Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) işgal altındaki Filistin topraklarında yer alan yerleşim birimlerinde uretilen bazı urunleri satın almak icin anlaşma imzaladığı belirtildi.
The Jerusalem Post gazetesinin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Şomron (Samira) Bolge Konseyi'nin acıklamasına dayandırdığı habere gore İsrail şarap, zeytinyağı, bal ve tahin ureten yerleşim yerlerinde kurulu şirketlerin urunlerini, BAE'ye ihrac etmek icin Dubai dağıtım şirketi FAM Holding ile bir anlaşma imzaladı.
Soz konusu anlaşma BAE tarafından FAM Holding Yonetim Kurulu Başkanı Faysal Ali Musa ile Şomron Bolge Konseyi Başkanı Yossi Dagan tarafından Dubai'de imzalandı.
Dagan, "Tarih yazıyoruz. Yerleşim birimlerindeki en iyi şirketler ile FAM Holding arasında ekonomi alanında yeni bir sayfa acıyoruz. Şirketlerin duruşlarından mutluyum." dedi.
Dagan, "temsilcisi olduğu Samira bolgesinin İsrail devletinin merkezinde bulunduğunu" ifade etti.
Bunun hayal bile edemeyeceği bir durum olduğuna işaret eden Musa, "Biri daha once boyle bir şeyin olabilme ihtimalini sorsaydı, 'hayır' derdim." diye konuştu.
Musa, bugun başardıklarının buyuk bir hedef olduğunu soyledi.
"Dunyaya gercek iş adamları olduğumuzu, kardeş olduğumuzu, gercek dost olduğumuzu soyluyoruz." diyen Musa, Yossi Dagan'a kendilerine kapılar actığı icin teşekkur etti.
İsrail, 15 Eylul'de Beyaz Saray'da BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı. Normalleşme anlaşmasından bu yana BAE ile İsrailli şirketler arasında ceşitli anlaşmaların ve sozleşmelerin imzalandığına ilişkin sık sık acıklamalar yapılıyor.
Uluslararası hukuka gore, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tum Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.
Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi, Aralık 2016'da aldığı 2334 sayılı kararla, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında tum yerleşim faaliyetlerini derhal durdurmasını talep etmişti. Kararda, hicbir ulkenin İsrail'e ozellikle de yerleşim faaliyetlerinde kullanılmak uzere herhangi bir yardım sağlamaması gerektiği belirtilmişti.
Arap Birliği kararları, yerleşim birimlerinin urunleriyle iş yapmayı yasaklıyor ve uluslararası meşru kararlar ise bunların yasadışı olduğunu ve uluslararası kanunları ihlal ettiğini onaylıyor.
Avrupa Birliği de dahil olmak uzere dunyada pek cok ulke Yahudi yerleşim birimlerinden ithal edilen urunler icin İsrail urunu olarak nitelendirmeyi reddediyor ve tuketiciyi, acıkca anlayabileceği şekilde uretim yerine ilişkin bilgilendiriyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı