Rus vatandaşları, yeni tip koronaviruse karşı (Kovid-19) ulkelerinde uretilen "Sputnik V" aşı adayını yaptırmakta kararsız kaldı.
Bazı Ruslar Kovid-19 aşı adayını yaptırmak isterken bazıları ise aşıya guvenmediklerini ve aşılanmak istemediklerini belirtiyor.

Rus vatandaşları, ulkede Kovid-19'a karşı geliştirilen "Sputnik V" aşı adayını ve hafta sonu başlayan toplu aşılama surecini AA muhabirine değerlendirdi.
Moskova sakinlerinden Sergey Kapustin, vatandaşların aşı olma konusunda farklı goruşlere sahip olduğunu, ancak kendisinin aşılanmak istediğini dile getirdi.
Kapustin, "Rus hukumeti ve liderimize aşı konusunda tamamen guveniyorum. Herkes bu konuda farklı konuşabilir. Her şey guzel olacak." dedi.
Ekaterina Kapustina da aşının insan vucudunda olumlu etki yaratacağını savunarak, "Herkese sağlık diliyorum ve aşı yaptırmayı tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.
"Bu aşı farelerde bile denenmedi"
Emekli Mariya Aleksandrova Kovid-19'a karşı aşı deneylerinin henuz tamamlanmadığına dikkati cekerek, "Aşı yaptırmayı duşunmuyorum. Cunku, vucudumuza enjekte edilen her ilacın ilk once denetlenmesi gerekiyor. Anlaşılan bu aşı farelerde bile denenmedi. Aşının farelerin yerine insanların uzerinde denenmesinin doğru olmadığını duşunuyorum." dedi.
"Aşı, bu kadar hızlı geliştirilemez ve denenemez." diyen Aleksandrova, etrafındaki insanların da bu goruşe sahip olduğunu aktardı.
"Putin, kendisine aşı yaptırmadı"
Moskova'da yaşayan genclerden Nikita Krasovkiy, Kovid-19'un bağışıklık sistemi zayıf veya kronik hastalıkları olan insanları ancak etkilediğini ve aşının sağlık icin zararlı olduğunu ileri surdu.
Krasnovkiy, "Aşının neleri icerdiği ve insan sağlığını ne şekilde etkilediği bilinmiyor. Aşının yan etkileri olduğu soyleniyor." ifadelerini kullandı.
Ulkede Kovid-19 aşısının kısa zamanda geliştirildiğine dikkati ceken Krasovskiy, Rusya'nın bu şekilde kendisinin guclu olduğunu dunyaya gostermeye calıştığını savundu.
Krasovkiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de aşı yaptırmadığını anımsattı.
"Aşının kısa surede uretilmesi guven oluşturmuyor"
Esnaf Margarita Dyomina da aşının insan vucudunda ne tur etki yarattığının bilinmediğini iddia ederek, "Aşının sağlığımı ne şekilde etkileyeceğini bilemiyorum. Aşı deneyleri, şu ana kadar kac kişi uzerinde yapıldı, ne tur etki yarattı, insanlar bu sureci ne şekilde atlattı. Bu konuda net bilgi yok. Bu yuzden aşıyı kullanmaya hazır değilim. Arkadaşlarım da aşılanmayı duşunmuyor." diye konuştu.
Olga Yurcenko da guclu bağışıklık sistemine sahip olduğunu ve bu nedenle aşılanmak istemediğini dile getirdi.
Yurcenko, "Aşının kısa surede uretilmesi, bende guven oluşturmadı." dedi.
Rus vatandaşların yuzde 70'i aşılanmak istemiyor
Ote yandan, Rusya'da "Super Job" Sosyal Araştırma Merkezi'nin aşılanmayla ilgili yaptığı ankete gore, Rus vatandaşlarının yuzde 70'i aşılanmak istemiyor.
"Aşının bolgelere sevkiyatıyla ilgili kurallar yarın belirlenecek"
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, ulkedeki toplu aşılama surecine ilişkin yetkililerle yaptığı toplantıda, aşının ulkenin bolgelerine sevkiyatıyla ilgili kuralların yarın belirleneceğini duyurdu.
Mişustin, "Sağlık Bakanlığı, aşının diğer bolgelerine ulaştırılması ve dağıtımı konusunda takvim oluşturmalı." diye konuştu.
Rusya'nın başkenti Moskova'da Kovid-19'a karşı toplu aşılama 5 Aralık'ta başlamıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı