Turkcell Genel Muduru Murat Erkan, gelecek yıl icin stratejilerinin cok net olduğunu ve dijital servislerde buyuyeceklerini belirterek, "Onumuzdeki donemde de Turkiye'nin dijital donuşumune oncu olmaya devam ederken, pandemi surecinde daha da onem kazanan uzaktan calışma, uzaktan eğitim, online alışveriş, online eğlence ve teletıp alanlarına yonelik yenilikci urun ve hizmetler sunmayı surdureceğiz." dedi.
Murat Erkan, "İş Dunyası Soyleşileri" kapsamında AA muhabirine yeni tip koronavirus (Kovid-19) ile mucadele edilen 2020'de sektorde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, gelecek yıldan beklentilerini paylaştı.
Pandemi surecinin, gelecekte gundelik hayata girmesi beklenen pek cok teknolojik yeniliği 5-10 yıl one cektiğini anlatan Erkan, şirketlerin dijital donuşumunun de hızlandığını soyledi.
Erkan, bu donemde teknolojinin yanı sıra telekom sektorunun de ne kadar kritik ve stratejik olduğunun anlaşıldığını vurgulayarak, "Lojistikten sağlığa, enerjiden perakendeye ve eğitime kadar butun sektorler bir anda uzaktan eğitim, uzaktan calışma, uzaktan sağlık, uzaktan eğlence ve oyun gibi cok konuşulan kavramlarla karşı karşıya kaldı. Teknolojik ihtiyaclar cok net ortaya cıktı. Bu nedenle ben bugun Turkcell'de aktif olarak kullandığımız yapay zeka, nesnelerin interneti, 5G gibi teknolojilerin yakın donemde daha da yaygınlaşacağını duşunuyorum." diye konuştu.
Finans sektorunde de pandeminin ardından ciddi bir dijital donuşum gercekleştiğine işaret eden Erkan, Turkcell'in bu konulara hazır yakalandığını, onceden calışılması halinde bu tur krizlerin faydaya cevrilebildiğini kaydetti:
Erkan, yakın gelecekte telekom sektorunun muşterisine sadece konuşma ve internet hizmeti sunan bir yapıdan cıkarak daha geniş kapsamlı hizmet veren bir sektore donuşeceği ongorusunde bulunarak, şunları ifade etti:
"Turkcell olarak bu noktada sektorumuze ornek oluşturan bir şirket konumundayız. Bugun sunduğumuz dijital servislerden techfin cozumlerimize kadar pek cok farklı alanda muşterilerimizin hayatlarına dokunuyoruz. Pandemi doneminde, 'TV+ Ready' teknolojimiz, BiP Meet adını verdiğimiz coklu goruntulu goruşme platformumuz ve Lifebox Transfer dosya paylaşımı uygulamamıza ilişkin calışmalar yaptık. İnsanların evlerinden kaliteli ve hızlı bağlantıya ihtiyac duydukları bu donemde, fiber hızında kablosuz erişim teknolojisi sunduğumuz Superbox urunumuz talep patlaması yaşadı. Onumuzdeki donemde de Turkiye'nin dijital donuşumune oncu olmaya devam ederken, pandemi surecinde daha da onem kazanan uzaktan calışma, uzaktan eğitim, online alışveriş, online eğlence ve teletıp alanlarına yonelik yenilikci urun ve hizmetler sunmayı surdureceğiz."
"Veri merkezlerimizin kapasitesi 40 bin metrekareye ulaşacak"
Murat Erkan, Turkiye'nin verisinin Turkiye'de kalmasının kritik onem taşıdığını belirterek, pandemi oncesi, teknoloji ve telekomunikasyon sektorune de sıcrayan ticaret savaşlarının temelinde veri guvenliği ve verinin nasıl kullanıldığının olduğunu soyledi.
Turkcell'in "Turkiye'nin verisi Turkiye'de kalmalı" sloganını anımsatan Erkan, şunları kaydetti:
"ABD'de dışişleri bakanı 'Bizim verilerimiz Cin teknolojileri ile guvende değil' acıklamasını yaptı. Peki bizim verilerimiz nasıl ve hangi teknoloji ile guvende? Bu noktada yerli ve milli teknolojiler, verilerin ulke icinde kalması herkes icin cok onemli. Bu bizim 4-5 yıldır soylediğimiz bir konu. Buna inanarak da Turkiye'nin hem yerlilik hem de teknolojik anlamında en buyuk veri merkezlerini inşa ettik. Dorduncusunu de cok yakında acacağız. Kapasitemiz de her biri 10 bin metrekareden toplamda 40 bin metrekareye ulaşmış olacak. Bu bir ongorunun eseri, işin bu noktaya vuracağını ongorduğumuz icin bu calışmaları yaptık. Bugun gencinden yaşlısına kadar herkes biliyor ki veri cok onemli. Bu verileri kullanarak her turlu ticari, ekonomik ve siyasi aksiyonlar alınabiliyor. Bizim verimize sahip cıkmamız lazım. Bu yonde de atılımları cok destekliyorum, cunku inandığımız bir konu."
Erkan, veri guvenliğinin ticari acıdan da onemli olduğuna dikkati cekerek, "Ulke verileri kullanılarak bizi zor durumda bırakabilirler. Buradan oluşan faydayı ulkede tutmak yerine, tamamen dışa kaydırmak gibi bir risk var ki bu da ticari olarak bizi handikaplı bir duruma sokar." ifadelerini kullandı.
Turkcell'in yeni urunleri hızla hayata gecirmesinde veri merkezlerinin etkili olduğunu anlatan Erkan, bu anlamda cok ciddi yatırımlar yaptıklarını, yerli dijital servislerin ihracatına da başladıklarını dile getirdi.
