Danimarka'da, yeni tip koronavirus (Kovid-19) onlemleri cercevesinde 2,8 milyon kişinin yaşadığı 38 belediye kısmen kapandı.
Danimarka'da son 24 saatte 2 bin 46 kişiyle "gunluk en yuksek Kovid-19 vaka sayısına" rastlanmasıyla Başbakan Mette Frederiksen basın toplantısı duzenledi.
Frederiksen, başkent Kopenhag'ın yanı sıra ulkenin 2. buyuk şehri Aarhus ve 3. buyuk şehri Odense'yi de kapsayan 38 belediyede, Kovid-19'da yaşanan artışın onune gecebilmek icin bir dizi kısıtlamalar getirildiğini bildirdi.
Soz konusu 38 belediyede, restoranlar sadece "gel al" ya da "paket servis" sunacak, barlar ise tamamen kapanacak.
Kultur merkezleri, kutuphaneler, tiyatrolar ve sinemaların da dahil olduğu kulturel faaliyet gosteren kurumlar, ic mekanlarını kapatmak zorunda kalacak.
Başbakan Frederiksen'in acıkladığı kısıtlamalar, oğrenciler ve kamu calışanlarını da kapsıyor.
Buna gore, ilkokul 5. sınıf ve ustu eğitim kurumları (ortaokul, lise ve yuksek eğitim kurumları da dahil) uzaktan eğitime gececek, 4. sınıfa kadar oğrenciler okulda eğitim almaya devam edecek.
Kamu calışanlarının uzaktan calışmaları istendi
Başbakan Frederiksen, belediye başkanlarına da seslenerek, soz konusu 38 belediyede kritik gorevler dışında gorevli kamu calışanlarının evlerine gonderilmelerini ve uzaktan calışmalarını istedi.
Salon tarzı ic mekanlarda faaliyet gosteren jimnastik kulupleri ve yuzme havuzları da faaliyet gosteremeyecek ancak profesyonel spor musabakaları yapılabilecek.
Profesyonel spor musabakalarında 500 kişiye kadar seyirci olabilecek.
İc mekanlarda faaliyet gosteren hayvanat bahceleri ve eğlence parkları da soz konusu 38 belediyede kapatılacak ancak acık havada faaliyet gosterenler kapanmadan etkilenmeyecek.
Başbakan Frederiksen'in acıkladığı kısıtlamalar, 9 Aralık'tan itibaren 3 Ocak 2021'e kadar gecerli olacak.
Gunluk en yuksek vaka sayısı
Danimarka Devlet Serum Enstitusunun acıkladığı rakamlara gore, son 24 saatte 78 bin 626 kişiye test yapıldı ve 2 bin 46 kişide Kovid-19 tespit edildi.
Gunluk vaka sayısı ilk defa 2 binlerin uzerine cıkan Danimarka'da, 3 milyon 541 bin 148 kişiye toplamda 7 milyon 976 bin 385 test yapıldı.
Toplamda 92 bin 649 kişide şimdiye kadar salgına rastlanırken, 71 bin 882 kişi salgını yendi, 894 kişi ise hayatını kaybetti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Davut Colak