MHP'li Akcay: "Performans esaslı butce sayesinde toplumun beklentileri one cıkacak"
"Ulkemizin değerlerine ve kurumlarına duşmanca hakaret etmek ne siyasettir ne de muhalefettir. Bizim anlayışımıza gore siyasetci, varlığını karanlık mahfillerin kirli emellerine değil, Turkiye'ye ve Turk milletine adamalıdır. Siyasetci gucunu ve referansını Atlantik otesinden, Avrupa'dan değil millet iradesinden almalıdır"
MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bulbul: "Kuresel ekonominin olumsuz bir seyir icerinde olduğu goz onune alındığında sıkı para politikası ile maliye politikaları ve diğer aracların etkili bir şekilde kullanılacağı bir duzen icerisinde enflasyonla mucadele edilmesi buyuk onem arz etmektedir"
ANKARA - Milliyetci Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akcay, "Performans esaslı butce sayesinde kamu hizmetleri ve kaynak tahsisi arasında guclu bir bağ kurulacak ve toplumun beklentilerini one cıkaracaktır" dedi.
TBMM Genel Kurulu'ndaki 2021 butce goruşmelerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahceli, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar da katıldı. Turkiye İşci Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan grubu bulunmayan partilere de soz verilmesini ve usul tartışması acılmasını istedi. Bunun uzerine Şentop, usul tartışması actı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, siyasi parti liderlerine beş-on dakikalık soz verilmesinin doğru olduğunu ifade etti. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise usul tartışmasına gerek olmadığını ve gecen yıl siyasi parti başkanlarına soz verildiğini hatırlattı. AK Parti Grup Başkanvekili Bulent Turan ise partilerin kendi aralarında konuyu halledebileceklerini ve kendilerinin şahıs adına on dakika konuşma suresini Buyuk Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici'ye verdiklerini kaydetti.
Usul tartışmasının ardından soz alan MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akcay, butcenin toplumsal gercekleri kavraması ve Turk milletinin beklentilerine ışık tutması gerektiğini belirterek, "Meclisin butce hakkı Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi'nin ozu olan denge, denetim ve kuvvetler ayrılığı ilkeleri duzleminde geliştirilmiştir. Bu kapsamda mali saydamlık ve hesap verebilirliğe katkı sağlayan bir butce Turkiye Buyuk Millet Meclisi'ne sunulmuştur. 2021 yılı merkezi yonetim butce kanun teklifi performans esasına gore hazırlanmıştır. Performans esaslı butce sayesinde kamu hizmetleri ve kaynak tahsisi arasında guclu bir bağ kurulacak ve toplumun beklentilerini one cıkaracaktır" dedi.
Akcay, Covid-19 mucadelesini surdurduklerini soyleyerek, "Sosyal devlet anlayışıyla hastalarımıza teşhis, tedavi ve tedarik imkanları ucretsiz sağlanmaktadır. Batılı ulkeler korsanlık peşinde koşarken, Turkiye ulkelerin yardım cağrısını karşılık vermiştir. Salgınla mucadelede gecesini gunduzune katarak calışan butun sağlık calışanlarımızı tebrik ediyor, şukranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Akcay şoyle konuştu:
"Bize gore siyaset, millet icin millete gore milletle yapılan bir faaliyettir. Bu sebeple 'Once ulkem ve milletim, sonra partim ve ben' diyoruz. Siyaset, kor dovuşlere teslim edilmeyecek kadar onemli, ucuz siyasetlere kurban edilmeyecek kadar kıymetlidir. Siyasi motivasyonunu polemiklerden, demagojilerden devşirmek, yabancı ulkelere, teror orgutlerine, FETO'ye, PKK'ya sırtını yaslayarak cıkar ummak siyaset değildir. Ulkemizin değerlerine ve kurumlarına duşmanca hakaret etmek ne siyasettir ne de muhalefettir. Bizim anlayışımıza gore siyasetci, varlığını karanlık mahfillerin kirli emellerine değil, Turkiye'ye ve Turk milletine adamalıdır. Siyasetci gucunu ve referansını Atlantik otesinden, Avrupa'dan değil millet iradesinden almalıdır."
"Turkiye ekonomisi salgın surecinin getirdiği sarsıntılardan minimum hasarla cıkacak direnci ve toparlanma emarelerini gostermektedir"
MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bulbul ise, butce teklifinin 2021-2023 donemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı'ndaki hedeflerle uyumlu olarak hazırlandığını belirterek, "Kanun teklifi kamu dengelerinin iyileştirilmesi, kamu maliyesi alanında elde edilmiş olan kazanımların korunmasını amaclamaktadır. 2021 yılı butce giderleri 2020 yılına gore yuzde 22,9 artışla 1 trilyon 346,1 milyar lira, butce gelirleri ise yuzde 15.1 artışla 1 trilyon 101,1 milyar lira olarak teklif edildiği, butce acığının ise 245 milyar lira olarak ongorulduğu anlaşılmaktadır. 2021 yılı toplam vergi gelirlerinin 922,7 milyar olmasının hedeflendiği gorulmektedir. Belirtmek gerekir ki 2021 yılı merkezi yonetim butce kanunu kuresel ekonomide buyuk bir şoka ve ardından sarsıntıya sebep olan Covid-19 salgınının etkili olduğu şartlarda hazırlanmıştır. Covid-19 salgınının kuresel ekonomide kısa vadede meydana getirdiği tahribatın boyutları yeni yeni kendini gostermeye başlamış olsa da, asıl etkinin uzun vadede kuresel ekonomide yaşanacak buyuk değişimlerle ortaya cıkabileceği ongorulmektedir" ifadelerini kullandı.
Bulbul, ekonominin ucuncu ceyrekte yuzde 6,4 oranında buyuyerek 'V' tipi guclu bir performans gosterdiğini hatırlatarak, "Kuresel ekonominin olumsuz bir seyir icerinde olduğu goz onune alındığında, sıkı para politikası ile maliye politikaları ve diğer aracların etkili bir şekilde kullanılacağı bir duzen icerisinde enflasyonla mucadele edilmesi buyuk onem arz etmektedir. Yine uretime dayalı ihracata yonelen, ithalat bağımlılığını azaltan, yatırımı ve istihdamı artırmayı hedefleyen bir uretim ekonomisine sahip olmak suretiyle refah seviyemizin hedeflenen ve arzu edilen seviyelere ulaşması mumkun olacaktır. Turkiye ekonomisi dunyada gelişmiş ve gelişmekte olan bircok ulke ekonomisine nazaran salgın surecinin getirdiği sarsıntılardan minimum hasarla cıkacak direnci ve toparlanma emarelerini gostermektedir. Gectiğimiz gunlerde Cumhurbaşkanımız tarafından ekonomi ve hukuk alanında atılacağı ifade edilen adımlarla demokrasi, insan hakları ve sosyal refah yonunden olumlu gelişmelerin yaşanmasını beklemekteyiz" diye konuştu.
(AUO-BC-CC-Y)