını belirten Durmuş, "Gecen hafta Kızılay'a muracaatımda kan bağışının sadece Zonguldak'a yapıldığı belirtiliyordu. Bugun burada başlatılan plazma tedavisi ile alakalı kan bağışını burada başladıklarını duyurdular. Ben gonullu olarak bağışa geldim. Vatandaşlarımızın aynı şekilde Zonguldak'a ya da başka illere kendilerini yormadan direkt Karabuk'te Kızılay Kan Merkezi'ne gelerek bağış yapabilirler. Turkiye genelinde yaşanan korona sıkıntısı Karabuk'te de yaşamakta. Kendilerini kan bağışında bulunmalarına davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Karabuk Kızılay Kan Merkezi'nde immun plazma bağışı alındığını ifade eden Karabuk Kızılay Şube Başkanı Dursun Yeşiloğlu, "Plazma başvuruları randevu usulu ile Zonguldak uzerinden yapılıyordu. Calışmalar sonucunda dun akşam makinemiz geldi. Bugun de kurulumu yapıldı ve aynı gun plazma almaya başladık. Plazma Covid-19 ile ilgili bir tedavi sureci. Ben Karabuk'te Covid-19 gecirmiş, durumu iyi olan kişilerden, şu anda yoğun bakımdan yatan hastalara faydalı olmak isteyenler icin bağışlarınızı Karabuk Kan Merkezi'ne davet ediyorum. Covid-19 gecirmiş ve tedavi olduktan sonra 28 gun icerisinde kendini iyi hisseden hastalarımız verebilir. Belirli şartları var. Randevu alırken bu şartları birebir kan merkezimizin yetkilileri ile sorulan sorulardan oğrenebiliyorlar. Bu sorulardan gecen, hasta olmayan plazma verebilecek durumda olan bağışcılarımız 28 gun ile 60 gun arasında plazma verebiliyor. Bu sure gecerse plazma veremiyorlar. Onun icin negatife dondukten sonra 28 gun icerisinde merkezimize başvurup kendine ise diyorlarsa plazma başında bulunabiliyorlar" şeklinde konuştu.