Erzurum'un Uzundere ilcesinde yaşayan 67 yaşındaki bıcak ustası Ahmet Aldemir, 50 yıldır atolyeye cevirdiği bahcesinde bıcak yaparak gecimini sağlıyor.
İlcenin Balıklı Mahallesi'nde yaşayan 3 cocuk babası Aldemir, cocukluğundan beri ilgi duyduğu ve eski ustalardan oğrendiği bıcakcılık mesleğini geliştirmek icin yıllar once evinin bahcesindeki bir alanı atolyeye cevirdi.

İl dışından siparişle getirdiği celik demirlere 50 yıldır koruğun başında şekil veren Aldemir, uzun omurlu ve daha sağlam olması icin kasaplardan aldığı hayvan boynuzlarını belli işlemlerden gecirip urettiği bıcaklarda sap olarak kullanıyor.
Aldemir, gelişen teknolojiye rağmen alın teri dokerek hem mesleğini yaşatıyor hem de ciftciliğin yanı sıra urettiği bıcakları satarak ailesini gecindiriyor.
Ahmet Aldemir, AA muhabirine yaptığı acıklamada, bıcak ustalığını buyuklerinden oğrendiğini belirterek, "Eskiden cok iyi bıcak ustaları vardı, vefat ettiler. Bu işe yeteneğim vardı, zayi etmek istemedim. İnsanlara faydam olsun diye cocukluğumdan beri bıcak yapmayı hic bırakmadım." dedi.
Zamanla kendini geliştirip ustalaştığını aktaran Aldemir, yaptığı bıcakların celiğini Bursa'dan sipariş ettiğini ifade etti.
Boynuzdan yapılan bıcak sapı uzun omurlu ve hafif oluyor
Bıcağın yanı sıra sapının da onemli olduğunu vurgulayan Aldemir, hayvan boynuzunun hafif ve dayanıklı olduğuna dikkat cekti.
Aldemir, sozlerini şoyle surdurdu:
"Civar mahallede ve ilcelerde kasaplar beni tanıyor. Hayvan boynuzlarını bana yollarlar ya da gider alırım. Vatandaşlar da hayvan kestiğinde boynuzları bana getirir. Zaten iyi bir bıcak sapı icin boynuzunu en az 6 ay veya 1 yıl kurutuyorum. Ağactan da bıcak sapı yapılır ama rutubet aldığında sap kendini sıkar ve bırakır. Hayvan boynuzundan yapılan sap ise rutubetten, sıcaktan ya da soğuktan etkilenmez, daha sağlam, uzun omurlu ve hafif olur."
Bu işi ciftciliğin yanı sıra hem hobi olarak hem de aile butcesine katkı amacıyla yaptığını ifade eden Aldemir, sattığı bıcakları alanların memnun olduğunu dile getirdi.
Aldemir, ozellikle kış mevsiminde her gun atolyesinde bıcak yaptığını belirterek, "Vatandaş memnun, oldukca sipariş fazla geliyor. Emeğimin karşılığını alıyorum. Talep cok yetiştiremiyorum. Cırak ve usta yetiştirmek istiyorum ama pek bulamıyorum. Bir bıcak yapımı yaklaşık 1 gunumu alıyor, ortalama 100 liraya satıyorum. Yaptığım her bıcağa garanti veriyorum. Kimin yeteneği varsa zayi etmesin, insanlar faydalanasın." diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden Feramuz Celik de yıllar once Aldemir'den sapı koc ve keci boynuzundan yapılmış bıcak aldığını belirterek, "Ustamızın yaptığı bıcaktan cok memnunuz, 10 yıldır evde kullanıyoruz. Bıcağımı biletmek icin getirdim. Boynuz saplı bıcak yapmak cok eziyetli iş. Zaten Ahmet ustayı civar ilceler ve illerde herkes tanır, ona bıcak yaptırmak icin buraya gelirler." ifadesini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İlhami Erkılıc