Bursa'da 70 ulkeden 230, Turkiye'den 260 oğrencisi bulunan Uluslararası Murad Hudavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi, ulusal ve uluslararası olcekte aldığı sertifikalarla eğitim faaliyetini surduruyor.
Binası Osmangazi Belediyesince inşa edilen okul, 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Oğretimi Genel Mudurluğune bağlı olarak faaliyetine başladı. Kuruluşundan itibaren yonetimde Avrupa Kalite Vakfı (EFQM) modelini benimseyen okul, 20 Ekim'de Uluslararası Bakalorya Organizasyonundan "IB DP Dunya Okulu" olma yetki belgesini aldı. Lise, 20 Kasım'da da Turkiye Kalite Derneği (KalDer) Bursa Şubesince "Mukemmellik Başarı Odulu"ne layık goruldu.

Okul muduru Mehmet Turkmen, AA muhabirine, lisenin ilk mezunlarını gecen yıl verdiğini soyledi.
Oğrencilerin, tıp fakultesinden diş hekimliğine, muhendisliklerden yonetim bilimlerine ve ilahiyat fakultelerine kadar geniş bir yelpazede yuksekoğretim programlarına yerleştirildiğini belirten Turkmen, şoyle devam etti:
"Kovid-19 salgını doneminde de okulumuzun marka değerini yukarılara taşıyabilmek adına calışmalarımızı surduruyoruz. Bu surecte EFQM Mukemmellik Modeli konusunda ciddi calışmalar yapıyoruz. Bu calışma birkac yıldır suruyor. Bu kalite modeli, sonucları gormek istediği ve biz de ilk mezunlarımızı yeni verdiğimiz icin bu yıl muracaat ettik. Aslında mukemmellik modeli kapsayıcı, bir modeli ifade ediyor. Nasıl yapacağımıza karar veriyoruz. Kalite modeli, yontemler ve geri bildirimlerle ilgili bize kılavuzluk ediyor."
Turkmen, salgının zirve yaptığı mart, nisan aylarında raporlama ve başvuru surecini tamamladıklarını aktardı. Bu konuda oğretmenlerin ve paydaşların ciddi katkılarının olduğunu vurgulayan Turkmen, şu bilgileri paylaştı:
"Okulumuz ilk muracaatında Mukemmellik Başarı Odulu aldı. Bu, marka değerimizi artırma acısından mukemmel bir başlangıc oldu. Mukemmellik bir yolculuk. Bu alanda calışmalarımız hem ulusal hem de uluslararası alanda devam edecek. Bu surec bizi daha da değiştirecek ve geliştirecek. Ozetle, Din Oğretimi Genel Mudurluğunun vizyon belgesinden ve Bakanlığımızın 2023 Vizyon Belgesi'nden alınan amac ifadelerinin modele yatırılıp bu model uzerinden raporlanması diyebiliriz. Bize kimse ne yapacağımızı soylemiyor, ne yapacağımız okulumuzun kuruluş amacında ve Bakanlığımızın hedeflerinde var. Biz o hedefleri aldık, nasıl planladığımızı, nasıl olctuğumuzu ve sonuclar uzerinden nasıl iyileştirdiğimizi model uzerinden raporladık. Yerelde aldığımız bu odulu ulusala taşımayı planlıyoruz. Ulusalda da bir raporlama olacak ve oradan aldığımız iyileştirme raporuyla biz bunu uluslararasına yani Avrupa Kalite Vakfına taşımaya gayret edeceğiz. Bu konuda Din Oğretimi Genel Mudurluğumuz ve İl Milli Eğitim Mudurluğumuz teşvik ediyor ve destekliyor. Bu, markalaşmamız acısından onemli. Yaklaşık 3 yıllık bir surec ongoruyoruz cunku geri bildirim raporları bize bazı iyileştirmeler getirecek."
"Avrupa Kalite Vakfının iki yıl icinde kapısını calmayı duşunuyoruz"
Turkmen, Uluslararası Bakalorya Organizasyonundan aldıkları "IB DP Dunya Okulu" yetki belgesi hakkında da bilgi verdi.
Yaklaşık 160 ulkede uygulanan IB diploma programı kapsamında mezun olan oğrencilerin dunyadaki universitelere denklik şartı aramaksızın direkt gidebildiğine dikkati ceken Turkmen, "Diploma programı şu anda Turkiye'de 70'i ozel okul ve kolej, 6'sı da devlet okulu olmak uzere 76 okulda uygulanıyor." dedi.
Hazırlık sınıfı olmadan İngilizceyi donem icinde uyguladıklarını bildiren Turkmen, Mukemmellik Modeli'nin, yonetim bakımından kriterleri ortaya koyan bir surec olduğunu aktardı.
Mehmet Turkmen, sozlerini şoyle tamamladı:
"IB programı, dunyada mustakil diploma verebilen tek program. Okulun nasıl yonetildiğini EFQM uzerinden, oğretim yontemleri acısından alternatif neler oğretildiğini de IBDP uzerinden rahatlıkla dunyaya ifade edebilecek bir noktaya geldi okulumuz. Bu bizim acımızdan onumuzdeki donem icin mukemmel bir fırsat oldu. Avrupa Kalite Vakfının iki yıl icinde kapısını calmayı duşunuyoruz. 'Biz de varız, bu modelde iddialıyız' diyebilmeyi arzu ediyoruz. IB diploma programıyla ilgili de artık diploma verebilecek sertifikayı aldık. İlk mezunlarımızı iki yıl sonra vereceğiz. İki yıl sonra dil bilen, kendi kultur ve medeniyetini bilen ama dunyadaki farklılıkları bilen bir oğrenci grubu yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Bu iki kazanım bizim acımızdan onumuzdeki iki veya uc yılın gundemini belirleyecek. Bu kazanımlarla okulumuz bir ust lige cıkmış oldu. O ligde de herkesin ilgisini ve desteğini bekliyoruz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cem Şan