Almanya Başbakanı Angela Merkel, BioNTech'in kurucularından Turk gocmenlerin cocukları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Ozlem Tureci'nin yeni tip koronaviruse (Kovid-19) karşı aşıyı bulmalarından dolayı mutlu olduğunu soyledi.
Merkel, Almanya'nın 16 kentinde Turkce ve Almanca yayın yapan Metropol Fm'e yaptığı acıklamada, "Aşıyı bulanlardan birinin Turk kokenli Uğur Şahin ve eşi Ozlem Tureci olmasından ve BioNTech ile Pfizer'da aşı icin temel bilimsel katkıyı yapmalarından dolayı cok mutlu oldum." dedi.

BioNTech'in hazırladığı aşının ocak başında Avrupa'da kullanılabileceğini duşunduklerini belirten Merkel, Kovid-19 salgınını onlemek icin toplumun yuzde 70'inin bağışıklık kazanması gerektiğine dikkati cekti.
Merkel, "Bu kadar insana aşı yapmak aylar surecek. Once yaşlılar ve sağlık calışanların korunması gerekiyor. 2021'in ikinci yarısı daha cok aşı olacak ancak kış ayları duşunulduğunde henuz yeterli aşı olmayacak." ifadesini kullandı.
Salgın nedeniyle olağan dışı bir kış donemine girildiğini vurgulayan Merkel, vatandaşların alınan onlemlere daha da uymalarının onemine değindi.
"Topluma bağışıklığı kazandırabilirsek, eski hayatımıza donebileceğiz"
Kovid-19'a karşı dile getirilen komplo teorilerine de yanıt veren Merkel, İspanyol gribi salgını doneminde de bazı kişilerin soylentiler cıkardığını hatırlattı.
Merkel, şoyle devam etti:
"Soylenenler gibi bir şey yok. Bilimsel veri uzerinde anlaşmamız gerekiyor. İnsanlar bazen sebep arıyor. Tum bilgilerime dayanarak ve emin olarak bunun bir virus olduğunu soyluyorum. Bu virus karşısında caresiz değiliz. Topluma bağışıklığı kazandırabilirsek, eski hayatımıza donebileceğiz."
"Turklerin aileye verdiği onemi biliyorum"
Turkiye'de aileye ne kadar değer verildiğini bildiğini anlatan Merkel, "Turklerde aile buyuklerine saygı cok yuksek ancak buyukleri ozellikle korumak gerekiyor. Turkiye'de aileye ne kadar değer veriliyor biliyorum. Toplumda bağışıklık kazanılsa bile bir sure daha sevdiğimiz insanlarla mesafeyi korumak zorunda kalacağız." diye konuştu.
Merkel, Turklerin duğunlere ayrı bir onem verdiğinin farkında olduğuna da değinerek, şunları soyledi:
"Duğunler cok sayıda genc icin hayatlarının en onemli anlarından. Arkadaş ve ailelerin bir araya geldiği guzel etkinlikler. Ancak samimi olmak gerekirse, hijyen kurallarına uyulma dahi şu an icin duğunleri ertelemek en doğrusu. Kim duğununden sonra akrabasının ağır hasta olduğunu duymak ister ki? Bunlar yaşanıyor. Benim ricam, sabırla bekleyip her şey normale donduğunde bu duğun davetlerini gercekleştirmektir. Bu sayede kliniklerde calışan sağlık personellerine de yardımcı olmalıyız."
Merkel, Kovid-19 nedeniyle herhangi bir vergi artışının yanlış olacağını da ifade ederek, Alman devleti olarak esnaf icin gereken ne varsa yapıldığını kaydetti.
Merkel, daha sert onlemler istiyor
Alman medyası, Merkel'in enfeksiyon vaka sayılarını daha da aşağıya cekmek amacıyla alınan kısıtlamalara ek tedbirler getirmek istediğini iddia etti.
Bild gazetesindeki haberde, Federal Mecliste Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU-CSU) grup toplantısında bir konuşma yapan Merkel'in "Mevcut onlemlerle rakamları aşağıya cekemeyiz. Ek onlemler almadan kışı atlatamayız. Noel'den once yine bir karar alınması gerekiyor. Vaka sayıları kendiliğinden duşer umuduyla yaşayamayız. Eyalet yonetimleriyle onumuzdeki birkac gun icinde gerekli goruşmeleri gercekleştireceğiz." sozlerine yer verildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cuneyt Karadağ