Turkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliği ile duzenlenen Afet Riski Azaltma ve Deprem Calıştayı toplantısı cevrimici olarak yapıldı.
TBB'den yapılan acıklamaya gore, toplantının acılış konuşmalarını TBB Başkanı ve Gaziantep Buyukşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, JICA Turkiye Ofisi Temsilcisi Nobuhiro Ikuro, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Gulluoğlu, Gaziantep Valisi Davut Gul ve Cevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mucahit Demirtaş yaptı.

Acılış konuşmalarının ardından calıştayın anahtar konuşmacısı JICA Turkiye'den Dr. Shoji Hasegawa bir sunum gercekleştirdi.
Verilen aradan sonra birinci panel olan Afet Sonrası Mudahale Faaliyetleri, AFAD Mudahale Daire Başkanı Yusuf Aysu'nun moderatorluğunde yapıldı.
Panelin konuşmacıları arasında Şanlıurfa Buyukşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgul, Malatya Buyukşehir Belediye Başkanı Selahattin Gurkan, AKUT Başkanı Recep Şalcı ve Yıldız Teknik Universitesi İnşaat Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Şukru Ersoy yer aldı.
İkinci panel olan İl Risk Azaltma Planı Calışmaları ise; AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan moderatorluğunde yapıldı.
Bu panelde Orta Doğu Teknik Universitesi Mimarlık Fakultesi Şehir ve Bolge Planlama Bolumu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Meltem Şenol Balaban bir sunum gercekleştirdi.
Ayrıca panelde Kahramanmaraş Buyukşehir Belediye Başkanı Hayrettin Gungor, Adana Buyukşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Cevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Donuşum Hizmetleri Genel Muduru Vedad Gurgen konuşmacı olarak yer aldı.
"TBB olarak ozellikle Japonya orneğini cok onemli buluyoruz"
Acıklamada goruşlerine yer verilen TBB Başkanı ve Gaziantep Buyukşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TBB ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) koordinasyonuna dikkati cekerek, "TBB olarak ozellikle Japonya orneğini cok onemli buluyoruz. Şunu goruyoruz ki deprem oldurmuyor, binalar olduruyor. Yuksek teknolojiyle bu sorunu cozme kapasitesine ulaştığınız zaman kac şiddetinde bir deprem olursa olsun binanın kapasitesi, dayanma gucu one cıkıyor. ve en onemlisi halkın bilinclendirmek adına deprem oncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapılacağı konusunda insanı merkeze alan, bunu tamamen bir hayat planlaması şeklinde yapan Japonya'nın en az zararla buradan nasıl cıkabildiğini gorduk." ifadelerini kullandı.
TBB olarak Japonya ve JICA ile sıkı bir şekilde calıştıklarını belirten Şahin, şunları kaydetti:
"Japonya'yı ziyaret ederek bu meselelerde kurumsal kapasitelerini gorme ve nasıl bir altyapı oluşturduklarını gorme fırsatımız oldu. Burada benim gorduğum yuksek teknolojiyi ve akıllı şehirleri deprem başlığıyla cok hızlı bir şekilde koordine etmek gerekiyor. Bu konuda ulkemiz her gecen gun iyileşiyor. 1990'lı yıllardan sonra devletin aldığı kararlar, bakanlıklar arası iş birliği cok onemli ama daha da onemlisi yereldeki tum unsurların bu alınan kararları uygulama kapasitesi. Gaziantep Buyukşehir Belediyesi olarak deprem master planı hazırladık ve devletin tum birimleriyle, sivil toplumla yakın calışıyoruz.
Ozellikle kentsel donuşum alanlarında yapı stoku ile ilgili yapılması gerekenler var. Sayın valimin başkanlığında butun meslek odalarıyla bugun nasıl sağlık calışanları pandemi dolayısıyla sahada ise, ilgili meslek odalarından muhendisler de sahada gerekli calışmaları yapacaklar. Bu modeldeki amacımız bunu bir seferberliğe donuşturmek ve 2 milyon insanı bilinclendirmek. Herkesin gorev alanına gore kim, ne yapması gerekiyorsa bunu hızlı bir şekilde koordine etmek. Bunu bir milli seferberlik ile tum halkın gundemine almamız gerekiyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gokhan Yıldız