Konya'da yaşayan ve bugune kadar bircok sporcunun yetişmesine katkıda bulunan 61 yaşındaki eski antrenor İsmet Karababa, 1983 yılında Dunya Fair Play Baron Coubertin Buyuk Odulu alan ilk Turk olmanın gururunu yaşıyor.
Konya 1. Amator Kume'de, 38 yıl once oynanan macta kaleciliğini yaptığı Derbentspor'un kume duşmesi pahasına hakemin tereddut ettiği pozisyonda gol kararını doğrulayıp Dunya Fair Play Odulu'ne layık gorulen ilk Turk sporcu olan İsmet Karababa, 1983 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te duzenlenen torenle bu odulu alarak adını tarihe yazdırdı.

Anne ve babası okuma yazma bilmeyen Karababa'nın, Dunya Fair Play Odulu'ne giden yolu, aslında ilkokul doneminde yaşadığı bir anısıyla başlıyor.
İlkokuldayken ders bitiminde sınıfta bulduğu kalemtıraşı eve goturduğunde, ailesinin ve oğretmeninin bu davranışının yanlış olduğunu ve durustluğun hayatta cok onemli bir erdem olduğunu vurgulamaları, Karababa'nın hayatının donum noktası oldu.
İsmet Karababa, AA muhabirine, Dunya Fair Play Odulu'nu aslında ailesinin o gun kalemtıraş yuzunden gosterdiği hassasiyet sayesinde aldığını soyledi.
Karababa, 38 yıl once kendisini odule goturen Derbentspor-Cumraspor macında yaşananları şoyle anlattı:
"1982 yılında kader macı niteliğindeki macın 45. dakikasında yaşanan karambolde topu kale icerisinden cıkarmıştım ve saha bir anda karışmıştı. Hakem golu veremedi. Daha sonra hakem Sabri Demir bana donerek 'İsmet en doğrusunu sen gordun, pozisyonun icerisinde sen vardın, iki takımın kaderi senin elinde, doğru olanı sen bize soyleyeceksin' dedi. Bunun uzerine, kalemtıraş hikayesinde yaşadığım, annemin ve oğretmenimin anlattıkları aklıma geldi. Doğru olanı, hakikati yani pozisyonun gol olduğunu soyledim ve mac o golle 1-0 bitti. Kume duştuk ama durustluk kazanmıştı."
Bunun ardından ilk once Turkiye'de ornek sporcu secildiğini belirten Karababa, daha sonra Dunya Fair Play Baron Coubertin Buyuk Odulu'ne layık gorulduğunu anımsattı.
Bu odulu alan ilk Turk olduğunu dile getiren Karababa, "Torene gittiğimizde oradaki ilgi hala gozumun onunde. O gun konuşmayı yaptıktan sonra antrenor olarak spora katkı sunmaya karar verdim. Şukurler olsun o konuda da başarılı oldum ve başında olduğum Konyaspor'un genc takımı, ornek takım olarak secildi ve o gun beni kursuye; 'dunyanın ornek sporcusu, dunyanın ornek takımını yarattı' anonsuyla takdim ettiler. Bu muthiş bir duyguydu." diye konuştu.
İsmet Karababa, durustluğun yaşamında onemli bir erdem olarak yerini koruduğunu vurgulayarak, hayatı boyunca hep ornek ve centilmen bir insan olmaya calıştığını kaydetti.
Durustluğun ve sevginin, Anadolu'nun koklerinde var olduğunu vurgulayan Karababa, sozlerini şoyle surdurdu:
"Fair play, aslında bizim kulturumuzun ve inancımızın bir parcası. Bu topraklarda o odulu almak bana nasip oldu. Onun gururunu hala yaşıyorum. Kalemtıraş hikayesinde olduğu gibi niyet halis olunca akıbeti de hayır oldu. Bu topraklarda bu tur ornekler her zaman yaşanmıştır. İnşallah bundan sonra da yaşanmaya devam edecektir. Cunku dinimiz İslamiyet'in de kulturumuzun de ozu durustluktur."
Hayatı boyunca hep durust ve adaletli yaşamaya calıştığını ifade eden Karababa, yaşadıklarını "Bay Fair Play" adlı kitapta topladığını aktardı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Basir Gulum