Nepal, Dunya'nın en yuksek zirvesi Everest Dağı'nın yeni yapılan olcumlerde 73 santim daha uzun olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Asian News International'ın (ANI) haberine gore, Nepal Dışişleri Bakanı Pradeep Kumar Gyawali, olcumu yapılan Everest Dağı'nın yeni yuksekliğinin 8 bin 848 metre 86 santim olduğunu duyurdu.
Gyawali, Everest Dağı'nın en son yapılan olcumlerden 73 santim daha uzun olduğunun tespit edildiğini belirtti.
Cin keşif ekibi, 7 Mayıs'ta zirveye ulaşmıştı
Everest Dağı'nın yuksekliğini hassas şekilde olcmek icin yola cıkan Cin keşif ekibi, 7 Mayıs'ta zirveye ulaşmıştı.
Ekibin, zirvede uydulardan gelen Kuresel Konumlama Sistemi (GPS) sinyalleri ile yerde ozgul ağırlık olcen gravimetre gibi alet ve cihazlar yardımıyla dağın en yuksek noktasındaki yuksekliğin hassas olcumunu yapmaya calışacağı belirtilmişti.
Onceden 2 kere irtifa olcumu yapılmıştı
Cin, daha once 1975 ve 2005'te zirvenin hassas irtifa olcumunu yapmak icin Everest'e keşif grupları yollamıştı.
O donemde dağın yuksekliği sırasıyla 8 bin 844 metre 43 santim ve 8 bin 848 metre 13 santim olarak olculmuştu.
Cin, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle 12 Mart'ta Everest Dağı'na kendi sınırından yapılan tırmanışları durdurduğunu duyurmuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nuri Aydın