"Turkcell'in hedefleri değişmedi, TVF tarafından da desteklenir hale geldi"
Turkcell Genel Muduru Erkan, Turkiye Varlık Fonu'nun Turkcell hisselerini devralmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, şunları soyledi:
"TVF, Turkcell'e yatırım yapmak zorunda değildi, cunku Turkcell bir kamu şirketi değildi. Turkiye'den global değerler cıkarmak uzerine bir misyonu olan TVF'nin Turkcell'deki mevcudiyeti de Turkcell'in hedeflerine inanmasının bir sonucu. Dunyadaki bircok varlık fonu şirketi de bunu yapıyor ve potansiyeli yuksek şirketlere yatırım gercekleştiriyor. Buradaki amac şirketleri kamulaştırmak ya da batan bir şirketi kurtarmak değil, Turkcell zaten hem finansal hem de operasyonel olarak cok guclu bir pozisyonda. Dolayısıyla TVF yatırımını şoyle okumak lazım, finansal ve operasyonel olarak guclu bir şirketin yonetim yapısını sadeleştirerek buradaki hızlanmayı sağlayacak aksiyonlar almasını sağlamak... Turkcell'in sermaye ve hisse yapısını yatırımcı olan herkes cok karmaşık buluyordu. Ben bile şirketin ust duzey yoneticisi olarak sahiplik yapısını anlatmakta zorluk cekiyordum. Şimdi cok basit bir yapıyla geldik. Dolayısıyla Turkcell'in bundan sonra atakları, yatırımları, global bir marka olma ve kuresel markalar cıkarma konusundaki gidişatı daha fazla hızlanacaktır. Bunun da once ulkeye sonra da paydaşlara ve hissedarlara pozitif katkısı olacaktır."
Yeni donemde Turkcell'in hedeflerinin değişmediğini, tam tersine bu hedeflerin TVF tarafından da desteklenir hale geldiğini vurgulayan Erkan, şirketin yonetim takımı olarak hedefler doğrultusunda calışmalarına aralıksız devam edeceklerini belirtti.
"Yeni nesil dijital odeme cozumleri de buyuk fırsatlar barındırıyor"
Murat Erkan, Turkcell'in gelecek donem hedeflerinden bahsederek, "Bizim stratejilerimiz cok net. Dijital servislerde buyuyeceğiz, dijital servislerimizin ihracatını hızlandıracağız. Uc stratejik odak alanımız olan tech-fin, dijital iş cozumleri ve dijital servislerde şimdiye kadar epey mesafe kaydetmiş olmamız 2021 hedefleri icin bize buyuk bir avantaj sağlıyor." dedi.
Dijital finansta ve fintech işlerinde de duzenlemelerin yavaş yavaş oturduğunu belirten Erkan, bu alanlarda da hızlanacaklarını bildirdi.
Erkan, pandemi surecinin yarattığı zorlukların 2021'de gittikce uzaklaşacağını ongorduklerini aktararak, şoyle devam etti:
"İkinci yarıda tahmin ediyorum pandemiden ziyade ulkemizin buyumesini konuşacağız. Bunu yapacak nokta da şirketler... Şirketlerin dijital donuşumu de 2021'de hızlanacak. Bu hızlanma da dijital iş cozumlerimizde bize ciddi fayda sağlayacak. Uluslararası tarafta yatırımlarımızın olduğu ulkelerde de 2021'de benzer şekilde pandemi etkilerinin azalıp, işlerin daha da hızlanacağını duşunuyorum. Yeni nesil dijital odeme cozumleri buyuk fırsatlar barındırıyor. Yaşadığımız hızlı dijitalleşme donuşumu aynı zamanda siber guvenlik konusunda bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu alan da hem bireylere hem kurumlara sunacağımız yeni cozumlerle katkı sağlamaya devam edeceğiz."
Gelecek yıl muşteri odaklarının da değişmeyeceğine değinen Erkan, her yıl 1 milyon muşteri kazanma hedefleri doğrultusunda motivasyonlarını koruyacaklarını vurguladı.
"Uluslararası operasyonlarımızdan memnunuz"
Turkcell Genel Muduru Murat Erkan, pandeminin butun ulkeleri etkilediğini, Ukrayna, Kıbrıs ve Belarus operasyonlarının da ilk zamanlarda bundan payını aldığını ifade etti.
İştiraklerinden en buyuğunun Ukrayna'da olduğunu, bu ulke ekonomisinin pandemiden etkilense de son 1 yıldır yapılan anlaşmalarla iyiye gittiğini belirten Erkan, Belarusta ise zor bir secim doneminin ardından geciş sureci yaşandığını, yine de Belarus'a inandıklarını ve buraya yatırım yapmaya devam edeceklerini anlattı.
Erkan, baktıklarında Kıbrıs'ın kağıt uzerinde en zor operasyon yeri olduğunu aktararak, "Ulke ekonomisinde oğrenci ve turist ana lokomotif konumunda. Bu yıl pandemiden oturu ne turist ne de oğrenci geldi. Bu da zorladı tabii ama buna rağmen Kıbrıs operasyonlarımız mevcut koşullara gore sureci iyi yuruttu." dedi.
Uluslararası operasyonlarından memnun olduklarını dile getiren Erkan, "3. ceyrekte Ukrayna, Belarus ve KKTC operasyonlarımızdan elde ettiğimiz gelirler, gecen yılın aynı donemine gore yuzde 25,3 artışla 658 milyon liraya yukseldi. Bu hızlı buyumede, Turkcell'in guclu iş modeli ve etkin bilanco yonetimi etkili oldu." şeklinde konuşmasını tamamladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Belgin Yakışan Mutlu